Moje razmišljanje:
Pozicija potova i selektora za magnete je nešto, na šta se čovek pre ili kasnije navikne. Imao sam različitih gitara, duži vremenski period svaku ponaosob, i moram priznati da sam se pre ili kasnije navikao na određenu konfiguraciju (LP kopija, Ibanez RG, Tele Thinline 72, PRS McCarty, Telebaba).
Ali, definitivno, NAJVIŠE MRZIM poziciju volume pota kod Strata. Mislim da mi ništa ne smeta kao to. Kad god sam od drugara uzeo strata da probam na par dana, primetim kako mi se nešto nekako gitara stišava dok sviram. I shvatim da ne primećujući ja stišavam gitaru rukom jer mi kod okidanja konstantno dlan smanjuje vol pot.
Kad sam kupio PRS-a mislio sam da ću se teško navići na položaj selektora magneta koji je bio udaljen, iza kobilice.
Međutim, u jako kratkom roku je ruka krenula sama u tom pravcu.
Što se telca tiče, ja sam odmah zamolio majtimiku (pri prvom sviranju njegovog Telca no.1 sa tom Thinline 69 maskom) da OBAVEZNO odalji selektor magneta od prvog pota, jer kao što Cortex reče, jednostavno je prokleto preblizu, a tako je i na ostalim standardnim Teletinama sa standarnim metalnim control plate-om.
Dakle, raspored je stvar ukusa, i to što se meni sviđa, ne mora da znači da će se svideti nekom drugom. Mislim da je jako teško naći neki univerzalni položaj koji će svima odgovarati.
Što se mene tiče, apsolutno mi je svejedno gde su potovi, gde je switch, na gornjem rogu (lp stil) ili dole kod kobilice, ili čak iza (što bi možda većini ipak bilo predaleko, treba da bude blizu ali da NE SMETA), ali valjda bih obavezno tražio sledeće, poučen sopstvenim iskustvom u praksi:
- da kontrole ne budu toliko blizu jedna drugoj da ne možeš bez smetnje malim prstom da koristiš bilo koju kontrolu bez problema (jer pri tome kačiš susednu), i to u brzini
- da nisu na takvom položaju da pri malo slobodnijem (uslovno rečeno ''funk'') okidanju gore-dole može bilo šta da se zakači
- da prokleti vol pot ne bude odmah uz bridge magnet.

Ovo kao na gornjem linku za PRS je najbliže što bih voleo da se vol pot nalazi bridge magnetu. Blizu je a ne smeta, mislim da ga nijednom nisam pomerio slučajno.
- i, poslednje, kad razmislim, voleo bih da mi od kontrola (ako se nalaze na istoj polovini tela) najbliži bude selektor za magnete, pa vol pot, pa tone pot, jer ih jednostavno pri sviranju najviše koristim tim redosledom, što bi rekli - respektivno.
Što se mene tiče, sva rešenja koja ispunjavaju date uslove su u igri.