Čišćenje Žica Na Gitari - Saveti, Iskustva, Tečnosti itd.

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Highway One

Re: Ciscenje zica

Post by Highway One » 10 Oct 2008, 19:35

friedman wrote:Naidjoh na ovu stvarčicu tražeći nešto po netu: http://www.thestringcleaner.com/
Šta mislite, valja li ovo čemu? Može li se u kućnoj radinosti napraviti?
Verujem da moze :)
Samo bi taj sundjer morao redovno da se cisti

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 10 Oct 2008, 19:46

Highway One wrote:...ostane onaj beli trag na griftplatni koji ne mogu da ocistim :cry:
Grifplatna od palisandera? Valjda bi pomogla neka od spomenutih... kako se već zovu.... "tekućina za njegu grifplatne"? Dunlop Fretboard 65 Ultimate Lemon Oil, možda?

http://accessories.musiciansfriend.com/ ... sku=425264

ImageImage

Highway One

Post by Highway One » 10 Oct 2008, 22:49

Rocket Roll wrote:
Highway One wrote:...ostane onaj beli trag na griftplatni koji ne mogu da ocistim :cry:
Grifplatna od palisandera? Valjda bi pomogla neka od spomenutih... kako se već zovu.... "tekućina za njegu grifplatne"? Dunlop Fretboard 65 Ultimate Lemon Oil, možda?

ImageImage
Shta je palisander ?, ja mislim da je ono od ruzinog drveta :) U svakom slucaju hvala :)
Usput , danas sam kupio nove zice ROTOSOUND osmice , imaju 2 prve zice , a i daju dobar osecaj , traju dok traju obe prve zice , shto kod mene uglavnom zavisi od toga koliko podizem 1. zicu (koliko je mucim) :lol:

Funkomat
MF veteran

Re: Čišćenje Žica Na Gitari - Saveti, Iskustva, Tečnosti itd.

Post by Funkomat » 10 Oct 2008, 22:54

Osmice ne bih ni smeo da "podizem"... :)

Dushan S

Post by Dushan S » 12 Oct 2008, 04:24

Highway One wrote:
Rocket Roll wrote:

ImageImage
Shta je palisander ?, ja mislim da je ono od ruzinog drveta :) U svakom slucaju hvala :)
Usput , danas sam kupio nove zice ROTOSOUND osmice , imaju 2 prve zice , a i daju dobar osecaj , traju dok traju obe prve zice , shto kod mene uglavnom zavisi od toga koliko podizem 1. zicu (koliko je mucim) :lol:
Rosewood je u prevodu Palisander.

Bulatovic

Post by Bulatovic » 18 Oct 2008, 05:21

lepo - operes ruke pre sviranja sapunom, posle sviranja duzeg uzmes krpicu i obrises zice dobro, ako si ih bas izmastio malo alkohola na krpicu, ali i bez toga moze...
ovako zice moraju da traju vise od nedelju dana - bar da budu svirljive, a sad... jeste malo skupo menjati zice jednom nedeljno ili jednom na dve nedelje, ali npr, u starom merkatoru, ima prodavnica mala da li se zove studio nesto-nesto, zaboravio sam sad, imaju ernie ball 10-46 za 460 dinara...
koliko pakli cigara popuse pusaci sa ovog foruma za nedelju dana? Ovo izadje isto koliko i 4 -5 pakli.. ili 4 piva u kaficu...

... zica gubi svoja svojstva posle recimo 24 sata sviranja. dobar primer za poredjenje su automobilske gume. ljudi kazu -eej nisam menjao zice na gitari 6 meseci, znas kako su dobre! Da... i gume koje ne puknu a predju 100,000km su idalje gume i idalje su na tockovima, ali nemaju 2% svojstava koje su imale. Moze, ima gitara po tavanima i ostavama, stoje zice godinama - menjati ih ili ne? hmmmmm

Mrav

Post by Mrav » 21 Oct 2008, 10:38

Kad pominjete WD40, ja ne cistim njime zice, za to mi sluzi ovaj dunlop 65 cleaner, ali me je jednom spasao. Naime dosao sam u posed jednog Ibanez tube screamer-a TS5 (petica, jedina sa plasticnim kucistem cini mi se) modovanog, ali je pored ostalog pedala imala problem prekidaca koji nikako nije mogao da se natera da radi kako treba (okida svaki treci put), probao sam alkohol, da ga odlemljujem, vracam (inace prekidac je unutra vrlo sitan i osetljiv), sve je to bilo resenje na 5 minuta. Onda sam se setio da uzmem WD40, uperio sam prskalicu (plasticnu cevchicu) pravo u otvor prekidaca i dooobro ga isprskao, onako da pritisak istera ako nesto ima unutra.

Od tada prekidac na pedali radi savrseno.
Neko je pomenuo da nije dobar za potenciometre? Ne bih se slozio, znam elektricare koji ga bas za takve stvari i koriste, ovaj prekidac je meni dovoljan dokaz da dobro radi (isto je strujni kontakt u pitanju).

Pouka price je valjda: cistili zice sa njim ili ne, uvek imajte WD40 pri ruci :D

Koristim jos i dunlop limunovo ulje za fretboard, i cleaner za gitaru, ali i carnuba vosak (valjda se tako zove), koji mi se jako dobro pokazao jednom prilikom na nekoj krsh akustari koju sam prilicno oziveo na delovima gde je totalno izgrebana, ok je i za nov finis, ali efekat nije drastican.

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 01 Nov 2008, 18:34

DUNLOP Ultraglide 65. Opet mi zvone zice skoro kao kad su nove i nema po njima crnih tackica ili zutih delova. Definitivno koliko sam bio protivnik svih tih sredstava, ovo je opasno dobro i za bass i za gitaru....eto upravo sam ocistio sve gitare (zice na istima) sa ovim i definitivno je do YAYA. :D

HeatMan

Post by HeatMan » 28 Nov 2008, 02:35

ma fast fret je super, al meni redovno pucaju 12tice i 13tice.. tj onako se odvije zica iznad samog praga..

a posle nekog vremena i pukne.. a poshto je to na svake dve tri nedelje, lakshe mi je da kupujem nove zice..

bokicasa

Post by bokicasa » 29 Nov 2008, 17:22

Heatman to ne bi smelo da ti se desava,ne znas da namestis zice lepo..pogledaj imas teme kako se stavljaju zice,koliko namotaja i sve to.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 29 Nov 2008, 17:33

Khm, khm. Bokic... ajde sad ti ne provociraj!!! aman bre ljudi, umete li da malkice iskulirate... ono.. preskocite neku temu i ne napisete neki odgovor....

eto, ponekad...

bokicasa

Post by bokicasa » 29 Nov 2008, 17:34

dobro reci mu ti,nemam nameru da provociram nego da mu kazem da pogleda postove i da vidi kako se najbolje stavlja zica,meni ne pucaju zice po 6 meseci bre kad me mrzi da ih promenim

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 29 Nov 2008, 17:39

Ok, ...

HeatMan

Post by HeatMan » 02 Dec 2008, 15:38

aj prochitaj josh jednom shta sam napisao..

kakve veze ima postavka zice sa odvijanjem iste iznad pragova?

django

Post by django » 02 Dec 2008, 23:04

Znam da ce vam zvucati ludo, ali evo kako sam ja u poslednji put ocistio zice...

Prvo sam ih otkuvao u dejonizvanoj vodi, onda pod ultrazvuk, pa otkuvavanje u alhoholu, pa onda opet ultrazvuk, pa prvucem kroz amonijum hidroksid, onda ultrazvuk, ispiranje 5-6 puta u destilovanoj vodi, pa ultrazvuk, otkuvavanje u rastvoru cijanida i ispiranje. Naravno, onda pečenje tj. sušenje...

Rezultat, vise nego dobar! Hvala Sandri i Institutu xy :mrgreen:

Image Image Image Image Image

Post Reply