Moj prvi pokušaj izrade gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
b-Looser
MF veteran

Re: Moj prvi pokušaj izrade gitare

Post by b-Looser » 31 Mar 2008, 19:29

Nikola, zar se headstock deo ne lepi sa donje strane vrata?

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 01 Apr 2008, 09:31

Zaista ne razumem tvoje pitanje, kako misliš sa donje strane vrata? Ovo što sam ja uradio je neka "standardna" procedura za pravljenje ugla od 15 stepeni izmedju glave i vrata. Odseče se deo pod uglom od 15 stepeni, onda onaj deo koji će biti glava rotira se za 180 stepeni i zalepi se za onaj duzi deo i dobiješ ugao izmedju glave i vrata. Ne znam koliko sam uspeo ovako da objasnim, probaću da nađem negde na netu neki prikaz tog postupka pa ću zakačiti ovde... :)

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 01 Apr 2008, 12:08

Sve stoji to sto si rekao samo sto se onaj manji deo zalepi sa donje a ne sa gornje strane tj griftplatna ti dodje na ceo komad a ne da oko prvog polja imas dva dela drveta, kao sto je na tvojoj slici, zar ne?

:shock:
evo shema
Image

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 02 Apr 2008, 09:20

Ne, koliko sam ja upoznat treba lepiti baš kao što sam ja uradio jer će povezanost ova dva dela kasnije držati i šipka u vratu (truss-rod), dok bi na ovaj tvoj način šipka prolazila samo kroz ovaj duži deo, a onaj mali lepljeni bi bio u opasnosti da se nekada odlepi jer bi tenzija žica bila baš jaka, naročito jer tu idu i čivije.
Ako grešim neka me neko ispravi, prihvatam sugetije. Hvala i tebi na komentaru, svaki razgovor vodi nečem dobrom... :)

Evo mislim da sam našao sajt gde možeš da vidiš ceo postupak izrade Les Paul-a, odmah na prvoj stranici se vidi kako je lepljeno, klikni na slike da se povećaju
http://www.setchellguitars.co.uk/ant/blog/?page_id=6

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 02 Apr 2008, 10:31

Naravno da razgovaramo, tome i sluze forumi :)

Pa na onim slikama se bas i ne vidi najbolje, moze da bude i kao sto si ti uradio, ali sa istog site-a su i ove slike

Image

Image

Image

Image

Ako neko ne veruje, evo link http://www.setchellguitars.co.uk/ant/blog/?cat=10
I to je postupak koji sam video u svim uputstvima i kod svih graditelja, zato sam i postavio ono pocetno pitanje, bilo mi je malo cudno. Eto toliko ;)

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 02 Apr 2008, 11:59

Stvarno je na ovim slikama kao što si ti rekao, onda očigledno postoje dva načina za izradu glave, ja sam se uhvatio za ovaj prvi, to sam video pa rekoh da tako i probam. Ali eto sad teme za razmišljanje, možda će neki pravi majstor dati svoje mišljenje, Videne, jesi li tu... :wink:

viden

Post by viden » 03 Apr 2008, 00:18

NikolaNis wrote: možda će neki pravi majstor dati svoje mišljenje, Videne, jesi li tu... :wink:
Hvala za ovo "pravi majstor, mada se ne osećam tako :D .
Ja sam inače na raznim LP-ima (doduše kopijama) video da su primenjivana oba načina spajanja glave i vrata tako da izgleda nijedan nije pogrešan i svaki ima svoju logiku.
U jedno sam, međutim, siguran: ako se dobro zalepi glava nema šanse da se kasnije razlepi zbog tenzije žica ili bilo koje druge sile (pre će puknuti na drugom mestu ili se iskriviti glava ako drvo nije dovoljno suvo).
Inače, kada pravim vratove sa glavama koje su pod nekim uglom ja radim iz jednog komada (sečem drvo pod uglom) vodeći računa o pravcu godova koji treba da su uzdužni.
Naravno, svako ima svoje metode, a kako je na pravom LP-ju zaista nisam siguran jer su svi originali sa kojima sam se sreo bili obojeni neprozirnim bojama tako da se spoj uopšte nije video.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 03 Apr 2008, 09:47

Možda se ne osećaš kao pravi majstor, ali si sigurno dokazani majstor, videli smo koja si sve čuda pravio i to super izgleda. :D
Predpostavljam da se original vratovi za LP prave iz jednog dela, ali kako ja nisam imao dovoljno debelu dasku za tako nešto morao sam da pribegnem ovakvom rešenju. Bitno je da ni b-Looser ni ja ne grešimo, i ja sam pomislio da su oba načina tačna. :wink:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 08 Apr 2008, 12:06

Evo još novina iz moje radionice. Reših da se pozabavim oblikovanjem topa dok čekam delove sa ebay-a i stewmac-a koje sam naručio.

Na sledećoj slici vidite kako sam iscrtao šemu po kojoj ću glodalicom praviti "stepenice" i tako dobiti "stomačić". Ovi brojevi su debljina topa na tom delu posle glodanja.

Image

A sad slede slike na kojima se vidi kako to izgleda posle konkretnog rada i malo šmirglanja, čisto da steknem sliku kako će to izgledati. Onaj prednji deo tela nisam dirao jer treba da poradim na onom uglu pod kojim se vrat i telo spajaju, napravio sam blagu kosinu na sredini a i ove delove levo i desno ću ovih dana, videću već uz put dok radim kako ću i šta ću...

Image

Image

Image

Image

Hajde sada da čujem vaša mišljenja, da li se krećem u dobrom smeru, ako imate neke zamerke i sugestije molim vas da ih iznesete. :D

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 09 Apr 2008, 08:31

Juče sam još oko sat vremena proveo sa šmirglom i turpijom u ruci i vidi se napredak, obradio sam malo i prednji deo tela, evo slika:

Image

Image

Image

Image

Critical
PedoBear

Post by Critical » 09 Apr 2008, 12:55

Gledam ja one slike iz gornjeg posta sto si postavio i razmisljam joj sta uradi covek jadno ovo drvo :mrgreen:

SVaka ti chast bas iscekujem da vidim krajnji rezultat :D puno srece u daljem radu i potrudi se da zvuci bolje od Gibson-a :D :D

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 09 Apr 2008, 15:15

Critical hvala ti na pohvalama, i meni je delovalo prvo jako grubo kada sam onako napravio one stepenice ali posle dosta šmirglanja dobija to polako svoju formu. A što se tiče zvuka videćemo, mada nemam nameru da odmah stavljam neke skuplje magnete, pre ću nešto sa Guitar Fetish-a ili nešto slično. Pravo da ti kažem cilj mi je da gitara bude funkcionalna kao i original Gibson ili bilo koja fabrička gitara u smislu štimanja oktava, visina žica, truss roda i slično, a magneti i farbanje su nešto što može da se menja uvek. :)

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 10 Apr 2008, 12:26

Evo opet sam bio vredan juče, radio sam šmirglom gradacije 60, a pri kraju sa 80. Napredak se, nadam se, vidi...

Image

Image

Image

Ako preterujem sa slikama slobodno recite da ne stavljam non stop.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 10 Apr 2008, 13:34

NikolaNis wrote:Ako preterujem sa slikama slobodno recite da ne stavljam non stop.

Sa slikama se ne moze preterati. :wink:

Super izgleda.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 10 Apr 2008, 13:45

hm... Juce mi se ucinilo da ce ti stomacic biti "masniji".

Samo nastavi sa slikama sto se mene tice, ja ih skupljam i cuvam u My Pictures :D .

Post Reply