Pitanje u vezi sa magnetima
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Pitanje u vezi sa magnetima
Da li ce isti magnet zvucati glasnije u neck nego u bridge poziciji?
- whosyourdaddy
Re: Pitanje u vezi sa magnetima
Ako se dobro secam fizike iz srednje (ili faksa) najveca rezonanca je na polovini zice tj. na neck poziciji tako da to nema veze sa magnetima....
ima tu neke "opasne" matematike http://www.physicsclassroom.com/Class/Sound/U11L5b.cfm ali common sense
akustara ima rupu tamo gde najvise trese...
ima tu neke "opasne" matematike http://www.physicsclassroom.com/Class/Sound/U11L5b.cfm ali common sense
akustara ima rupu tamo gde najvise trese...

Mislim, to je logicno
ali da li ce se to preko magneta prenositi tako da ce output biti mnogo jaci blize sredini zice ili ce samo imati duzi sustain, vise srednjih i bassa ili sta ja znam kako...?
Pitam zato jer bih stavio jos jedan SSL-1 u neck (imam isti u bridge-u) ali ne bih nikako voleo da mi neck bude glasniji od bridge magneta.

Pitam zato jer bih stavio jos jedan SSL-1 u neck (imam isti u bridge-u) ali ne bih nikako voleo da mi neck bude glasniji od bridge magneta.
Oooooo da!Funkomat wrote:Da li ce isti magnet zvucati glasnije u neck nego u bridge poziciji?
EDIT:
Uh, sad videh šta si pitao na kraju. Ja imam 3 SSL keca na Stratu i ... da: postoji mali problem sa tim, ali, ja to rešavam tako što sputim magnet na neck poziciji i podignem onaj na bridžu. Hvala, hvala Bogu (a, i nije placebo), na kraju je ispalo da mi se tako zaista dopada. Inače ... standardni lek u situaciji gde se dva SSL-1 koriste za neck i middle je da se za bridge koristi SSL-5. Samo ... nema ga nešto kod nas.
Spustish magnet kod necka, podignesh ovaj kod bridge-a i voila! 
Edit:

Edit:

Da, da. SSL-5 bi bio drugi izbor ali mi se jako svidja kako radi 1 u bridge poziciji...ndv wrote:Oooooo da!Funkomat wrote:Da li ce isti magnet zvucati glasnije u neck nego u bridge poziciji?
EDIT:
standardni lek u situaciji gde se dva SSL-1 koriste za neck i middle je da se za bridge koristi SSL-5. Samo ... nema ga nešto kod nas.

Rax13 wrote:Spustish magnet kod necka, podignesh ovaj kod bridge-a i voila!
Edit:
Nem, pojma... iz mog iskustva, magnet puno gubi na tonu ako nije podesen just right.ndv wrote:ali, ja to rešavam tako što sputim magnet na neck poziciji i podignem onaj na bridžu.
E super ndv sto imas bas 3 SSL-1a... znaci moze spustanjem/dizanjem da se postigne relativna jednakost u jacini?
Opet ja
i nisam nesto siguran, moracemo da sacekamo nekog recitijeg i iskusnijeg, ali zar nisu stari stratocasteri uglavnom imali 3 ista magneta?

Pa to.guv'nor wrote:Opet jai nisam nesto siguran, moracemo da sacekamo nekog recitijeg i iskusnijeg, ali zar nisu stari stratocasteri uglavnom imali 3 ista magneta?
A i prodaju se setovi (neck mid bridge) sa istim magnetima... Djavo ce ga znati.

- Rocket Roll
Zar Sava nema set od tri SSL keca na svom Skvajeru?
Pitajte ga kako mu je to uspelo
Pitajte ga kako mu je to uspelo

To nisam znao.
Hajd', mozda se javi.
Hajd', mozda se javi.
Tačno je (bar prema mom iskustvu) da magneti moraju da se spuste/podignu baš kako treba. Na neck poziciji SSL-1 dozvoljava da se postavi na mnogo načina, a da opet zvuči fino. Ako se dosta podigne, onda je drajv jako dobar, a zvuk dosta snažan, dok, kada se dosta spusti, zvuk postaje nekako "pitomiji", jasniji (aj' da kažem tako), ali, srećom, ne i tanji. To je razlog zašto je mogući naći pravu visinu, tako da output može da se uskladi sa bridge-om.Funkomat wrote:... Nem, pojma... iz mog iskustva, magnet puno gubi na tonu ako nije podesen just right.
E super ndv sto imas bas 3 SSL-1a... znaci moze spustanjem/dizanjem da se postigne relativna jednakost u jacini?
guv'nor wrote:Opet jai nisam nesto siguran, moracemo da sacekamo nekog recitijeg i iskusnijeg, ali zar nisu stari stratocasteri uglavnom imali 3 ista magneta?
Jbg, nisam baš "stariji", niti "iskusniji", ali ... da ... ranije su Stratovi dolazili sa tri ista magneta (čak ni središnji nije bio RWRP). Naravno da se i danas prodaju takvi kompleti. 3 SSL keca se u kompletu zovu "California '50s set". Ja moje nisam kupio u kompletu, već sam dva kupio pre tri godine, a onaj jedan (bridge), prošle godine. Na kraju je u stvari ispalo da imam taj "California '50s set".Funkomat wrote:... A i prodaju se setovi (neck mid bridge) sa istim magnetima... Djavo ce ga znati.![]()
EDIT:
Dok sam ja ispisao odgovor, i vi ste ispisali dosta toga.
Magnet na bridge poziciji treba da ima najveći otpor (više namotaja žice), a samim tim i jači izlazni signal,
jer žice iznad njega najmanje vibriraju i samim tim majmanje pobuđuju magnet
Evo primer jednog komplete za sc. -neck 6,21k -mid. 6,21k -bridge 6,49k
jer žice iznad njega najmanje vibriraju i samim tim majmanje pobuđuju magnet
Evo primer jednog komplete za sc. -neck 6,21k -mid. 6,21k -bridge 6,49k
A jel puno ocekivati da samo podesavanjem visine moze da se postogne neki primetan boost na bridge magnetu?ndv wrote:Tačno je (bar prema mom iskustvu) da magneti moraju da se spuste/podignu baš kako treba. Na neck poziciji SSL-1 dozvoljava da se postavi na mnogo načina, a da opet zvuči fino. Ako se dosta podigne, onda je drajv jako dobar, a zvuk dosta snažan, dok, kada se dosta spusti, zvuk postaje nekako "pitomiji", jasniji (aj' da kažem tako), ali, srećom, ne i tanji. To je razlog zašto je mogući naći pravu visinu, tako da output može da se uskladi sa bridge-om.Funkomat wrote:... Nem, pojma... iz mog iskustva, magnet puno gubi na tonu ako nije podesen just right.
Trenutno mi je SSL-1 u bridžu mnogo jaci od ostala 2 a to mi toliko dobro dodje za svirku sa bendom da mislim da bez toga ne bih ni mogao.
Ne znam, to sa bridge-om možeš da probaš i sam. Daleko od toga da me mrzi da ti odgovaram, nego, ne mogu, budući da se ne poznajemo, da ocenim koliko bi tebi takav boost zaista značio. A, da se signal pojačava ... to sigurno.
Usput ... kakve to singlove koristiš kad SSL-1 na bridge-u ispada jači od njih?
Usput ... kakve to singlove koristiš kad SSL-1 na bridge-u ispada jači od njih?
Ok, hvala.ndv wrote:Ne znam, to sa bridge-om možeš da probaš i sam. Daleko od toga da me mrzi da ti odgovaram, nego, ne mogu, budući da se ne poznajemo, da ocenim koliko bi tebi takav boost zaista značio. A, da se signal pojačava ... to sigurno.
Standard USA strat magnete.ndv wrote: Usput ... kakve to singlove koristiš kad SSL-1 na bridge-u ispada jači od njih?
Bridge sam pre par god promenio zato sto je bio neuporedivo tisi (a i nikako mi se nije svideo zvuk) od ostalih magneta (koliko god ga priblizavao zicama) i tek onda shvatio koliko su ovi stock magneti losi.