Menjanje nut-a

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

KnightOfDoom
Site Admin

Menjanje nut-a

Post by KnightOfDoom » 17 Dec 2009, 20:51

Znam da se pisalo o tome ali jbg, moj problem je specifican :) Gledao sam po netu i uglavnom je to skidanje nuta koji nije uglavljen. Kod mene to ovako izgleda http://www.musik-schmidt.de/images/prod ... 0BKN_5.jpg i nece da se mrdne ma sta mu ja radio. Prvo sam probao nezno, stalozeno i oprezno. Sve kao neki parcici drveta, pa fino cekicem "kuc". Onda sam ga puko ko manijak nekim srafcigerom i sad ima battle wound, ali nije strasno :) Materijal je neka sugava plastika, ne znam jel moze nekim zagrevanjem da se malo opusti ili sta vec.

Bacite neki savet ako imate , ako ne svakako cu da odem jednom kod Mirka da zameni. Prvo nisam imao vremena, sad me mrzi po ovom snegu da se zajebavam, od sledece nedelje opet necu imati vremena i tako u krug :mrgreen: . A novi nut ceka jadan vec vise od mesec dana i misli "sto me je ovaj kupio uopste koji djavo, lepse mi bilo dok sam blejao sa drugim nutovima. A obecao mi da cu se druziti sa onim sexy zicama :( " Pa mi zao jbg... :lol:

DrGreenthumb
MF veteran

Re: Menjanje nut-a

Post by DrGreenthumb » 17 Dec 2009, 21:00

KnightOfDoom wrote:Znam da se pisalo o tome ali jbg, moj problem je specifican :) Gledao sam po netu i uglavnom je to skidanje nuta koji nije uglavljen. Kod mene to ovako izgleda http://www.musik-schmidt.de/images/prod ... 0BKN_5.jpg i nece da se mrdne ma sta mu ja radio. Prvo sam probao nezno, stalozeno i oprezno. Sve kao neki parcici drveta, pa fino cekicem "kuc". Onda sam ga puko ko manijak nekim srafcigerom i sad ima battle wound, ali nije strasno :) Materijal je neka sugava plastika, ne znam jel moze nekim zagrevanjem da se malo opusti ili sta vec.

Bacite neki savet ako imate , ako ne svakako cu da odem jednom kod Mirka da zameni. Prvo nisam imao vremena, sad me mrzi po ovom snegu da se zajebavam, od sledece nedelje opet necu imati vremena i tako u krug :mrgreen: . A novi nut ceka jadan vec vise od mesec dana i misli "sto me je ovaj kupio uopste koji djavo, lepse mi bilo dok sam blejao sa drugim nutovima. A obecao mi da cu se druziti sa onim sexy zicama :( " Pa mi zao jbg... :lol:
Hehe, svaka ti je kao iz Bilbije :)
Lm, pitanje - da li je taj nut absolutno istovetan onom kojeg hoces da menjas? Jer ako nije onda mora da se "kroji" a to bolje neki majstor da ti odradi nego sam da cackas, jer je nut jako bitan za akciju (kao Bananamen, uvek spreman)...

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 17 Dec 2009, 21:08

Dok ne skinem ovaj ne mogu da uporedim tacno. Novi je siri malo i kontam da treba da bude veci i po visini, mada mi deluje ok. Nije to frka, ako ga ja ne sredim dobro smirglom imam drugi koji cu onda morati da nosim Mirku. Da, zaboravio sam da kazem da ima dva i da i taj drugi pati. Mozda da ih stavim zajedno u kutiju da se druze :lol:

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 17 Dec 2009, 21:14

KnightOfDoom wrote:Dok ne skinem ovaj ne mogu da uporedim tacno. Novi je siri malo i kontam da treba da bude veci i po visini, mada mi deluje ok. Nije to frka, ako ga ja ne sredim dobro smirglom imam drugi koji cu onda morati da nosim Mirku. Da, zaboravio sam da kazem da ima dva i da i taj drugi pati. Mozda da ih stavim zajedno u kutiju da se druze :lol:
Pa da, a kad skines ovaj stari bice ih tri, trojka je super.
Lm, evo ti neka rough uputstva sa mog omiljenog sajta o datim stvarcicama :D
http://www.stewmac.com/freeinfo/Nuts,_s ... -5350.html
http://www.stewmac.com/freeinfo/Nuts,_s ... -nuts.html
http://www.ehow.com/how_4795783_remove- ... -nuts.html
Jesi probao ovako? Naravno, prvo fen...
Image

Sava

Post by Sava » 17 Dec 2009, 21:16

Veoma je lako skinuti nut uključujući i taj kao što je kod tebe i Fendera na primer. Potrebno je da uzmeš parče drveta koje je na vrhu širine slične nutu pa ga nasloniš na isti i lagano manjim čekićem udariš po drvetu. Tu nije potrebna velika sila, već kratak odmeren udarac. Možeš to da vidiš i na poslednjoj slici recimo na ovom sajtu: http://www.fretnotguitarrepair.com/nuts.htm. Jako je važno da novi nut bude IDENTIČNIH dimenzija, u protivnom mora da se doteruje šmirglanjem ili podmetanjem. Ako je potpuno isti jednostavno kap brzog lepka i uguraš ga brzo nazad pazeći da su ivice izravnate sa vratom.

P.S. Sada vidim da ti je već odgovoreno, ali nije ni bitno jer od viška glava ne boli :D !

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 17 Dec 2009, 21:22

Da tako sam pokusao da ga "iskucam" ali nije uspelo. Mada mi fen nije pao na pamet, mogao bi to da probam. Sutra...

Ajde da dodam, visina deluje isto. Nisam mogao da izmerim 100% tacno posto je ovaj slobodan a ovaj na gitari. Razlika u debljini je delic milimetra. A u sirini prilicna, mada su slotovi ok.

karadjordje

Post by karadjordje » 17 Dec 2009, 21:27

Pogledaj negde po netu ako mozes da narucis i kupis film Dan Erlewine Nut making basics,mozda ti to pomogne,ne da skines nikako jer je piraterija naravno zabranjena.

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 17 Dec 2009, 21:28

Nije problem mejking vec geting rid of old van :)

karadjordje

Post by karadjordje » 17 Dec 2009, 21:42

E pa to vec ne znam.Ali znam jedno,posto sam svestan svoje umesnosti oko popravke gitara,sve svoje gitare sam nosio kod Gorana u Zemunu i covek radi boli glava a cene su mu sta da ti kazem npr.celu elektroniku na RG350 mi je promenio za hiljadu dindzi,magnete i potenciometre sam ja kupio naravno.Mislim da za te pare uopste covek i ne treba da pokusava nesto sam da uradi,osim ako nije narocito vican.

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 17 Dec 2009, 21:52

:)

Jel neko sem doktora procitao prvi post ? :D
Sava kaze uzmi drvo pa lupi cekicem, a ja napisao da sam to radio. Ti kazes da nosim nekom a pise tamo razlog zasto do sada nisam i ne znam kada cu :)
Zanima me sta jos moze a nisam probao. Rece doca fen i ima logike, probacu :) Ali ako postoji jos neka tajna zanata javite.

:ziveli:

karadjordje

Post by karadjordje » 17 Dec 2009, 21:57

Pa procitao sam sve postove.Nego rekoh,ovako ces najmanje da kidas zivce.

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 17 Dec 2009, 22:01

Hehe, imas na netu dosta o tome, pa polako, ali trebalo bi da ide prilicno jednostavno nije taj lepak preterano jak, lm mislim da ces se vise pomuciti da ubudzis drugi kako valja, ali o tom po tom :ziveli:
@crnidjordje - 1000 dindzi? Eto ja sam to drugarima zavrsavao za 15-20 minuta za dz... E vidis, to nije skupo. :mrgreen:

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 17 Dec 2009, 22:13

@djordje To stoji :)

@Dr Cek da dodje vreme za budenje pa cu i za to da smaram :)

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 18 Dec 2009, 09:34

@ KnightOfDoom nađe lepo jednu finu testericu i prvo po dužini preseci taj nut na 2-3 dela, naravno pazi da ne preteraš pa da počneš da sečeš vrat :D
Onda lepo izvadi jedan po jedan deo, probaj lagano kleštima ili udaranjem sa strane. Na ovaj način bi trebao da napraviš prostor i lakše će nut (odnosno njegovi delovi) izaći... :ziveli:
Javi šta je bilo... :kokice:

Sava

Post by Sava » 18 Dec 2009, 10:40

KnightOfDoom wrote: Sava kaze uzmi drvo pa lupi cekicem, a ja napisao da sam to radio.
Jedan od Marfijevih zakona kaže da kada nešto neće traba uzeti veći čelić :lol: !

Post Reply