Domaći majstori za izradu i održavanje muzičkih instrumenata
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Domaći majstori za izradu i održavanje muzičkih instrumenata
Oleg bosiljcic oboss na forumu
- tommytigh77
Da ne otvaram novu temu - ima mod koji preporučuju za bolt-on gitare, radi se o proširivanju rupa na trupu kroz koji prolaze šrafovi kojima se šrafi vrat, tek toliko da šraf može slobodno da prođe kroz rupu, tj. da ne mora da se šrafi kroz sam trup da bi prošao do vrata.
http://www.callahamguitars.com/neck_screw_adj.htm
Čini mi se da sam negde video da i John Suhr to preporučuje. E sad, meni je na stratu tako i bilo fabrički, ako se dobro sećam, prvih par puta kad sam odšrafio vrat, šrafovi su nesmetano prolazili kroz trup; međutim u zadnjih 7-8 meseci sam primetio da ''guše'', pa moraju da se ušrafljavaju kroz sam trup, verovatno je vremenom drvo prodisalo malo pa ''popunilo'' rupe. (Inače nisam lud za čestim odšrafljavanjem vrata, ali je na Road Worn stratu prilaz šipci urađen starinski, kod trupa, sa ''X'' žlebom, pa ne mogu drugačije da okrenem šipku, a moram da je okrenem napred ili nazad na početku i kraju svake grejne sezone, dakle dvaput godišnje).
Šta činiti? Da li da proširim te rupe u neck pocketu ili da ostavim tako kako jeste (naravno da bih taj posao poverio majstoru koji ima propisan alat za to)? Znam da nije neka velika drama, ali me kopka sve vreme. Nekako imam osećaj da je do pre godinu dana gitara radila za dlaku rezonantnije, tj. sad deluje kao da je blago prigušeniji zvuk na suvo. Možda se i varam, zato se i raspitujem. Je l' možda neko radio ovo, šta mislite?
http://www.callahamguitars.com/neck_screw_adj.htm
Čini mi se da sam negde video da i John Suhr to preporučuje. E sad, meni je na stratu tako i bilo fabrički, ako se dobro sećam, prvih par puta kad sam odšrafio vrat, šrafovi su nesmetano prolazili kroz trup; međutim u zadnjih 7-8 meseci sam primetio da ''guše'', pa moraju da se ušrafljavaju kroz sam trup, verovatno je vremenom drvo prodisalo malo pa ''popunilo'' rupe. (Inače nisam lud za čestim odšrafljavanjem vrata, ali je na Road Worn stratu prilaz šipci urađen starinski, kod trupa, sa ''X'' žlebom, pa ne mogu drugačije da okrenem šipku, a moram da je okrenem napred ili nazad na početku i kraju svake grejne sezone, dakle dvaput godišnje).
Šta činiti? Da li da proširim te rupe u neck pocketu ili da ostavim tako kako jeste (naravno da bih taj posao poverio majstoru koji ima propisan alat za to)? Znam da nije neka velika drama, ali me kopka sve vreme. Nekako imam osećaj da je do pre godinu dana gitara radila za dlaku rezonantnije, tj. sad deluje kao da je blago prigušeniji zvuk na suvo. Možda se i varam, zato se i raspitujem. Je l' možda neko radio ovo, šta mislite?
Izdubi tzv "truss rod notch", mali žljeb koji se proseće između ležišta vrata i rupe za neck magnet.
Tuda možeš da podešavaš šipku bez skidanja vrata.
Ne mora da bude ovoliko velika rupa, može da sledi krivinu šrafa.

Tuda možeš da podešavaš šipku bez skidanja vrata.
Ne mora da bude ovoliko velika rupa, može da sledi krivinu šrafa.

- tommytigh77
Razmišljao sam o tome, ali em što nemam odgovarajući ključ za ovakvu šipku, em što bih svejedno morao da odšrafljavam masku, a to mi je duplo duži posao. Hvala u svakom slučaju. Nego, to mi nije problem, ne raspitujem se za proširivanje rupa zbog praktičnih razloga što se odšrafljavanja tiče, nego zbog tonske razlike, kažu da je bolje za ton i sustain.
Kako ja kapiram, ljudi obično smatraju za pozitivnu stvar i naglašavaju u prikazima gitara kada je tzv "tight pocket" odnosno kada vrat tesno ulazi u džep na telu i nema lufta između vrata i tela.. Sledeći tu logiku ne kapiram ovo sa rupama za šraf, nekako mi je logičnije da i to bude "tesno" odnosno šraf kroz "meso". Ali opet, šta ja znam, možda se to u praksi pokazalo dobro iz ko zna kog razloga..
Kod strata je baš nezgodno, kada skidaš masku sa njom idu i magneti. Kod telca je bolje, može da skine samo maska pa ovaj tip uglastog šrafcigera može da obavi posao.

Kada u fabrici spajaju vrat i telo, oni to stave u nekavu stegu, mašinski proteraju šraf koji pri tome formira navoje u drvetu. Kada se to rastavi kod kuće teško je da se navoji ponovo potrefe. Umesto da spaja, šraf sprečava da se priljube površine vrata i tela jer u oba dela ima navoj.parker wrote: ne kapiram ovo sa rupama za šraf, nekako mi je logičnije da i to bude "tesno" odnosno šraf kroz "meso".
Štaf treba sa se vrti kroz telo. Ta rupa kroz telo ne sme da bude velika, več taman tolika da šraf, što kažu, "oblajzne".
- tommytigh77
Baš na to sam mislio. Kod mene se samo desio obrnuti proces, šrafovi su ''anti-oblaznuli''. Ima li ko od majstora da se javi i kaže koliko bi otprilike koštalo da se te rupe ponovo prošire, tek toliko da šraf može da se okreće u njima? U Novom Sadu i okolini, po mogućstvu.fattwang wrote:Kada u fabrici spajaju vrat i telo, oni to stave u nekavu stegu, mašinski proteraju šraf koji pri tome formira navoje u drvetu. Kada se to rastavi kod kuće teško je da se navoji ponovo potrefe. Umesto da spaja, šraf sprečava da se priljube površine vrata i tela jer u oba dela ima navoj.
Štaf treba sa se vrti kroz telo. Ta rupa kroz telo ne sme da bude velika, več taman tolika da šraf, što kažu, "oblajzne".
pobogu brate, pa svaki stolar ce to da ti uradi vertikalnom busilicom, nije to da uzme dasku i napravi gitaru..
ne mora ni da je stolar, samo da ima busilicu i odgovarajucu burgiju
ne mora ni da je stolar, samo da ima busilicu i odgovarajucu burgiju
Nemoj da bušiš tj prošituješ rupe nekom burgijom. Burgije su uglavnom u koracima od po 0.5mm tako da proširenje može da bude preveliko. Ako su se šrafovi nekada slobodno vrteli u telu a sada ne, nedostaje ti delić milimetra da se ponovo vrte. Zašrafi ih samo u telo, bez vrata, zavrni ih ih do kraja, pritegni ih, probaj da oblajznu. Ako neće, malo ih odšrafi pa ih lagano čukni po glavi, kao da zakucavaš ekser. Odvrći ih i zavrći, sve u cilju da oslabiš i smekšaš unutrašnjost. Ako se baš zainatilo, napravi smotuljak od neke finije šmirgle (320) pa prodžaraj rupe.
Moguć je i drugi pristup, da malo istupiš navoje šrafa u delu koji prolazi kroz telo. Iseci traku fine šmirgle (800) koja je širine dela koji ide kroz telo, obmotaj oko šrafa uz glavu, malo vrti među prstima da se navoji istupe. Vrh šrafa ne diraj, treba da drži vrat
Probaj u telu dok ne oblajzne.
Moguć je i drugi pristup, da malo istupiš navoje šrafa u delu koji prolazi kroz telo. Iseci traku fine šmirgle (800) koja je širine dela koji ide kroz telo, obmotaj oko šrafa uz glavu, malo vrti među prstima da se navoji istupe. Vrh šrafa ne diraj, treba da drži vrat

- tommytigh77
@fattwang: Hvala, probaću ovo prvo, nadam se da će uspeti.
Nemoj da žuriš, budi strpljiv.
Savet, za zavrtanje šrafova koristi kvalitetan krstasti šrafciger, da nije tup, iskrzan i da oblikom u potpunosti odgovara šrafovima koji drže vrat. Da legne u šraf "kao dupe na nošu". Tako ćeš imati punu kontrolu u radu i izbeći da ti pokvari "krst" na zavrtnju (stvore se oštre ivice koje čupkaju odeću).
Savet, za zavrtanje šrafova koristi kvalitetan krstasti šrafciger, da nije tup, iskrzan i da oblikom u potpunosti odgovara šrafovima koji drže vrat. Da legne u šraf "kao dupe na nošu". Tako ćeš imati punu kontrolu u radu i izbeći da ti pokvari "krst" na zavrtnju (stvore se oštre ivice koje čupkaju odeću).
- tommytigh77
Hvala na savetu, imam već sposoban šrafciger, tako da tu problema nema.

samo ti to razbusi sa 0.5 vecom burgijom i nemas problema
- Rockatansky
Da, eventualno neka ne koristi klasicnu rucnu busilicu, nego neku koja ima potenciometar na prekidacu, kao akumulatorske, pa da lagano busi, da ne razglavi rupe previse...