Guitar finish

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
fattwang

Re: Guitar finish

Post by fattwang » 10 Jul 2011, 10:30

NikolaNis wrote:Ja sam koristio filer firme "Renner". Možeš ga naći ovde http://www.ehom.co.rs . Oni sarađuju sa jednom farbarom iz Niša pa sam ja tako došao do tog filera.
Imam jedno jepo telo od domaćeg (teškog) jasena koji treba da pripremim za lakiranje.
Koliko treba razrediti Renner filler (RM M030/NTR) i čime se tonira. Pominjao si nitro razređivač. Da li može da se iskoristi nitro bajc za istovremeno razređivanje i toniranje. Koliko je gusta gotova smesa koja se nanosi na drvo?

bancika

Post by bancika » 10 Jul 2011, 20:40

mislim_stvarno wrote:ovo je najlepsi maple top kog mogu da se setim. Tu ne mislim na boju, mada mi se i boja svidja, nego na to kako su tanke ove javorove brazdice... :homer:
tnx! najbolji deo je sto sam ga uzeo za 20ak $ na ebay. Tad sam ugrabio i jedan mnogo dobar quilted top, al 3 godine kasnije i jos mu nisam nasao namenu :roll:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 11 Jul 2011, 09:34

fattwang wrote:
NikolaNis wrote:Ja sam koristio filer firme "Renner". Možeš ga naći ovde http://www.ehom.co.rs . Oni sarađuju sa jednom farbarom iz Niša pa sam ja tako došao do tog filera.
Imam jedno jepo telo od domaćeg (teškog) jasena koji treba da pripremim za lakiranje.
Koliko treba razrediti Renner filler (RM M030/NTR) i čime se tonira. Pominjao si nitro razređivač. Da li može da se iskoristi nitro bajc za istovremeno razređivanje i toniranje. Koliko je gusta gotova smesa koja se nanosi na drvo?
Dodaje se otprilike 10-20 % razređivača, ja sam uz filler kupio i pripadajući razređivač ali sam čuo da može da se koristi i običan nitro. Definitivno možeš da toniraš filler nitro bajcem mada sam ja kupio nitro pigmente pa njima bojim i lak i filler kad mi zatreba.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 12 Jul 2011, 01:49

mislim_stvarno wrote:ovo je najlepsi maple top kog mogu da se setim. Tu ne mislim na boju, mada mi se i boja svidja, nego na to kako su tanke ove javorove brazdice... :homer:
A? A?

Image

Bice detaljnije kad bude zavrsena, ali brazde ko paucina. :bambi:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 12 Jul 2011, 08:14

:homer: :bravo: :bravo:

ne volim plave gitare, ali ova je jako fina :D

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 12 Jul 2011, 09:11

Dersu Uzala wrote: A? A?

Image

Bice detaljnije kad bude zavrsena, ali brazde ko paucina. :bambi:
Dersu da li je ovaj tanak sloj između topa i glavnog dela tela ebony, rosewood ili nešto treće?

oboss

Post by oboss » 12 Jul 2011, 09:36

dersu matori perverznjaku sto ti je vrat onako taman da ga nisi probavao garavih ruku pa ga isprljao :) a rebarca su stvarno ko paucina i sto je najlepse ravnomerna su

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 12 Jul 2011, 21:27

NikolaNis wrote:
Dersu da li je ovaj tanak sloj između topa i glavnog dela tela ebony, rosewood ili nešto treće?
U ovom slucaju eboni valjda, ali zavisi od efekta koji zelis da postignes. Ako hoces tu tamniju tranziciju, separator za binding u stvari, stavis tamnije drvo. Ako recimo stavis tamniji top, ili telo, ili obadva, i top je recimo pretezno crn onda mozes da stavis javor pa ce taj separator onako nasmirglan i lakiran da izgleda zlatasto zuto. Sve zavisi sta ti je u oku/glavi, separator nema neku tonsku ulogu, tu je esteCki samo. Ono sto se tebi (ili klijentu) svidi, to je jedino pravilno I guess.

Primetices da ovde nije niste drvo korisceno kao separator, pa je efekat malo drukciji. Uglavnom, imajuci u glavi vec finalni finish samo izaberes neki binding/separator da odgovara estetski.

Image

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 12 Jul 2011, 21:34

oboss wrote:dersu matori perverznjaku sto ti je vrat onako taman da ga nisi probavao garavih ruku pa ga isprljao :) a rebarca su stvarno ko paucina i sto je najlepse ravnomerna su
Nisam ni probao jos te instrumente, nijesu gotovi carevicu. Bice bice.

A vrat mislim da je kokobolo, pa zato izgleda cokoladno. Pitacu. Ili je ceo rouzvod, ili kokobolo. Pau fero moze biti?

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 12 Jul 2011, 22:05

Nikola, evo da ti ilustrujem separator od javora. Dobijes belicasti, nekako boje slo honovace separator.

Image

Uzgred, top je flamed koa a ne javor kako bi neko (ja) pomislio iz prve. :kokice:

Ovo je sa druge teme na forumu, ali mozes da vidis otrpilike kako to izgleda posle finalne obrade. Sad, mogo je majstor ovde da ubaci i javor i dobio bi zuckastu ivory neku liniju razgranicenja.

Image
Last edited by Dersu Uzala on 12 Jul 2011, 22:21, edited 1 time in total.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 12 Jul 2011, 22:11

oboss wrote:... sto ti je vrat onako taman
Konfrmd. Indian rosewood, od istog komada su lepljeni i vrat i fretboard (posto su prvo bili rascopani jel, zbog sipke).

Pau ferro fretboard je na onoj drugoj sto ima maple top.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 13 Jul 2011, 09:07

Darsu hvala na trudu da pojasniš ovo što me zanimalo i hvala zbog postavljenih slika. Viđao sam na još nekim gitarama taj separator i odavno mi se dopada ta fora, probaću da je usvojim ukoliko budem mogao da dođem do dobrih furnira koji bi odgovarali za taj posao. Još jednom hvala i :ziveli:

Dusan
MF veteran

Post by Dusan » 17 Jul 2011, 09:48

koliko mi otprilike treba filera, osnovnog nitro laka i zavrsnog za finis dve gitare tipa stratokaster, i telo i vrat?

pedja 81

Post by pedja 81 » 12 Oct 2011, 21:25

Imam jedno pitane,da li filer gore pomenuti marke Rener moze da se tonira bajcem na vodenoj bazi?

fattwang

Post by fattwang » 12 Oct 2011, 22:13

pedja 81 wrote:Imam jedno pitane,da li filer gore pomenuti marke Rener moze da se tonira bajcem na vodenoj bazi?
Taj filer je na nitro bazi, pa i pigmenti treba da su na nitro bazi.

Post Reply