Čišćenje Žica Na Gitari - Saveti, Iskustva, Tečnosti itd.

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Re: Čišćenje Žica Na Gitari - Saveti, Iskustva, Tečnosti itd.

Post by nemanjavelimirovic » 02 Dec 2008, 23:12

django wrote:Znam da ce vam zvucati ludo, ali evo kako sam ja u poslednji put ocistio zice...

Prvo sam ih otkuvao u dejonizvanoj vodi, onda pod ultrazvuk, pa otkuvavanje u alhoholu, pa onda opet ultrazvuk, pa prvucem kroz amonijum hidroksid, onda ultrazvuk, ispiranje 5-6 puta u destilovanoj vodi, pa ultrazvuk, otkuvavanje u rastvoru cijanida i ispiranje. Naravno, onda pečenje tj. sušenje...

Rezultat, vise nego dobar! Hvala Sandri i Institutu xy :mrgreen:

Image Image Image Image Image

OVO JE NAJKREATIVNIJE STO SAM CUO u vezi ciscenja zica!!! SVAKA CAST. YOU WIN , FATALITY :mrgreen:

Cilal Najed

Post by Cilal Najed » 05 Dec 2008, 21:59

@django
Ako si to zaista uradio mogli bi da se vidimo (na tom pivu lil kuvanom vinu vise) i da mi objasnis kako ti je sve to palo na pamet :D
Jedino tvoja metoda je nenormalnija od moje (wd40).

igorpan
MF veteran

Post by igorpan » 20 Dec 2008, 16:25

Ljudi,ja sam glup za ove stvari,i kupio sam taj Fast-Fret,ali mi nije jasno,kad ga namazem po zicama,jel treba da ga posle skinem onom krpicom ? Ili kako ? :hide:

Mrav

Post by Mrav » 25 Dec 2008, 13:40

Vidim, niko dugo ne odgovara čoveku, pa šta ako je malo glup? i to je za ljude 8)

Elem, kada namažeš žice fast fret (ili sličnim sredstvom) staviš krpicu na žicu uhvatiš prstima i istrljaš žicu celom dužinom, ja u tom procesu često malo povlačim žicu od vrata na gore da bih lepo poduhvatio. Tamo negde je preporučeno da se sačeka bar 10 sec. od mazanja da se počne sa brisanjem.

Ja u praksi dobro trljam žice dok ne osetim da je glatko, tj. da ništa više ne koči to moje prevlačenje (nema prljavštine zalepljene na žicu) , a ako su žice bile jako prljave ponovim postupak još jednom da bi ostao sloj tog sredstva na žicama i da bi mogao lepo da klizim (glide-ujem jeli) po žicamam :roll: )

igorpan
MF veteran

Post by igorpan » 25 Dec 2008, 18:43

Eee,to me je zanimalo,fala :mrgreen:

Mithrandir
MF veteran

Post by Mithrandir » 14 Jan 2009, 23:28

Konacno sam uzeo da ocistim grifplatnu (rosewood) na svojoj gitari. Dakle, grifplatnu nisam cisto posteno 2-3 godine :hide:

Ocistio sam Lemon Oil-om, ostavio malo da odstoji, prebrisao visak (i ono prljavstine sta sam uspeo da skinem :D ) i stavio nove zice. Medjutim, sada pri bendovanju, zica "zapinje", odnosno grebe po grifplatni!
Zelim da pitam: "Da li je ovo normalno, tj. vratice se u normalu?", ali ne vidim kako moze biti normalno!? :roll:

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 15 Jan 2009, 01:26

Pa mislim da si se navikao da ti vrat bude malko masniji no sto je sad....hehehe. Ma nece mu biti nista, dont worry.

maksabass

Post by maksabass » 11 Feb 2009, 22:54

sto se tice zica za bass kad ostare nema pomoci pogotovo ako zelimo salap sound.Ja recimo ponekad pre tezge uradim sledece (mozda zvuci kao voodoo)ali pomaze.Skines zicu sa civija ,neka ostane na kobilici.Vezes lagano u cvor(ne do kraja)jedan prst u cvoru i lagano gore,dole od kobilice do civija.Na taj nacin zica se sama od sebe izbrusi i dobije kristalan zvuk.To je jedan od suvih nacina,rekao bih.Imeni je zvucalo neverovatno ali je uspelo.Pa pokusajte.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 12 Feb 2009, 02:32

Da, da znam za tu foru :D Dugo nisam to cuo, a i sam sam to radio par puta. Jos zgodnije je ako ti je pri ruci i hemijska olovka, provuces je kroz taj cvor i kernes par puta gore-dole...

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 12 Feb 2009, 15:30

ima i ona voodoo vradzhbina, al za gitaru, neznam da'l more na bejsu, da okrenete zhice(uglavnom ove 3 gornje)... ono kad se malo shrdjaju, okrenes ih pa cepas... al je to vise kao vradzbina, iako sam ja to praktikovao par puta, jako je mala razlika... :D

cccira
MF veteran

Post by cccira » 12 Feb 2009, 15:43

maksabass wrote:Vezes lagano u cvor(ne do kraja)
Definisite "cvor", posto mi ovako nish nije jasno :shock:

Joolz

Post by Joolz » 02 Apr 2009, 20:24

Pranje zica za Bass nije prakticno iz meni poznata 2 razloga:
1.Kuvanjem ces postici malo, tj zvuk ce se povratiti tu oko 50% samo, a trajace nedelju dana max
2.NE VALJA skidati sve zice sa bass-a odjednom!!! Shock za vrat! :shock:
...pa vi izvolite kuvajte...

FastFret - ZAKON! 2-3 (ZNOJAVE :lol: )probe nedeljno od po 2-3 sata je neki moj prosek. Znoj, mast, prasina udje u zice, a fastfret mi produzi zivot zica na mesec-mesec i po dana (na bass-u)
MOZDA eventualno hidrogen od 3%-6% AKO vec zelite gitari pruziti prvu pomoc, ALI nikako da dodje u kontakt sa drvetom! Stavite kesu (deblju) izmedju zica i fretova, pa onda na stapic za uvo (npr) sipnes hidrogen i prelazis zice... I pre nego sto izvadis kesu, sa chetkom, malo deterdzenta i vode jos jednom predjes, naravno nezno :P
U sustini, ima puno fora i fazona, ali danas su dostupne muzicarima super hemikalije za odrzavanje drveta, zica... Neko je na ovoj temi pisao da je FastFret 'Fancy' ?!?!?!?!?!?! WTF!!!??? I stimer je onda fancy? ::ranting::

Stay Metal!
\m/
:ziveli:

shule

Post by shule » 14 Apr 2009, 23:41

Ja nit' cistim gitaru, nit' zice. :ziveli:

cccira
MF veteran

Post by cccira » 14 Apr 2009, 23:54

Meni ovo deluje kao zanimljivo resenje:
http://accessories.musiciansfriend.com/ ... sku=580303
Ima kod marica, kosta negde oko tisucu dinara

Markony

Post by Markony » 29 May 2009, 00:42

Ovo sam sve vec manje-vise cuo i mogu da vam kazemo da kako smo usli u 21. vek nista ne stavljam na zice. :)

Krajem proslog veka, u nasim krajevima, zice su bile iskljucivo steelplated, bez dodatka nikla, tako da su trajale jako kratko i znak da su "odavno otisle" je bio gubitak intonacije gitare. Tada sam ih menjao.

Aditivi kao FastFrat i slucno imaju smisla dok kuvanje u sodi-bikarboni i potom ispiranje hladnom vodom deluju kao shock i od toga zice postaju krte. Zamisalite samo sta bi bilo kad bi ringlu na kojoj si kuvao zice polio hladnom vodom :?:

Sa pojavom nikla u nasim krajevima poptpuno zaboravljam kad i na koliko menjam zice.
Jos jedna stvar koju primenjujem a za koju mi kazu da je "pogresna" (mozda, ali mene ledja vise ne bole) jeste da zice potpuno namotam na civije. Nema skracivanja secicam i nema "repova" koji vise sa gitare. Moj neki rezon je da se skracivanjem zice menja njeno naponsko stanje. Ako je potrebno zice iz nekog razloga skinuti sa gitare, iste se vise ne vracaju na gitaru.

Ne znam koliko sam merodavan, sastavim mozda sat vremena dnevno po gitari i nekih 15-20 minuta ih moj sin protne kroz sake. Ubijam ih Floydom, to mi malo podize merodavnost 8) .

Post Reply