Domaći majstori za izradu i održavanje muzičkih instrumenata

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
viden

Re: Domaći majstori za izradu i održavanje muzičkih instrumenata

Post by viden » 30 Oct 2008, 07:39

A ti si to markerom radio !!!??? :roll: :roll:
Onda svakako zasluzujes da budes u temi: "Domaći majstori..." :) .

Highway One

Post by Highway One » 30 Oct 2008, 08:30

viden wrote:A ti si to markerom radio !!!??? :roll: :roll:
Onda svakako zasluzujes da budes u temi: "Domaći majstori..." :) .
:?:

viden

Post by viden » 30 Oct 2008, 13:16

Da ne zagadjujemo temu više :) .
Samo sam se čudio (i malo našalio 8) ) otkud ti ideja da markerom crtaš po pickguard-u (naravno, ako sam dobro shvatio).

Zoll

Post by Zoll » 30 Oct 2008, 15:54

bobrock wrote:Ne gresite dusu sa Mirkom, on je odlican majstor! Da li je neku Ibanezovu zujalicu pogresno podesio na D# nije nikakva mera. Bogu fala svaki normalan gitarista sam sebi zna da iskotira i podesi tremolo, ako nezna, nek se sam zapita zasto nezna? A onako bratski savet, trebalo bi da za svaki stim ima covek po jednu gitaru,ako vec hoce da to menja. Cas ovako cas onako setovanje je malo diskutabilno.
Šefe, poštujem ja svačije mišljenje, ja sam samo govorio iz mog ugla gledano i iz iskustva koje sam lično imao sa njim. Da mi ga mnogi nisu hvalili sigurno da ja ne bih nosio gitaru tamo. Ali eto, mene je sjebao pošteno pa više neću ni prići njegovoj radionici. Dalje, to da li ja znam ili ne znam da radim kotiranje i dotezanje floyd-a, to je moja stvar. Setup-ovao sam nekoliko takvih gitara, među kojima i moju, naravno, i sve i dalje rade dobro, a razlog zašto sam moju tom prilikom nosio njemu umesto sam da radim - pa eto, nosilo mi se! Za tvoju informaciju, na kraju sam je sam doterao i sad "peva"! I inače, samim tim je ta stvar gora, jer kad je to već toliko mali posao (a uistinu jeste) sramota je da neko ko toliko dugo i dobro radi gitare tako nešto zabrlja! Kažu ljudi - ušlo tim prekaljenim majstorima u rutinu da rade te stvari, pa ga odrade onako ofrlje pa kako ispadne. Jel da? A pare mogu da uzmu? I kad već odgovaram na sve ovo, da kažem da ja ne menjam štim svaki čas niti sam to ikad radio, i znam koliko je nezahvalno to raditi na floyd rose sistemima, tako da to nije faktor koji je dotičnom mogao da zasmeta prilikom sređivanja moje gitare. Toliko...

Highway One

Post by Highway One » 30 Oct 2008, 22:02

viden wrote:Da ne zagadjujemo temu više :) .
Samo sam se čudio (i malo našalio 8) ) otkud ti ideja da markerom crtaš po pickguard-u (naravno, ako sam dobro shvatio).
Ne znam ni sam
Doslo mi
Ali kad sam provalio da se to brishe onda :shocked3: onda :cry:

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 01 Nov 2008, 12:34

Zoll brate promeni potpis, nije fazon da blatis coveka...

Zoll

Post by Zoll » 01 Nov 2008, 17:10

@Duane
Odgovorio sam ti na pp da ne spamujemo ovde...

Sava

Post by Sava » 03 Nov 2008, 11:25

Pročitao sam temu od početka do kraja i sada sam potpuno zbunjen, tek sada ne znam kome da odnesem gitaru na brušenje pragova!

Imam iskustva sa Šanikom sa B. brda (loša), Jocom i Žanom (solidna), Radoševićem (loša) i jednim majstorom koji prvenstveno radi klavire pa ga ne bih ni komentarisao. Kako god okrenem posle majstora moram sam da doterujem neke stvari, a neke da radim ispočetka. Dakle, od pomenutih najbolje su mi posao odradili Joca i Žan. Brušenje pragova na Stratu nije preterano komplikovan rad i oni su to odradili vrlo dobro uz opasku da je na jednom pragu malo zujalo što je prokomentarisano da prag "žvaće", ali na tome je i ostalo. Gledajući američke sajtove o održavanju gitara video sam da majstori u tom slučaju prag učvrste sa malo brzog lepka. Srećom, prag je u međuvremenu prestao da "žvaće". Mislim da ću ovaj put da se opredelim za Mirka Tasića, a kako je u pitanju klasičan model gitare verujem da neće biti problema oko toga.

Još ću vam pomenuti servis TON u Ruzveltovoj ulici koji je istovremeno i komision. Čovek koji drži servis zove se Ljubiša i majstor je za harmonike (stara radnja, držao njegov otac), ali uzima i gitare na popravku koje daje svojim majstorima. Ne znam kako ovi rade posao, ali mi je pomenuo zamenu pragova za 35 e što je zaista jeftino, a radi stari majstor iz Skale. Podaci za kontakt: Muzički centar Ton, Ruzveltova 38 telefon 011/244-69-32.
bobrock wrote:E ima jos jedan momak u Smederevu, Ilija,mlad momak i isto odlican majstor, pedantan i tacan, svakom bi ga preporucio! Nije ni skup a gitare su mu stvarno za primer, a ima i zivaca da ljudima objasni mnoge stvari koje drugi nece da kazu, po principu vezi konja gde gazda kaze pa nek crnu i gazda i konj!
Pa što makar ne napisa neki kontakt telefon,

ogisha007

Post by ogisha007 » 15 Nov 2008, 16:01

E, ovako, zanima me ko će mi najbolje odraditi instalaciju i brušenje pragova, zalepiti i slotovati česljić (nut) i generalni setup? Znaci ne najjeftinije, najbrže, nego najbolje.
U pitanju je custom gitara koju treba da izrađujem, a neću imati alate za fretwork, pa mi treba mala pomoć domaćih majstora.
Hvala unapred. :)

Sava

Re:

Post by Sava » 15 Nov 2008, 16:24

Rocket Roll wrote: Izrada kofera za gitaru - takvi majstori su relativno retki, često nestaju bez traga, pa da ovde navedem jednu firmu iz Pančeva koja izgleda kao da će trajati:

MM Cases,
+381 (0)13 513 787
+381 (0)13 513 787
+381 (0)63 363 043
Paje Marganovica 53 / 12
Pancevo 26000

Izrađuju sve moguće kofere - što znači da, ako pročitate tekst na njihovoj prezentaciji, da to ne znači samo kofere za gitare, nego i pedlaboardove, itd.

http://www.mmcases.co.sr/

http://www.aladin.co.yu/srbija/offers.p ... 0&type=all
Ovi linkovi ne postoje, zna li ko nešto preciznije?

kaomomak

Post by kaomomak » 15 Nov 2008, 19:10

Ako ti napravis gitaru napraviti nut je manji problem, za pragove ti ine treba neki specijalni alat.Dovoljno ti je da imas cekic naprimjer plasticni,treba ti blok za smirglanje radiusa ili turpija,da poravnas pragove, da ih zaoblis ponovo da budu kakvi su bili mozes da napravis sabloncic u drvetu gdje umetnes smirgl papir,ja koristim drveno ljepilo za pragove ne da zaljepim prag za drvo nego iz drugih razloga.Ukoliko hoces da naucis puno vise o izradi gitare i luthierskim alatima idi naovaj forum i loguj se naravno ako ti engleski nije problem a ia ako jeste toliko je puno slika da ti text mozda i ne treba.
Kontam da ti je ovo moglo biti bar od male pomoci.
http://www.luthiercom.org/Index.asp
Zdenko

ogisha007

Post by ogisha007 » 16 Nov 2008, 00:23

Ja sve to znam u teoriji, ali se bojim da ce u praksi da ode u pershun, da prostis. :) Mislim, ta gitara mi treba i da je sviram ponekad :D
Overicu ovaj forum, english is not a problem, mada visim i na projectguitaru, a tamo ima prakticno sve sto me zanima.

Sava

Post by Sava » 16 Nov 2008, 20:43

Kako sam i najavio upoznao sam se sa Mirkom Tasićem tako što sam mu odneo Les Paul na obradu pragova. Nasuprot onome što mi je rekao jedan forumaš da je Mirko zatvoren i ćutljiv i da mu reči treba čupatu klještima ja sam se u dva susreta jako lepo ispričao sa njim o svemu i svačemu vezanom za gitare. Pri tom ne krije svoje znanje (na primer rekao mi je gde nabavlja drvo za gitare koje pravi) što je odlika profesionalaca koji su sigurni u svoje znanje i mogućnosti. Davno sam naučio u svom poslu da stvari mistifikuju neznalice kako bi sakrile neznanje, a ne neke profesionalne tajne i znanje. A što se tiče samog posla iako je brušenje pragova jedan od jednostavnijih poslova odrađen je krajnje ozbiljno i profesionalno, a setup je urađen tako da nisam morao ništa naknadno da korigujem. Pri tom je čovek vadio prva četiri praga da bi ih bolje učvrstio, a to nije posebno naplatio. Još jedna bitna stvar je brzina jer on gleda da gitaru što pre isporuči tako da je završio posao za manje od 24 sata. Prema tome Mirko ima moju preporuku, a znam da ima i preporuke mnogih poznatih gitarista.

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 16 Nov 2008, 22:06

Ja sam kod Mirka drugi put nosio bas (prvi put je radio defretaciju), i drugi put sam nosio na setup.Oba puta mi je super odradio posao, i to jako brzo (kroz dva dana).Isto se slazem da nije cutljiv cak mi je ispricao pricu o sklapanju maple vrata, bez one linije od oraha na zadnjem delu vrata.
Uz to je i prilicno jeftin, a uradi posao za malo vremena...
P.S.Ima mnogo macaka u dvoristu... :lol:

nenadnenad

Post by nenadnenad » 16 Dec 2008, 13:59

Posto sam iz Subotice , da li neko zna kod koga da odnesem ariu stg 003 [strat kopija] na promenu zica \ kotiranje \ namestanje vrata \ visine magneta itd ?

Post Reply