Dragi moji DIY-eri

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
dejankuki
Ćale - moderator

Dragi moji DIY-eri

Post by dejankuki » 02 Feb 2010, 10:59

Imam tri pitanja...

1. da li postoji program koji prepoznaje semu i na jedan klik sam napravi layout.. (pojasnjenje: ili da se sa skenirane ili sa import funkcijom unese sema, a program sam iskalkulise PCB odnosno layout..)

2. koje firme (pozeljno blize Knjazevcu) koje projektuju usluzno layout sa seme.. ( ja im dam semu, a oni meni layout... ili plocicu.. i posto to kosta..

3. da li ima interesent da mi to odradi ovde na forumu.. makar layout.. ne mora i plocicu.

sirac-šunka
vragolan

Re: Dragi moji DIY-eri

Post by sirac-šunka » 02 Feb 2010, 11:33

Pa sećam se da su neki neki forumaši koristili usluge firme corral iz niša, pa ako uspeš da pronađeš kontakte, ja mogu da uletim sa nekom pomoći ako treba :)

Rocket Roll

Re: Dragi moji DIY-eri

Post by Rocket Roll » 02 Feb 2010, 14:05

dejankuki wrote:1. da li postoji program koji prepoznaje semu i na jedan klik sam napravi layout.. (pojasnjenje: ili da se sa skenirane ili sa import funkcijom unese sema, a program sam iskalkulise PCB odnosno layout..)
Ne, ako šema već nije ucrtana u nekom programu kakav je, recimo, Eagle. Inače je procedura sledeća - u programu kakav je, recimo, Eagle, ucrta se šema, a zatim se programu zada da projektuje PCB. Ono što se time dobije uvek mora da se dotera ručno, pošto su svi ti programi optimizovani za izradu matičnih ploča itd. pa tragove ucrtavaju "nelogično" ako se ima u vidu audio-primena (tragovi idu ispod komponenti pa se javlja mikrofonija, masa nije ucrtana po rubovima, itd.)
dejankuki wrote:2. koje firme (pozeljno blize Knjazevcu) koje projektuju usluzno layout sa seme.. ( ja im dam semu, a oni meni layout... ili plocicu.. i posto to kosta..
Ako je šema mala, možeš da je uradiš i na tradicionalan način: uzmeš sve elemente i poređaš ih na inčni papir, a onda olovkom crtaš tragove prema šemi.
dejankuki wrote:3. da li ima interesent da mi to odradi ovde na forumu.. makar layout.. ne mora i plocicu.
Baci šemu na PP što se layouta tiče. Za izradu pločice, računam da je Sirčevo rešenje najbolje.

Post Reply