Montiranje fiksne kobilice

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
coca

Montiranje fiksne kobilice

Post by coca » 07 Feb 2010, 18:55

Ako ima neko da mi razjasni sledece, na jednoj stratolikoj gitari koj sam radim hocu da postavim fixi bridge (hardtail bridge engl.), e sad ovako, gitara ima 22 praga i hocu duzinu skale od 648mm... Izracunao sam poziciju bridgea u odnosu na nut i to iznosi 641, 647mm (+_ 0,5mm)... Posto fiksni bridge ima 3 rupe sa gornje strane i dve sa done strane mislim na rupe za sarafe gde treba da ga tacno postavim na rastojanju od 641,647mm.... Molim za pomoc, Hvala, Coca!!!

coca

Re: Montiranje fixnog beidgea

Post by coca » 08 Feb 2010, 22:09

Resio problem, mada sam morao da googlam..., ako kome bude trebalo neka kaze... pozdrav, Coca!!!

johny13

Post by johny13 » 27 Feb 2010, 17:53

Coca, mene zanima na kom rastojanju da postavim fixni bridge(takodje 22p i duzina skale 648mm),jer menjam tremolo bridge za fixni. Hvala unapred!

coca

Post by coca » 28 Feb 2010, 20:15

Johny 13, ako menjas tremolo sistem za fixni bridge onda treba to da uradis tako sto ces da postavis fixni bridge na mesto tremolo sistema,prednje rupe sa bridge platea treba da su ti na mestu gde su bili usrafljeni sarafi od tremolo sistema mislim na deo gde se na lazi onih sest sarafa ako hoces tacno razdaljinu to ti je nekih 641.nesto mm imas to u mome postu...

johny13

Post by johny13 » 01 Mar 2010, 18:39

coca wrote:Johny 13, ako menjas tremolo sistem za fixni bridge onda treba to da uradis tako sto ces da postavis fixni bridge na mesto tremolo sistema,prednje rupe sa bridge platea treba da su ti na mestu gde su bili usrafljeni sarafi od tremolo sistema mislim na deo gde se na lazi onih sest sarafa ako hoces tacno razdaljinu to ti je nekih 641.nesto mm imas to u mome postu...
Snasao sam se u medjuvremenu za odgovor ali hvala u svakom slucaju. Bas kao sto kazes. Ne znam samo da li treba da se uradi uzemljenje za fixni bridge?

coca

Re: Montiranje fiksne kobilice

Post by coca » 01 Mar 2010, 20:31

Sto se tice uzemljenja ja sam i to takodje proslih nekoliko dana studirao, ne znam po kojoj si shemi radio wiring (ozicenje) gitare, u zavisnosti od toga treba i da uradis grounding (uzemljenje), pozeljno bi bilo da uradis sledece..., treba da zalemis jedan kraj zice sa ledja volume pota i da drugi kraj te zice kad skines izolaciju sa njega naravno samo postavis pod bridge plate i onda zasrafis bridge, to bi trebao tako da uradis zato sto onda ide uzemljenje preko bridgea na zice a posto si ti uvek kad sviras u kontaktu sa zicama tako da onda i uzemljenje ide preko tebe, ali to ti je sve relativna stvar, zato sto ti sve zavisi kako ti je uradjeno uzemljenje prikljucka struje u koje ti je ustekano pojacalo, a to opet ima veze kako je uradjeno uzemljenje elektricnih instalacija stana, zgrade itd... Pokusaj da napravis neko sopstveno resenje, ukljucis malo logiku i to ti je to,ja sam npr. to uradio tako sto sam sa jackplatea prilemljenu zicu za masu sa jednog kraja provukao i sa drugog kraja skinuo izolaciju i podvukao je pod bridgeplateispod kojega sam prvo zalepio Al samolepljivu foliju..., inace bi bilo dobro i da sve supljine ispod pickguard oblozis sa istom folijom i to ce ti takodje dobro doci kao dodatno resenje uzemljenja, a samim time ce da smanji sum koji ce da nastane prilikom ukljucdenja gitare u pojacalo..., provereno iz iskustva da ima razlike kada se ne koristi Al folija, pogotovo sto i sami po sebi single coil magneti uvek malo zuje...
Pozdrav,Coca!!!

johny13

Post by johny13 » 02 Mar 2010, 12:45

Coca izvini sto te smaram svojm problemom ali googlam uzalud danima :O.o: . Evo kakva je situacija trenutno kod mene: Image Image Kao sto vidis vec postoji ovo fabricki uradjeno uzemljenje. Proverio sam, ova crvena zica (kod mene je crna) je zalemljena za ledja volume pota. Da li ovo vec postojece uzemljenje moze da koristi, i onda samo da se tremolo blok zameni za fix bridge, ili mora da se uradi novo uzemljenje za fix bridge? Ako mora da se uradi novo uzemljenje ja sam mislio da ovu zicu nastavim za duzinu koja ce da stigne taman da se ubaci ispod bridge plate-a. :O.o: Nadam se da si me razumeo. :D

coca

Post by coca » 02 Mar 2010, 14:12

Johny 13, ovako> slike nemogu da vidim tako da mi nista ne govore..., sada mi moras odgovoriti sledece..., da li je tvoj fix bridge (hardtail bridge) to jeste da li gitarske zice prolaze kroz telo gitare ili je klasicni fix bridge gde na samom bridgeu sa zadnje strane postoji 6 otvora za zice, mislim bukvalno sa zadnje strane ne na bridge plateu, ako si me razumeo sta pisem ako nisi pusti mi slike... Ako ti zice prolaze (mislim na gitarske zice) kroz telo gitare onda mozes da iskoristis to uzemljenje od tremolo sistema,ali pod uslovom da koristis blok od tremolo sistema... Ja sam na svome stratu stavio klasicni fix bridge, tako da nemam otvor od tremolo sistema( istini za volju isti sam zatvorio i presmirglao i lakirao) tako da sada imam gitaru sa punim telom i mislim da sam dobio na kvalitetu zvuka, tako da sam radio novo uzemljenje... Pazi ponavljam ti da to sa uzemljenjem nije
na nekakva filozofija, samo malo ukljuci logiku i sve moze da se sredi... Rekao sam ti da uzemljenje (masa) sa svih komponenti mora da se dovede u jednu tacku i da se zatim dovede na neki nacin do zica gitare, jer si sa njima uvek u kontaktu, a najlaksi nacin je da se uzemljenje spoji sa bridgeom, a samim time ono je i u kontaktu sa zicama i sa tobom dok sviras, a na taj nacin je ostvareno uzemljenje preko tebe... Nadam se da si me shvatio o cemu ti govorim...
Pozdrav, Coca!!! :) :) :)

johny13

Post by johny13 » 02 Mar 2010, 22:03

Ovakva je stvar: Danas sam ugradio fix bridge (klasicni, ne hardtail), posto sam prethodno skinuo tremolo blok, a prazninu gde je bio trem blok ispunio posebno skrojenim komadom drveta da bih mogao da zasrafim fix bridge. E sad, iz ove price sledi da moram da uradim novo uzemljenje do fix bridge-a. I, to bi trebalo da bude ok. Razumeli smo se. Hvala na pomoci! :D

Post Reply