Project Codename: Jazz bass

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

theMadDoGbn

Project Codename: Jazz bass

Post by theMadDoGbn » 03 Dec 2009, 22:29

Drage kolege, isfrustriran radom na sređivanju melodije, odlučih se za nešto konstruktivnije... Stisnuh zube i promrljah "Maddog, nemaš šta da izgubiš osim novca, a novca nema, tako da - ništa ne gubiš", te krenuh u avanturicu. A prepreka milion: od stolara koji bi bio raspoložen da ganja parče drveta za "lika koji 'oće da pravi gitaru", pa sve do "a jel mora ova rupa da bude ista" (šupljina za magnete, btw :grummel_2: ). Pa da slikovito krenemo:

Odabir građe
Image
Građa. Odlučio sam se za tijelo od dva panela. Prednji jasen, zadnji trešnja. Jedino mi je žao što nisam uspio da nađem trešnju iz jednog dijela, ali i ovako je dobro
Image
Lijepljenje... treba li napomenuti da niti jedan normalan stolar osim ova dva metuzalema, nije htio da se petlja sa mnom :krstise:
Image
oko 36 sati u presi
Image
trešnja
Image
"A jel mora da bude ista rupa" situacija :krstise:
Image
konture se naziru
Image
nešto će morati i ručno
Image
rupa za potove
Image
presjek
Image
Moraću ručno da doradim šupljine za magnete
Image
Zadnja strana, trešnja
Image
frontal
Image
To bi trebalo ovako da izgleda
Image
Grubo postavljeno
Image

Bozha

Re: Project Codename: Jazz bass

Post by Bozha » 04 Dec 2009, 00:41

Ispravna odluka. Pedantan rad. Lep izbor drveta... Eh da mi je takva radionica na nedelju, dve...

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 04 Dec 2009, 16:30

Veoma lepo. Vrat si kupio, ili?

theMadDoGbn

Post by theMadDoGbn » 04 Dec 2009, 17:05

Funkomat wrote:Veoma lepo. Vrat si kupio, ili?
Vrat je sa starog basa, javor iz jednog komada.

theMadDoGbn

Post by theMadDoGbn » 05 Dec 2009, 10:20

Ok, bridge stiže u ponedjeljak... Neki kinez, ali izgleda masivno i ok. A sada, najskuplja investicija - pickup. Naletih u komsiluku na ovo http://musicmax.ba/proizvodi/magneti-za ... jbass/573/ . To je sto i nešto jEvrona. Ajde neki savjeti u vezi ovoga, htio bih pasivne magnete i zelim da dobijem taj vintage sound

Bozha

Post by Bozha » 05 Dec 2009, 14:11

theMadDoGbn

Post by theMadDoGbn » 10 Dec 2009, 09:25

Bozha wrote:Verujem da bi i ovi bili na visini zadatka:

http://www.mixmusic-company.com/show_bo ... bn=1120025
http://www.mitros-music.com/products/27 ... azz_Bas/2/
http://www.mitros-music.com/products/27 ... for_jaz/2/

Nadam se ce biti neki prozirni finis? Makar delimicno?
Finiš će biti natural. Bajcujem mahagoni bojom prednju ploču, a onda šmirglam da boja ostane samo u godovima. Čekam da prikupim malo love za hardver, pa krećem i s time. Skupe kobilice, a i teško ih naći. U šopovima nisu nešto zainteresovani za takvu saradnju. Mitros ima fine kobilice za jazz, mex 3700 din, vintage 4770, am deluxe 9500, pa ću izabrati neku od tih.
Krenuo sam da sređujem fingerboard, prva operacija - čupanje pragova. Trebalo mi je nekih 20 minuta + 20 minuta za poslednji, bio je žilav.

Image
Image
Image
Image

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 10 Dec 2009, 12:26

Konačno i jedan jazz bass međ forumski projektima! Ajd pa neka ih bude i još.
Sretan rad!

Bozha

Post by Bozha » 10 Dec 2009, 13:46

theMadDoGbn wrote:Finiš će biti natural. Bajcujem mahagoni bojom prednju ploču, a onda šmirglam da boja ostane samo u godovima. Čekam da prikupim malo love za hardver, pa krećem i s time. Skupe kobilice, a i teško ih naći. U šopovima nisu nešto zainteresovani za takvu saradnju. Mitros ima fine kobilice za jazz, mex 3700 din, vintage 4770, am deluxe 9500, pa ću izabrati neku od tih.Krenuo sam da sređujem fingerboard, prva operacija - čupanje pragova. Trebalo mi je nekih 20 minuta + 20 minuta za poslednji, bio je žilav.
Drago mi je za finis... Voleo bi da vidi slike farbanja, onako korak po korak.
Mozda bi ti se isplatilo da sav hardver u paketu narucis sa neta. Dosta je jeftinije, verovatno i kvalitetnije...
http://www.stewmac.com/shop/Bridges,_ta ... ridge.html
mozda cak da probas i sa ovim magnetima...
http://www.stewmac.com/shop/Electronics ... _Bass.html
Nisu vrhunski fensi brendirani, ali ozbiljan proizvodjac stoji iza dizajna. Dobijaju dosta dobre 'reviewe' po netu i za te pare ih svakako vredi probati.
Pragovi se obicno greju lemilicom pre cupanja, lakse izlaze i manje ostecuju grif, ali to si vec resio ;). Ostavljas fretless ili stavljas nove pragove?

theMadDoGbn

Post by theMadDoGbn » 10 Dec 2009, 21:38

Bozha wrote:
theMadDoGbn wrote:Finiš će biti natural. Bajcujem mahagoni bojom prednju ploču, a onda šmirglam da boja ostane samo u godovima. Čekam da prikupim malo love za hardver, pa krećem i s time. Skupe kobilice, a i teško ih naći. U šopovima nisu nešto zainteresovani za takvu saradnju. Mitros ima fine kobilice za jazz, mex 3700 din, vintage 4770, am deluxe 9500, pa ću izabrati neku od tih.Krenuo sam da sređujem fingerboard, prva operacija - čupanje pragova. Trebalo mi je nekih 20 minuta + 20 minuta za poslednji, bio je žilav.
Drago mi je za finis... Voleo bi da vidi slike farbanja, onako korak po korak.
Mozda bi ti se isplatilo da sav hardver u paketu narucis sa neta. Dosta je jeftinije, verovatno i kvalitetnije...
http://www.stewmac.com/shop/Bridges,_ta ... ridge.html
mozda cak da probas i sa ovim magnetima...
http://www.stewmac.com/shop/Electronics ... _Bass.html
Nisu vrhunski fensi brendirani, ali ozbiljan proizvodjac stoji iza dizajna. Dobijaju dosta dobre 'reviewe' po netu i za te pare ih svakako vredi probati.
Pragovi se obicno greju lemilicom pre cupanja, lakse izlaze i manje ostecuju grif, ali to si vec resio ;). Ostavljas fretless ili stavljas nove pragove?
Čim dobavim hardver, krećem sa farbanjem i naravno - sve dokumentujem :D
Uh, sve što mi treba izađe € 100.36 preko stewmaca + 16.04 za transport. Znam da je pisano naširoko, ali koliko će da me rebnu carine? Kakve su šanse da carinici maznu sebi neke dijelove?

PS. Zagrijao sam pragove peglom, ali je predhodni vlasnik vrata prelakirao sve, pa i njih :bambi:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 11 Dec 2009, 14:29

Meni je poštar uvek naplaćivao oko 70 dinara kada bi mi doneo paket sa stewmaca ili GuitarFetish-a i uvek je bilo unutra sve što sam naručio. :D

Pametno što si grejao pragove ali još bolje bi bilo da si to odradio lemilicom, ideja je da grejanjem popusti lepak koji ih drži. A to što ih je predhodni vlasnik lakirao nije strašno, samo je trebao posle da skine lak sa pragova i lepo ih ispolira. ali je izgleda zaboravio... :mrgreen:

theMadDoGbn

Post by theMadDoGbn » 14 Dec 2009, 22:21

Evo kako napreduju radovi...

Pošto je bonsek napravio kuršlus, ovaj dio mora ručno
Image
Grubo obrađivanje ivica
Image
Malo sam stesao, ne znam koliko se vidi na ranijim slikama, ali bilo je prilično grubo. Nakon ovoga kreće šmirglanje
Image
Sa ovom gradacijom sam započeo unutrašnje krivine
Image
Universal sanding tool :D Trouglast oblik je praktičniji, šmirgla može lakše da se zavuče u krivine
Image
Naletih na prve probleme... koliko god se trudio, bočne strane mi ispadnu tamnije, kao da ne šmirglam nego glačam drvo
Image
Improvizacija je mama svih nauka :ziveli:
Image
Spojio sam više parčadi jasena u jednu dasku, da mi posluži kao tester. Tu ima i tangencijalnih i radijalnih godova, pa može da posluži. Elem, mahagoni bajc pa zatim šmirglanje.
Nebajcovana strana:
Image
Bajcovana i ošmirglana strana. Ovdje sam zaključio da bajc "ne prašta", površina mora biti glatka kao staklo, inače se primjeti svaki trag na drvetu.
Image
Pragovi izvađeni, vrat poliran i bajcovan. Inlay sam ostrugao žiletom
Image
Opet vrat
Image

elem.... samo zaobljavanje unutrašnjih krivina mi je oduzelo cijelo popodne, a nisam uspio ni da upolovim posao. Tek sada vidim u šta se upuštam, ali hajde, biće slađe na kraju :D Nisam zadovoljan efektom koji postižem sa bajcom, očekivao sam da ću dobiti nešto tamnije, ovako je... hm.. crveno. Propade 5 jEvreja na kanticu bajca, sutra idem da tražim ebonovinu, ipak će crni godovi ljepše izgledati.
E, da.. Otvorih nalog na eBayu i dobih aukciju - bridge Stellah BB-02 Hard Tail, 9.24 jEvreja + 3 za shipping. Nikad čuo, ali izgleda dobra kopija, evo je:
Image
Jedini problemčić je što će mi kartica biti gotova tek za deset dana :metal:

Sledeće na tapetu - pickupi...
Emg select, stvarno ne djeluju loši, a i cijena je super, tako da ću ih ozbiljno uzeti u razmatranje. Nađoh i neke Wilkinsone u tom cijenovnom rangu, ali nemam pojma ko su i šta su (ko su im ćaća i mater :XD: )
Nešto skuplji su Seymour Duncan Antiquity Jive, 161$ plus 12.95$ shipping... vjerujem da bi kod nas bili bar 2x skuplji.

Elem, pokušaću da se ne zalijećem :cao:

Ajd sad malo vi.... sajveti utisci itd

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 15 Dec 2009, 13:19

Slike ću morati da pogledam od kuće pa ću ih prokomentarisati, sa posla ih ne vidim :( .
Pošto si se interesovao za naručivanje sa neta evo da ti potvrdim ono što sam već pisao. Danas su mi stigla 2 paketa, jedan sa guitarfetish-a i drugi sa stewmac-a. Poštar sve uredno doneo kući a moja lepša polovina platila 135 dinara za oba paketa, znači i dalje nema nikakave frke, po paketu oko 70 dinara... :D

Stanko

Post by Stanko » 15 Dec 2009, 18:48

NikolaNis wrote:Slike ću morati da pogledam od kuće pa ću ih prokomentarisati, sa posla ih ne vidim :( .
Pošto si se interesovao za naručivanje sa neta evo da ti potvrdim ono što sam već pisao. Danas su mi stigla 2 paketa, jedan sa guitarfetish-a i drugi sa stewmac-a. Poštar sve uredno doneo kući a moja lepša polovina platila 135 dinara za oba paketa, znači i dalje nema nikakave frke, po paketu oko 70 dinara... :D
Sorry sto zagadjujem temu, ali u kojoj vrednosti su bili paketi. Jel uzimaju vece sume ako je i vrednost paketa veca? Jer i ja treba da porucim po nesto...

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 16 Dec 2009, 08:54

I kada su mi paketi bili oko 150 $ bila je ista situacija... :D

Post Reply