Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
mislis jASHen?nemanjavelimirovic wrote:Jasen, sorii. kreten mesham nonstop, ja to zovem ASH ...uvek sam vishe gravitirao kao Engleskom jeziku![]()
Bravo,gresi covek ljudski je.Onaj ko kaze meni nikad ne moze da se desi nista slicno neka razmisli,nista nije sigurno sem da cemo umreti.majtimika wrote:Ja licno o zanu nemam neko lose misljenje, on j e prvi graditelj za kojim sam se sreo, i ostavio je na mene pozitivan utisak, njegove gitare koje sam probao su bile vecinom ok, narocito me je pogodio jedan njegov model od palisandera-rosewooda, koji je zvucao brutalno, sti moze da potvrdi i cika baba, jer je bio samnom kod njega. Ono sto me je uvek spustalo kod njega je nedorecenost u zavrsnoj obradi, a nikako u samoj izradi, ne znam svakom svoje, da ga hvalim ne hvalim, a takodje ga i ne kudim, ono sto je takodje istina kod njega je i to da koga zna i kome hoce pravi odlicne instrumente, ali nekad zna i da podbaci, sto je sasvim i normalno, ipak zivi smo ljudi, samo treba biti covek pa znati ispraviti svoje greske, e sad kom opanci tom i jery
nedje sam to procitao, za sjevernu stranu padine i sve ovo, al sam procitao i da je takav javor pakao skup s obzirom da i mnogo sporije raste, tako da to malo ko koristi za izradu gitarskih vratova. a i u velikom je deficitu...to sam procitao na nekom americkom sajtu vezanom za te stvari..Kristijan wrote:Е тако се то ради, ово је један фин приступ и аргументована прича. Можда је проблем у мени, ја ето много више волим да чујем ову врсту обраћања, ово ми држи пажњу, а лупање шаком о сто ми некако не делује убедљиво. Дакле није у питању то да код нас не може да расте дрво које може да се искористи, а и чудно би било да у земљи где дрвеће расте на надморским висинама од 0 до 2500 метара не може да се нађа никакво тонско дрво, него је у питању одабир и третман.Mrav wrote:Bi ovde dosta nekih priča o tome kako javor koji raste kod nas nije dobar za instrumente ... ccc . Drvo za instrumente se ne kupuje tako što se ode na stovarište i nađe komad koji na oko lepo izgleda. Skoro sam pričao sa sertifikovanim stručnjakom za tu temu, i sam sam tehničar za finalnu obradu drveta pa itekako znam ponešto o tome.
Kada se bira drvo za instrument, bitno je i na kojoj nadmorskoj visini i sa koje strane padine je raslo. Traži se drvo sa najmanjim godišnjim prirastom, što daje najuže godove i stoga i najgušću strukturu (veća gustina, veća rezonantnost). O sušenju neću ni da pričam, drvo za muzičke instrumente treba da sadrži 6% ili manje vlage, a ovde nije lako naći ni sušaru za drvo i ljude stručne da sušenje urade kako valja. Čovek lepo zna i gde rastu najbolja tonska drva u Bosni, ne drži se to kao neka tajna.
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest