Domaći majstori za izradu i održavanje muzičkih instrumenata

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
ApplePie

Re: Domaći majstori za izradu i održavanje muzičkih instrume

Post by ApplePie » 28 Jul 2012, 01:21

Boogie Woogie wrote:pitanjce za Apple-a - da li sređuješ i akustične gitare?

Spustio bih akciju na svojoj, a kod tebe na fb-u vidim da su uglavnom neki brzi ibanezi..

i uopšte, ima li neka preporuka za BG za sređivanje akustara..
Tek sam došao sa ronjenja abalona ... bilo je mršavo (jedva za par inlay-a) ali lepo :)

Brzi Ibanezi su ono što najviše radim .... godinama. Imam delova i dosta iskustva sa floydovima pa mi je to nekako rutina postala. Verovatno svaki majstor ima neki svoj fah pa sam se tako i ja zalepio za moderne floyd vrištalice. Prvenstveno zato sto takve gitare volim :) Bude tu i poneki Tom Anderson, stari straja .. prakticno svaku gitaru mogu da setapujem ali za neke intervencije ili specifične radove smatram da ima neko ko to bolje zna, iskusniji je ili ih naprosto više voli nego ja ;) Tako Gibsone rado prepuštam Mirku ili Šanjiki, basove Miroslavu, elektroniku Goranu ... Tako i akustične, ako ne nadješ pouzdanog majstora imam dvojicu kolega pa ako je neki raspoložen rado cu ti poslati na PP kontakt :ziveli:

Za ostale: Orjentisan sam uglavnom na neobične finiše. Posedujem CNC i iako imam fajlove za skoro sve poznatije gitare ne pravim ni Fendere ni Gibsone niti bilo što bi bilo kopija gitare koja može da se kupi za normalnu cenu u radnji ili na oglasima. Sve pod izgovorom "ako hoćeš Fendera, kupi Fendera"... ali ako hoces da kastomizuješ ili restauriraš gitaru onda sam tu :)

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 28 Jul 2012, 03:20

Otkud ti CNC, dobio na lutriji. Nije to nimalo jeftino ni naivno napravo. :ziveli:

Ja bas razmatram da pazarim jedan ovih dana. Ima sad ovih manjih za $15k-20k sa pratecom opremom da ne kazem burgijama i nozevima, statijaznam. Ima bas kao neki namenski za luthiere, pravi ga neka firma meni iz komsiluka (njihovi su bas ovi koje citirah za cenu). Satro Made in USA. Ali vidim ima sad i kineskih, pa treba to analizirati.

ApplePie

Post by ApplePie » 28 Jul 2012, 11:25

Dersu Uzala wrote:Otkud ti CNC, dobio na lutriji. Nije to nimalo jeftino ni naivno napravo. :ziveli:

Ja bas razmatram da pazarim jedan ovih dana. Ima sad ovih manjih za $15k-20k sa pratecom opremom da ne kazem burgijama i nozevima, statijaznam. Ima bas kao neki namenski za luthiere, pravi ga neka firma meni iz komsiluka (njihovi su bas ovi koje citirah za cenu). Satro Made in USA. Ali vidim ima sad i kineskih, pa treba to analizirati.
Kupio sam pre dve godine, ceo život sam hteo da imam CNC, ne samo radi djitri :) Uslužno sam glodao kod ortaka koji pravi namestaj na nekim mašinama od 200 000 € i onda kad su pale cene ovih manjih odlučio da zagrizem pa makar samo inlay i maske radio na njemu. Po nekoj svojoj logici sam izbegao Kineze i odabrao domaći proizvod firme iz Niša. Dobio doživotnu garanciju, custom radna površina od 500 x 700 mm, precizan u stoti deo milimetra, jak da glođe mJetale... Vozim ga Mach-om, fajlove spremam sa Desk Proto. Glodala su Talijancka, za drvo i više nego dobra a i ne treba ih puno. I sad cena :) CNC sa glodalima (imam i neke adaptere i mala glodala za pragove) i računarom plus originalni software (nisam hteo da baksuziram) je koštao nešto preko 4500 evra. Nije baš šampion brzine, ima malo cimanja oko nulte tacke, postavke materijala, ali sve se to praksom prevazidje. I dalje volim da oderem cepanicu šablonom ali kad dodje fingerboard na red CNC je nezamenljiv. Ušteda u vremenu i nije neka (jedino ako bih reckao u seriji po 100 komada) ali svakako je lakse gledati glodalicu kako mi razbacuje opiljke po radionici nego da izlazim iz radionice pun opiljaka koji se zavuku u kosu, patike ... Ovako kao doktor, mogu da stavim beli mantil i zabavljam se po ceo dan :) A krajnji rezultat je isti kao i na onoj mašini od 200 000 € :D

Ima i nezgodnih stvari, u mojoj situaciji gde sam ja "sam svoj majstor" i gde sam mu ja i mama i tata i sva rodbina nije lako biti i CNC operater i programer. Imao sam itekakva predznanja o CAD softveru pa mi je bilo lakše da sve to ukapiram ali otelio sam se dok nisam celu stvar pojednostavio da ne moram da guram Auto CAD XXX da bih pomerio rupu za šaraf... I dalje sam u potrazi za jednostavnim ali FUNKCIONALNIM softom za neko 3D editovanje. Nekako me sramota da pokrećem npr CATIA zbog tamo nekog kanala za šipku ... Uz malo entuzijazma koga na ovim prostorima nedostaje, malo hrabrosti na preduzimanje takvih koraka i ne preteranom količinom keša može se napraviti sasvim solidan "small bussines". CNC je isplativ ako se koristi a ja sam imao na umu da radim i neke ramove za slike rezbarene, kalupe za carbon fiber freediving peraja i nekakve spojlere za auto .... Za sad još nije isplativo da bih stavio kravatu zaposlio radnike i postao "bizmismen" ali je zadovoljstvo nemerljivo ... makar što se djitri tiče :) :ziveli:

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 28 Jul 2012, 12:40

Ako hoces da spojis 3D modelovanje i CNC moja preporuka ti je SolidWorks i Solid CAM.

Prvo u SW naopravis sta hoces i onda u SC napravis fajl koji koristi tvoja CNC masina... Ima dosta tutorijala za ova dva, tako da ne bi trebalo ni da ti bude tesko da to savladas.... Pogledaj na Youtube oko toga da ti ja sada ne opisujem kako to radi.

ApplePie

Post by ApplePie » 28 Jul 2012, 15:39

Aleksej79ns wrote:Ako hoces da spojis 3D modelovanje i CNC moja preporuka ti je SolidWorks i Solid CAM.

Prvo u SW naopravis sta hoces i onda u SC napravis fajl koji koristi tvoja CNC masina... Ima dosta tutorijala za ova dva, tako da ne bi trebalo ni da ti bude tesko da to savladas.... Pogledaj na Youtube oko toga da ti ja sada ne opisujem kako to radi.
Savladao sam Solide i pre CNC-a, i dalje su instalirani na makini koja vozi CNC. Samo ja sam starog kova pa mi to nekako razbacivanje bajtova za par krivih... Inače SolidWorks kao paket ... bolje nisam našao :) samo me grize nekako savest da pokrećem toliki trud programera za par rupa za magnete i kobilicu ;) Nekako se smrznem kad vidim mogućnosti programa i šta sve ljudi rade sa njim a ja treba da reckam dasku prilično jednostavnog oblika. Zato sam još u potrazi za nekim jednostavnim editorom :) Nešto mi čak palo na pamet da probam sa prastarim verzijama CAD softwera, posle samo iskonvertujem fajl u noviji pa kroz Desk Proto (inace program pravljen za one koji nisu ni videli CNC a da radi iz prve) :ziveli:

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 28 Jul 2012, 23:11

E pa pazi za rupe za magnete i sl. ne treba da se zezas sa Solidom ;) ali za neke slozene povrsine kontam da je OK. Ja bas gotivim SW, a koristio sam i neke druge i mislim da je najbolji u smislu da je najlaksi za koriscenje sve sam skontas, najintuintivniji je...

JA na poslu koristim neki skrnavi kineski program, koji je dosao uz (skrnavu kinesku) masinu i on sve radi 2D.... Sto je super za te jednostavne stvari, nacrtam u Corelu, eksportujem u PLT ili EPS fajl, i ubacim u taj program i on mi odradi.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Jul 2012, 00:26

Ovi K2CNC iz kraja nude RhinoCAM i VisualMill za machining part (Mach2 ili 3 za kontrolu).

Ja sam se nekoc davno pre 5-6-7 godina mozda igrao sa onim MasterCAM-om, koji je bio prilicno kul a mogo si i source code da uzmes pa ga prepravis sam. Bio je pisan nesto u C# .NET-u. Masala.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Jul 2012, 00:36

E da, 4500E, pa to je bre dzabalesku. Mene bi izaslo oko 24,000$ u toj nekoj konfiguraciji koja je ono kao, ok za deljanje djitri.

parker

Post by parker » 29 Jul 2012, 00:48

Zato razguli hand made, jeftinije kad praviš a skuplje kad prodaješ
Jes da imaš da delješ dok ne poblesaviš al isplatiće se na kraju :ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Jul 2012, 01:34

Ma ne bi deljo ja anyway, delje ovaj sto znao poso.

majtimika

Post by majtimika » 30 Jul 2012, 00:27

pogledni djede ove likove,

http://www.sherline.com/8540pg.htm

radi se o malim destop glodalicama, a cene su vise nego prihvatljive, ang 3-5000$ ja sam neki dan dobio nesto slicno samo iz njemacke 200x480mm radna povrsina sa cetvrtom osom optimum machinen za cirka 8000 jura i kreno da se zajebavam sa pro PTC-om ali cu takodje ptraziti neko intuitivnje resenje posto me ovaj pro engeneer jako nervira

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 30 Jul 2012, 06:41

Jes simpa ovo. Da se razumemo, onaj K2 izgleda malo mocnije, ali mu je i cena taka. ne secam se da li sam kacio, mislio sam na ovo konkretno:

http://www.k2cnc.com/2009/09_16_FAQ_GuitarMaking.asp

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 30 Jul 2012, 12:09

Opaka mašina, nema šta.
Inače znam za ove moje Nišlije koje rade CNC mašine, radionica u kojoj radim ima jednan njihov CNC, stavljao sam negde baš sliku da se vidi.

Našao sam...

Image

Moj prijatelj je napravio i postolje koje vakumom drži materijal pa je samo još više ubrzao proces rada. Sad mi fali još nekoliko hiljada evra i učitelj za sve ove programe koji su potrebni za rad i na konju sam... :)

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 30 Jul 2012, 12:18

Narafski. Ljude misle povezes gvozdjuriju na PC i voila, telepacki nacrtas gitaru i ovaj je odradi. Ili kao ubacis disketu, pretisnes dugme i odradi ga. Pa i burek je komplikovaniji a nekmoli routovanje gitare. :mrgreen:

Fino izgleda ta masina, to je sad izgleda u modi, ono moze na terasu da ide. Misim da se taj vakum zove downdraft ovde. Znam i ovde nekog lika koji je tata mata za rautere i napravio je sve svoje. Luthier je pri tome.

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 30 Jul 2012, 13:46

E ovo je prava masina! :metal:

Post Reply