CROSS ash Telecaster custom build for andrej]

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Funkomat
MF veteran

Re: CROSS ash Telecaster custom build for andrej]

Post by Funkomat » 20 Oct 2010, 10:50

Da, vidis... nisam ni citao detalje. U tom slucaju bih pre uzeo ovu koju ti imas, pogotovo ako i ti kazes da je dobra. Previse je +50e za miter box.
Jel ti samo stavis neki lenir i picis ili imas neku budzenu skalameriju za urezivanje pod pravim uglom?

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 20 Oct 2010, 12:27

Prvo iscrtam tehničkom olovkom gde treba da budu žlebovi onda uz liniju prislonim komad javora debljine 4-5 cm, kada ga lepo centriram stegnem stegom, onda tesetericom lagano urezujem žleb i sve vreme je držim prislonjenu uz taj komad javora da bi rez bio pod pravim uglom. Kad urežeš malo posle je lako, samo držiš lepo testericu i lagano napreduješ do željene dubine. :)

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 20 Oct 2010, 13:24

Pa da, to je verovatno najbolje diy resenje. :)

Hvala na informaciji, po ko zna koji put. Nadam se da ne smaram preterano ali ono sto na netu moze da se procita u vecini slucajeva pisu ljudi kad rade sa ful profi opremom pa je fino razmeniti informacije i o sprpskim metodama gradnje. :D

Rendisha

Post by Rendisha » 20 Oct 2010, 14:11

Ne mora (i ne treba) sve da se kupi, moze mnogo i da se napravi. Evo za urezivanje pragova, sve u domacoj izradi:

- Sablon sa dve skale od pleksiglasa, secen na laseru ( i mislim da je ortak bas u Nisu radio, jer su u Beogradu odvaljivali od cene). Na njega zalepis obostrano samolepljivom trakom grif platnu.

- Mitter box, sto bi rekao, od malo medijapana, aluminijuma i pleksiglasa (bolje HDPE - polietilen za ove vodjice lista). Mislim da se sa slika vidi sve sto treba.

Sama StewMac testerica je precenjeno (kao i sav njihov "specijalizovani" alat) govance ali kupljena zbog odredjene debljine lista...

Image
Image
Image

vlobrk

Post by vlobrk » 20 Oct 2010, 14:41

Super si ga uradio.Trenutno i ja pravim ali nesto drugacijeg dizajna,vise lici na onaj sa StewMac.
Zeznuli su me za materijal po principu ima a kada odes nema pa mi fali za lenjire.Gde si radio ovaj od plexiglasa i moze li da se naruci?
Hteo sam od aluminijuma da uradim ali se prodaje na table koje su oko 8000 rsd pa mi se ne isplati.

Kao MiterBox moze da posluzi ovo.Kosta oko 300 dinara.Testera koje imaju nisu upotrebljive za ovu namenu.
Kada smo vec kod testera Japanske su najkvalitetnije i daju najtanji rez.Evo i kratkog uputstva ako nekog zanima.

Eto,nadam se da su korisne informacije.

Rendisha

Post by Rendisha » 20 Oct 2010, 15:03

Napisah da je radjen negde u Nisu, gde tacno, nemam pojma. Moze to da se danas uradi na dosta mesta, kako laserom tako i na nekoj CNC glodalici. Nacrtas u CorelDraw sta ti treba i odneses (+ materijal ako nema tamo gde se radi). Mislim da samo treba da jednom bojom crtas ono sto se gravira a drugom ono sto se sece.

Nije bitno da je rez sto tanji vec da je tacno odredjene sirine koja odgovara debljini vrata zice koju kupujes. Inace japanske testere su fantasticne. Imas ih ovde za naruciti http://www.mehr-als-werkzeug.de/page/ho ... detail.jsf (nekadasnji dick.biz)

vlobrk

Post by vlobrk » 20 Oct 2010, 15:27

Imam sve to samo mi nedostaje materijal za lenjir.Snacicu se ovih dana.

Hteo sam da kazem da daju najtanji rez u odnosu na druge testere.

oboss

Post by oboss » 20 Oct 2010, 17:58

Rendisha wrote:Sama StewMac testerica je precenjeno (kao i sav njihov "specijalizovani" alat) govance ali kupljena zbog odredjene debljine lista...
potpuna istina !!!! alat je specijalizovan dimenzijama i namenom ali u principu je totalni shit po kvalitetu

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 20 Oct 2010, 20:53

Hajde ja da vratim temu na ono zbog čega je otvorena, a to je Telac za Andreja. :D

Danas sam radio jako bitan deo kod izrade gitara, postavljanje pragova. U suštini, što bolje urađen fingerboard i što bolje stavljeni pragovi to manje posla oko nivelisanja pragova na kraju, naravno veća je i mogućnost da akcija bude niska ako gitarista ti želi.

Zaključili smo kako testerica radi (manje više ništa posebno, ali završi posao), ali prava investicija mi je bila ovo http://www.stewmac.com/shop/Tools/Speci ... _Caul.html . Montirao sam ovaj nastavak za presu sa odgovarajućim nastavkom (9.5'') na stubnu bušilicu i utisnuo pragove. Žicu za pragove sam pomoću svoje sprave za pravljenje radiusa doveo na manji radius (veća krivina) od fingerboard-a i onda samo lepo utisnuo u slotove. Svaki prag je perfektno legao skroz do kraja bez imalo lufta. Znači, brzo i jako precizno urađen posao, ja sam srećan kao dete u poslastičari :D .

Krajeve pragova treba još doraditi ali to ostavljam za kraj, sledi prvo oblikovanje vrata po Andrejevim specifikacijama. Evo slika, kao i obično govore više od reči...

Image Image Image Image

:ziveli:

vlobrk

Post by vlobrk » 20 Oct 2010, 21:46

Testera je losa a radi posao.Zamisli koliko bi bila losa da ne radi posao :lol:

oboss

Post by oboss » 20 Oct 2010, 22:47

al si ih utisnuo svaka cast. u pravu si kada ovako dobro utisnes pragove naknadno nivelisanje je minimalno a to je realno tako dosadan posao.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 21 Oct 2010, 08:29

@ vlobrk, ćuti dok radi, ali ne gine joj promena, predviđam da uradim još par gitara sa njom a onda se kupuje nova. Razmišljam o onim japanskim o kojima smo pričali, malo sam uvežbao ruku pa sam hrabar da probam i njih :D .

@ oboss, znao sam da ćeš da me razumeš, i ti si imao žuljeve na rukama od tog silnog šmirglanja i poliranja :lol: . Razmislio o ovom nastavku za presu, vidiš i sam da perfektno radi posao :wink: .

vlobrk

Post by vlobrk » 21 Oct 2010, 15:55

Salim se ja naravno vezano za testeru.Naravno da se treba napredovati ka boljoj opremi i alatu sto bi trebalo da rezultira i boljim kvalitetom.Na kraju i brzom izradom a i jedno i drugo je cilj.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 25 Oct 2010, 21:21

Posle nekoliko dana pauze iz opravdanih razloga danas popodne sam izdvojio par sati za rad na vratu. Kao što vidite ovo je debeli vintage vrat, 1'' debljine celom dužinom. Treba još malo da se sve lepo išmirgla ali je glavni oblik tu. Ostaje da sačekam Andrejevo mišljenje i vidim da li će biti nekih promena po pitanju debljine i profila...

Image Image Image Image Image Image

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 26 Oct 2010, 18:10

Super izgleda. Nisam nikad svirao tako debeo, pun vrat ali iz nekog razloga mislim da bi mi se jako svideo. :)

Sta koristis za male tackice sa strane vrata?

Post Reply