preniske žice a nemam ključ

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

supersonic

preniske žice a nemam ključ

Post by supersonic » 07 Oct 2009, 14:14

o čemu se radi.

Imam MusicMan Stingray-a. E sad, žice bi se trebale malo podići jer udaraju u pragove - ništa posebno.Ja to ne znam, nadam se da ćete mi vi objasniti kako i šta.

A druga stvar.Ne mogu nigdje da nađem inbus tih dimenzija.Jebeno je mali ali niđe ne mogu da nađem.Kao da je neka međumjera...Imam manji i imam veći - a između ne mogu :P

između 2 i 3 mm inbus. Nisam ga našao - atražiću ga.

A što se tiče spuštanja žica i sl. Je li fora samo dignuti ih odnosno spustiti ili se moraju i oni šarafi sa kraja mosta zavrtati - na kojima se federi nalaze ili samo oni koji drže visinu žica od vrata ?

pozz

lenbb

Re: preniske žice a nemam ključ

Post by lenbb » 07 Oct 2009, 14:22

Možda je mera u inčima, pa ako je ključ između 2 i 3 mm onda je sigurno 0.1" (25.4*0.1=2.54mm).
Pogledaj ima odvijača sa izmenljivim nastavcima tu ćeš najpre naći.

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 07 Oct 2009, 14:23

Pitanje da li je milimetarski inbus ili incni. Posto je americka firma verovatno je ovo drugo, i zato ti "malo fali" :) Zice se dizu i spustaju zavrtanjem i odvrtanjem ta dva srafa na sedlima. A sraf sa zadnje strane, koji mrda sedlo po "sini" sluzi za namestanje intonacije. Nema veze sa visinom zica.

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 07 Oct 2009, 17:40

MM savetuje da se vecina podesavanja vezana za akciju zica, podesava pomocu truss-rod-a, ja tako setujem gitaru godinama, kapiram da funkcionise i za basove, a ne treba ti nikakav imbus.
First of all - almost all of the adjustments to string height can be made with the truss rod. Turn clockwise to raise the fretboard (resulting in lower action), counter clockwise to lower it. The factory string height for our basses is 3/32" or 2.4mm between the bottom of the string to the top of the fret on both the E and G strings at the 12th fret. The G string can be slightly lower due to the fact that it is the smallest string. Of course, tightening or loosening the trussrod affects the bow of the neck, which is how desired action is generally best achieved.

The factory specifications for the pickup height is 6/32" or 4.76mm from the top of the plastic between the pickup covers to the bottom of the G string. The angle of the pickup is set fairly level, so the larger strings are naturally a bit closer. If you haven't already adjusted the pickup or changed to a very heavy gauge string set, you shouldn't have to do any adjustments on the pickup.

michabass

Post by michabass » 07 Oct 2009, 18:39

Ako je vrat potpuno prav nije potrebno dirati truss rod- podešavanje akcije žica u tom slučaju treba raditi podešavanjem visine kobilice tj njenih delova.

:ziveli:

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 07 Oct 2009, 19:08

michabass wrote:Ako je vrat potpuno prav nije potrebno dirati truss rod- podešavanje akcije žica u tom slučaju treba raditi podešavanjem visine kobilice tj njenih delova.

Hm, vrat ne bi smeo da bude potpuno prav, tj. imace grozan fretbuzz, tako da ako je potpuno prav treba popustiti trussrod da vrat dobije malo bow-a, tj. da se poveca relief. A ovo za podesavanje MM gitara/bas gitara je iz pera Big Poppa-e licno, tj. Sterling Ball-a. MM je malo specifican jer koristi vintage one-way trussrod, a i oni su jaaaako ponosni na svoj factory setup i insistiraju da se akcija (barem manja podesavanja) ovako doteruje :) Ja sam doduse svojevremeno malo podigao zice i na bridge-u jer nisam bas fan Petrucci-evog ultra-low setup-a, ali za sve ostalo 1/4 kruga truss-a sve resava. Genijalno...

First check relief in the neck by holding the lowest string down on the 2nd fret with your fretting (left) hand. Then, hold the same string down on the 12th fret with your plucking thumb and tap on the string in the middle to see how straight the neck is. There should be no more than the thickness of a business card between the string and the frets. If there is no relief in the neck, a little pressure in the middle of the neck (after adjusting the trussrod wheel) should help.

The standard string gauge is .45-.100 with a .130 on the low "B" for the 5 string at 440 tuning. If you decide to tune down, typically you would increase the gauge for every 1/2 step downward that you tune. This will keep most of the measurements close by having more tension on the neck.

Factory String heights are: Bass side 3/32 to 7/64 Treble side: 5/64" to 7/64" from the top of the 12th fret to the bottom of the string. The rest of the strings should have the radius of the fretboard when looking at the top of the string, (with the A string hidden from view by the E string, etc.), rotating the bass at the same time. The "right" string height is, of course, ultimately determined by your playing style.

The pickup should be 4/32" to 5/32" on the bass side and slightly closer (4/32" to 5/32" on the treble side. This is determined by tuning and volume of strings measured by the top of the pole piece to the bottom of the strings. If the G string needs more volume, adjust it slightly more toward the pickup. Again, if you tune down, more distance is needed here, as well; but in any case, no lower than 4/32".

If fret buzz occurs from the open to the fifth fret, the neck needs more relief. If it buzzes between the 5th fret and the 12th fret, the neck needs to be straighter (turn the wheel slightly clockwise). If it occurs all over the neck, the string height need to increase (by turning the trussrod wheel slightly counter-clockwise).

For intonation: Check the harmonics to the fretted note on the 12th note on the twelfth fret if you don't play much above that fret. If you do, also check the harmonics at the 19th fret after the 12th fret is set. If the fretted note is sharp, you need to make the string longer by turning the saddle screw counterclockwise, and vice versa. Make sure that the string are coming off of the saddle straight and not in an arch. All measurements must be rechecked after each adjustment.
http://www.music-man.com/faq/music-man-basses/

supersonic

Post by supersonic » 07 Oct 2009, 19:23

Hmmm, znači savjetuju - savjetuješ da uzmem neku šipku zabijem je u one rupe i okrenem na lijevu stranu, a ?

A jbg, - bojim se to - nisam nikad radio i razmišljam se šta ako nešto *****.Nešto razmišljam - lakše je podići i spustiti žice...

:| :| :| :|

migor8

Post by migor8 » 07 Oct 2009, 19:24

Opusteno,samo malo pomeri i bice bolje,veruj mi.
Ja imam Ibanez ATK koji je radjen na istu foru. :ziveli:

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 07 Oct 2009, 19:35

supersonic wrote:Hmmm, znači savjetuju - savjetuješ da uzmem neku šipku zabijem je u one rupe i okrenem na lijevu stranu, a ?

A jbg, - bojim se to - nisam nikad radio i razmišljam se šta ako nešto *****.Nešto razmišljam - lakše je podići i spustiti žice...

:| :| :| :|
Exactly, ja to radim svaki cas, jer je vrat nefinisiran pa se "mrda" vise nego klasicno lakiran. Slobodno okreni 1/8-1/4 kruga, nece nista posebno da se desi, ne mozes nista da sjebes, doncha worry... Imas i na YT verovatno kako se to radi.

supersonic

Post by supersonic » 07 Oct 2009, 23:09

Ajde... će probam pa vam javim :P

supersonic

Post by supersonic » 08 Oct 2009, 23:11

E, odradih ja kao što si mi ti rekao, tj. kao što su ovi iz MUSICMAN firme rekli.

E boga mi ga ja izvrtih možda i pola kruga (naravno - sve po malo) i dođoh do željenog rezultata.Međutim, sad mene interesuju sledeće stvari:

1.Sada mi zuje sve četiri žice samo od 7. polja pa na dalje
pitanje:DA LI SE MOŽE NAMJESTITI DA NIŠTA NE ZUJI?

2.Sada mi je onako - malo veći razmak između žica i vrata - pogotovo negdje oko 12. polja. znači koje polje prije i koje polje poslije.
pitanje:Da li ovo može da se namjesti tako da je manji razmak između žica i vrata a da ne zuji?

3.Sada mi do sedmog polja radi sve baš lijepo.Dakle, prilično sam zadovoljan.Primjetio sam da mi vrat ima oblik slova U (naravno, sada je tako jer sam povećao ''action''-što bi rekli ameri, odnosno raspon između žica i vrata
pitanje: Da li to utiče na štim i da li to utiče na samu gitaru ?

4.Otkako sam ovo uradio mnogo sam srećniji :)
Pitanje: Koliko još ovakvih postova treba da napišem da bi me neko mlatnuo mokrom čarapom po licu - jer smaram :P

logging off ;)

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 08 Oct 2009, 23:35

supersonic wrote:E, odradih ja kao što si mi ti rekao, tj. kao što su ovi iz MUSICMAN firme rekli.

E boga mi ga ja izvrtih možda i pola kruga (naravno - sve po malo) i dođoh do željenog rezultata.Međutim, sad mene interesuju sledeće stvari:

1.Sada mi zuje sve četiri žice samo od 7. polja pa na dalje
pitanje:DA LI SE MOŽE NAMJESTITI DA NIŠTA NE ZUJI?

2.Sada mi je onako - malo veći razmak između žica i vrata - pogotovo negdje oko 12. polja. znači koje polje prije i koje polje poslije.
pitanje:Da li ovo može da se namjesti tako da je manji razmak između žica i vrata a da ne zuji?

3.Sada mi do sedmog polja radi sve baš lijepo.Dakle, prilično sam zadovoljan.Primjetio sam da mi vrat ima oblik slova U (naravno, sada je tako jer sam povećao ''action''-što bi rekli ameri, odnosno raspon između žica i vrata
pitanje: Da li to utiče na štim i da li to utiče na samu gitaru ?

4.Otkako sam ovo uradio mnogo sam srećniji :)
Pitanje: Koliko još ovakvih postova treba da napišem da bi me neko mlatnuo mokrom čarapom po licu - jer smaram :P

logging off ;)
Hm, cini mi se da si ga malo preCerao :)
Ako zuje od 7. pa nadalje, verovatno si dao previse relief-a, tj. previse si popustio sipku, ali je najbitnije pitanje - da li zuji samo na "suvo" ili i kroz pojacalo? Jer, nove zice uvek "zuje" u odredjenoj meri ako su nisko postavljene, racuna se samo "zujanje" kroz amp. Moze se sve podesiti, ali ako se ne snalazis i nemas alat, instrument koji koristis zasluzuje da bude profi setovan, makar i platio neku sicu za to. Imas na YT i netu uopste puuuuno informacija o slicnim stvarima, tako da ak hoces sam da se snalazis, google u ruke i may the force be with ya :)
Poz

michabass

Post by michabass » 08 Oct 2009, 23:44

ehhh...

1. Može. Ispravljanjem vrata da bude potpuno prav* pomoću truss-roda(pragovi moraju biti svi u nivou - obrušeni i ispolirani) i podešavanjem tj. podizanjem akcije na kobilici. To što ti žice zuje od 7 praga nadalje ti govori da je akcija kobilice ipak preniska i da je treba malo podići i ispraviti vrat. Neck angle ti očigledno nije adekvatan i to se ne da popraviti opuštanjem šipke.
(*Kad kažem "potpuno prav" naravno ne mislim da bude prav ko strela nego da ima neki minimalan relief koji ti omogućava da žice nemaju fretbuzz)

2. Isto kao pod 1.

3. Ne bi trebalo da utiče na štim i kotiranje osim u ekstremnim situacijama krivog vrata. Vrat ne bi trebalo da stoji duže vreme sa bow-om da ne "povuče"

4. To je najbitnije - da si ti srećan!

Predlog - proveri ti ipak da li su ti pragovi svi u nivou - možda neki "viri" pa ti pravi problem.

pozdrav!

supersonic

Post by supersonic » 09 Oct 2009, 10:01

ajd' ok. Javiću vam.

Ali da se razumijemo jednu stvar.

Prije mi je na pojačalu zujalo.Dakle taj fret buzz je izlazio na pojačalo od bukvalno prvog-drugog praga pa na dalje i onda sam sada malko podesio truss rod i sada zuje samo od sedmog pa na dalje - na pojačalu.Dakle-čuje se... jbg...

Ima jedan čovjek u Dubrovniku što radi gitare kao zmaj- pa ću njemu odnijeti da mi to sredi ... da se ne bih ja zajebavao, jer je ipak ovo ozbiljno parče materijala...

hvala društvo svakako, pa vam javljam rezultat ;)

supersonic

Post by supersonic » 09 Oct 2009, 16:33

poslao sam bio music-man-ovom support team-u nešto i oni su mi odgovorili.

Uzeo sam fino inbus, malo podigao žice i vratio sam vrat-sad je prav k'o strela. Mrvicu ima taj ''bow'' što je zapravo normalno - tako su mi ovi rekli iz mjuzikmena, i sad radi super.

Iako mi je npr. D žica prilično dignuta za razliku od ovih drugih žica - ne zuji ni jedna sad žica ni na jednom pragu :)

Post Reply