handmade SG (P90 pickups)
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: handmade SG (P90 pickups)
Trebalo bi povremeno staviti ulje (ne mislim na ono za kuvanje
) na rosewood, to je prilično suvo drvo i ulje ga "osvežava". Ima dosta na netu o tome, ne znam sad neki konkretan link ali je to uobičajena stvar za održavanje rosewood fingerboard-a...

-
Da, odrzava se limunovim uljem.
To ona fora kao oni stari pit taunshendovi ili santanini sg-i

Mog'o bi da ga napravis svemirski u plavoj boji, mada ovde je javor odozgo.

Mog'o bi da ga napravis svemirski u plavoj boji, mada ovde je javor odozgo.

-
Nikola, vidis na ovoj slici koju je postavio Santana kako stoji neck magnet. Verujem da bi negde oko 5 mm mogao da ide blize vratu a da se ne narusi konstrukcija gitare.
@ santana, sličan SG će biti i ovaj, samo crne boje, mali pickguard i na fingerboard-u trapezoidi a ne tačkice. Gitada se radi po narudžbini tako da nisam imao šta da biram, a ovaj Diablo koji si postavio je zaista prelep i jeste javor preko. Možda nekad i takva gotara dođe na red...
A sad neke nove slike:
Postavlo sam pragove a onda sam morao da ih izravnam sa fingerboardom...

Onda ide stavljanje krem bindinga...

Ovako izgleda kada se ukloni ova samolepiva traka...

I na kraju sređivanje bindinga u Gibson stilu, znači preko krajeva pragova ide binding...

Ovo na kraju je prilično grubo, treba tu još šmirglanja, igranja žiletom i tako to. Sledeće stavljam tačkice sa strane pa ću se onda pozabaviti tim završnim detaljima...
@ rock nation, ništa ne brini, staviću maksimalno blizu vrata koliko to ove konture na cutaway-ima dozvoljavaju
A sad neke nove slike:
Postavlo sam pragove a onda sam morao da ih izravnam sa fingerboardom...

Onda ide stavljanje krem bindinga...

Ovako izgleda kada se ukloni ova samolepiva traka...

I na kraju sređivanje bindinga u Gibson stilu, znači preko krajeva pragova ide binding...

Ovo na kraju je prilično grubo, treba tu još šmirglanja, igranja žiletom i tako to. Sledeće stavljam tačkice sa strane pa ću se onda pozabaviti tim završnim detaljima...
@ rock nation, ništa ne brini, staviću maksimalno blizu vrata koliko to ove konture na cutaway-ima dozvoljavaju

-
Vidim ja da cemo praviti jos jednu, samo da nas zdravlje posluzi 

Ja ti stojim na raspolaganju i za sledeći gitaru, ti samo smisli kakvu bi hteo
A evo i nastavka danas. Stavljenje tačkice sa strane za označavanje pragova a tu je i grubo isečen vrat. Binding je još malo sređen i sve još treba lepo očistiti, ali to ću verovatno raditi kada fingerboard i vrat budu zalepljeni i vrat oblikovan. Tada ću i pragove da nivelišem i poliram. Binding sam morao da šmirglam i istanjim ga na 1mm, bio je 1.5 mm što nije po originalnim merama Gibsona. Slike su slične ali eto hteo sam da uhvatim što više detalja. Da napomenem, vrat je iz tri dela zbog veće stabilnosti...

A evo i nastavka danas. Stavljenje tačkice sa strane za označavanje pragova a tu je i grubo isečen vrat. Binding je još malo sređen i sve još treba lepo očistiti, ali to ću verovatno raditi kada fingerboard i vrat budu zalepljeni i vrat oblikovan. Tada ću i pragove da nivelišem i poliram. Binding sam morao da šmirglam i istanjim ga na 1mm, bio je 1.5 mm što nije po originalnim merama Gibsona. Slike su slične ali eto hteo sam da uhvatim što više detalja. Da napomenem, vrat je iz tri dela zbog veće stabilnosti...

Za neke stvari mora da se ide u radionicu, tako je bilo i danas. Na red je došao kanal za truss-rod i prilaz na glavi za podešavanje. Evo u nekoliko slika kako je to ispalo. Nisam slikao sam proces rada jer je sve to manje više poznato. Jedina novina mi je bio ovaj prilaz na glavi za podešavanje truss-roda u Gibson stilu...

- SiskoMarcetic
Nije nikakva tajna, u tom stadijumu koji je prikazan na slikama koristio sam ravnu turpiju za drvo i potoš šmirglu. Pre nekoliko dana sam još detaljisao oko tih kontura pomoću metalnog grebača ili scraper-a ako ti je tako draže. To je jako fina alatka samo treba povremeno da obradiš ivice da budu oštre kako bi lepo "brijale" drvo...
Napokon je malo otoplilo pa može da se radi dalje. Istanjio sam headstock na 13-14 mm i oblikovao ga, preko će ići furnir koji ću uraditi od javora debljine oko 2 mm. Sredio sam i ovaj deo na vratu koji se spaja sa telom.
@ rock nation vidiš li gde može da bude neck magnet, nacrtao sam olovkom pomoću šablona za P90, da li ti to odgovara? Bliže vratu mislim da je neizvodljivo a da se ne naruše konture...

Ovaj ram od iverice je za "spravu" koja će mi pomagati da napravim odgovarjući ugao na delu gde se spajaju vrat i telo, videćete to u nastavku...
@ rock nation vidiš li gde može da bude neck magnet, nacrtao sam olovkom pomoću šablona za P90, da li ti to odgovara? Bliže vratu mislim da je neizvodljivo a da se ne naruše konture...

Ovaj ram od iverice je za "spravu" koja će mi pomagati da napravim odgovarjući ugao na delu gde se spajaju vrat i telo, videćete to u nastavku...
-
Sto se mene tice, u redu je. Gledao sam neke modele SG sa P90, ovo ce biti odlicno.
Super, onda imam zeleno svetlo što se tiče pozicije magneta
Ako imaš ješ neku opasku reci dok ne počnem sa "kopanjem" po telu, mada nema tu šta da se menja ako već idemo na klasičan SG izgled.

Ako imaš ješ neku opasku reci dok ne počnem sa "kopanjem" po telu, mada nema tu šta da se menja ako već idemo na klasičan SG izgled.
Ovo za sada izgleda sjajno. Fretboard je perverzija. Pratim razvoj situacije 

- SiskoMarcetic
fret board si zaista uradio jeb@čki celo veče se oduševljavam slikama i sad naravno jedno laičko pitanje otkude ona bela lajsna na ivici fret boarda.
i još jedna molba jel mogu kad budem obilazio rođake u niš da svratim na 5 min u tvoj atelje
i još jedna molba jel mogu kad budem obilazio rođake u niš da svratim na 5 min u tvoj atelje