handmade SG (P90 pickups)

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Randy

Re: handmade SG (P90 pickups)

Post by Randy » 26 Mar 2011, 23:56

al je mocna gitara.svaka cast :ziveli:
ja se stalno s drugom dogovaram da pravimo neku a sad se dvoumimo izmedju SG-a i flying V-a.
valjda cemo praviti nesto
i jos jednom svaka cast :D

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 28 Mar 2011, 12:43

Randy, hvala ti na lepim rečima :ziveli:

Ako kreneš sa radovima nemoj zaboraviti da ovde pokažeš kako sve napreduje korak po korak. Ako ti nešto znači i mene privlači da napravim jedan flying V :metal:

Randy

Post by Randy » 28 Mar 2011, 14:31

ako ista budem pravio pravicu na leto.ima jos 2-3 meseca da odlucim.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 28 Mar 2011, 20:46

Od ovog trenutka ovo počinje da liči na gitaru, mada je vrat trenutno malo četvrtast :XD:

Radio sam dosta pipav posao a to je da vrat i telo spojim. Treba napraviti dovoljno prostora da vrat uđe u telo ali opet da ne bude previše labavo. Sve se svodi na fine turpije i šmirglu i probanje milion puta, ko je to radio zna o čemu pričam :wink: . Slede slike i samo da napomenem da headstock nije naslonjen na sto već lebdi nekoliko milimetara iznad samo se ne vidi najbolje na slikama...

Image

Image

Image

Moram još malo da stanjim onaj deo vrata koji upada u telo da bi fingerboard skroz legao na telo od 19. praga, tu ima da se skine možda još milimetar. Posle sledi rad na vratu i otvorima za magnete...

michabass

Post by michabass » 28 Mar 2011, 22:22

NikolaNis wrote:Hvala obojici :ziveli:
michabass, hvala na savetu, imaš li predlog koji džek da kupim i gde kod nas? U Nišu imam Mitros, Liru, Music House...
Pa u Mitrosu bi trebalo da imaju kvalitetniji džek tipa Fender origig replacement...potraži.
Znaš kako to biva na stranim forumima- obično se oduševiš detaljima; preciznost izrade je na nivou i sve je pokriveno projektom, papirima, standardizovano sve u dlaku štima i utegnuto a kod nas baš i nije uvek tako, to je ta razlika, attention to detail... kod nas ćeš svašta sresti jer smo ograničeni izborom komponenata, ali u zadnje vreme je situacija mnogo bolja...ima svega samo treba potražiti.
Taj recimo džek koji se vidi na slici Image je prodavan kod nas zadnju deceniju recimo na tone, jer je najjeftiniji u nabavci a kod prodavaca elektronskih komponenata danas košta 30-40din... oni malo bolji su 150-200 i jače- sve zavisi dal su brendirani ili nisu :lol:
Razlika je u kvalitetu materijala tj čelika od kog su napravljeni kontakti: kad se malo bolje zagledaš u gornju sliku videćeš da unutrašnji deo tj kontakt mase koji predstavlja zapravo nitnu koja drži sve to skupa ima pukotine po svom obodu tj lim je popucao pri presovanju od sile za koju nije namenjen, taj lim kao i onaj od koga je napravljen kontakt za plus signala je mekan i nije "opružni" tj posle više ciklusa savijanja on će se saviti i neće više moći da se vrati u originalni položaj - izgubiće kontakt. Taj loš džek se osim tih malih pukotina po unutrašnjem obodu prepozanje i po upadljivo narandžastim plastičnim izolatorima:
Image

Dobar džek ima te izolatore od vitroplasta tj od presovanog fiberglasa ili kako se već zove taj vlaknasti materijal koji ne puca već pruža strahovit otpor. Od tog materijala su izolatori na onim najstarijim džekovima, koji i dan danas traju, po onim "vintage" pojačalima...kao i na switchcraft džekovima:
Image

Izvinite ako sam udavio s objašnjenjem ali smatram da je razlika izmedju prosečnog i odličnog uvek u tim najsitnijim detaljima... ko ume da ih prepozna i usvoji biće vrhunski majstor, ko ne ume... može da proba da nauči... ko ne nauči... jebiga, ima drugih zanimanja :mrgreen:
Nikola nemoj da shvatiš ovo kao neku kritiku na tvoj račun jer nikako to nije, svako ko nešto radi svojim rukama je u mojim očima 16.000.000 puta vredniji nego neko ko samo troluje po forumima... (ooopss sad sam uvredio one druge tzv "couch builder"-e :oops: ----- e pa jbg theres no free lunch)

pozz :ziveli:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 28 Mar 2011, 22:23

sexy :)
:bravo:

Randy

Post by Randy » 28 Mar 2011, 22:28

koje ce boje biti?

oboss

Post by oboss » 28 Mar 2011, 22:55

NikolaNis wrote:Od ovog trenutka ovo počinje da liči na gitaru, mada je vrat trenutno malo četvrtast :XD:

Radio sam dosta pipav posao a to je da vrat i telo spojim. Treba napraviti dovoljno prostora da vrat uđe u telo ali opet da ne bude previše labavo. Sve se svodi na fine turpije i šmirglu i probanje milion puta, ko je to radio zna o čemu pričam :wink: .

taj deo posla je meni najveci izazov u gradnji gitare . ne sumnjam u tebe. samo pici.
michabass wrote: smatram da je razlika izmedju prosečnog i odličnog uvek u tim najsitnijim detaljima...
:1:

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 29 Mar 2011, 00:20

Randy wrote:al je mocna gitara.svaka cast :ziveli:
ja se stalno s drugom dogovaram da pravimo neku a sad se dvoumimo izmedju SG-a i flying V-a.
zasto se dvoumite
Image :D

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 29 Mar 2011, 08:46

@ michabass, ne ljutim se ni malo, zašto bih kad je tvoja kritika sasvim na mestu i ima logike. Nikada nisam mislio da sam "popio" svu pamet ovog sveta pa da se nakostrešim čim mi neko kaže da nešto nije kako treba. Samo ti reci šta misliš, ja sam od onih što vole da uče :ziveli:

@ mislim_stvarno. obline su tu, mora da bude sexy :) :ziveli:

@ Randy, mušterija zahteva crnu boju, tako će i biti.

@ oboss, znao sam da ćeš se javiti, odmah si mi pao na pamet ti sa Explorerom :). Na ovo što si citirao michabass-a mogu i ja da dodam :1:

@ theTrooper, you saved the day for Randy :XD:

oboss

Post by oboss » 29 Mar 2011, 10:05

NikolaNis wrote:@ oboss, znao sam da ćeš se javiti, odmah si mi pao na pamet ti sa Explorerom :).
ma ja sam se jurio sa uglovima na prs-u a explorer je legao ko dupe na nosu. :ziveli:

Randy

Post by Randy » 29 Mar 2011, 15:45

theTrooper wrote:
Randy wrote:al je mocna gitara.svaka cast :ziveli:
zasto se dvoumite
Image :D
ove nebi svirao ,a ne pravio

rock nation

Post by rock nation » 30 Mar 2011, 08:14

Napredujemo, napredujemo :D

Nikola, ovo je postavka magneta koja mi odgovara, bas tako kako je na slici, mislim da se lepo vidi:

link za sliku: http://www.mylespaul.com/forums/other-g ... 90s-4.html

Mislim na fotke na samom pocetku strane, imas celu gitaru i telo krupno, videces vec.

Nize na strani ima slika modela sa velikim pick guardom, ta mi postavka magneta ne odgovara, videces gde stoji neck magnet.
Cisto da bolje razumes.

Ne smem ni da zamislim kako ce da izgleda gitara na kraju, a za zvuk ne brinem, SD u mahagoniju rade bolesno.
:ziveli:

Hotstepper

Post by Hotstepper » 30 Mar 2011, 10:43

...ako smem da iznesem mishljenje... na tako lepo drvo, greota da ide u crnu... :hide:
bar malo transparentnije neshto...
No, dobro, ukusi su razlichiti. :ziveli:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 30 Mar 2011, 13:18

crvena sa crnim hardverom ftw :D

Mislim, sad je uzasno glupo da mi iznosimo zelje, kad nam bude pravio gitaru po izboru, onda cemo birati boju... :)

Post Reply