pomoc,savet

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

LifelessDead

pomoc,savet

Post by LifelessDead » 16 Feb 2010, 21:14

Prvo ne znam da li ovo spada ovde,ako ne izvinjavam se. Nisam znao gde drugde da pitam.

U pitanju je Fender Stratocaster. Jedan od srafova na plocici koji drzi vrat je skroz olabavljen, sta ce reci stoji samo formalno. Pretpostavljam da je sjebana rupa u vratu-navoj(mi krajisnici smo to tako zvali :D )
Jel postoji nacin da se to sredi nekako. Recimo da se stara rupa ispuni nekom masom ili tako nesto :?:
Inace gitaru sam kupio pre jedno pola godine polovnu i naravno (pre)prodavac mi nije za to rekao. Od tada nisam ni skidao vrat,nego eto sada mi doslo cisto da proverim datum i jel sve kao sto treba da bude.
Hvala unapred :mrgreen:

nikolic025

Re: pomoc,savet

Post by nikolic025 » 16 Feb 2010, 21:54

I da ispunis rupu,sve jedno moras da ponovo vratis saraf i nista nisi dobio,jer ces isterati tu masu napolje...

Nije mi se tako nesto desilo,ali jeste da proklizi saraf kod maske,i tada sam pomesao malo fine piljevine (od smirglanja ona prasina) i malo drvofixa (lepak za drvo) i time popunio rupu sacekao 24h i vratio sarav,nisam pretezao i drzi.A jednom sam cak i stavio onu belu traku za vodoinstalatere (ne znam kako se zove,ono sto se stavlja na spojeve da ne curi),umotao saraf i zavrnuo,takodje nisam pretezao i drzi.

Sad koliko ce ti to pomoci,jer vrat treba da bude zavrnut cvrstim sarafom...Jedino da vidis sa nekim stolarom sta ce ti reci...Ili zameni gitaru :D

Pozdrav!

LifelessDead

Post by LifelessDead » 16 Feb 2010, 22:10

pa moze ona da radi i sa tri,bar za sad :lol: Nije mozda losa ideja sa lepkom i piljevinom,i ja sam tako nesto zamisljao,samo je pitanje koliko ce to da drzi. U svakom slucaju treba pitati nekog stolara kao sto kazes. Hvala :D

Markony

Post by Markony » 16 Feb 2010, 23:39

Koristio sam i piljevinu sa drvofiksom i teflon-traku koju koriste vodoinstalateri, a u trenucima zurbe u rupu sam stavljao parce sibice. Sta god da sam stavljao, sraf sam uvek pritezao koliko je potrebno i uvek je drzao.

lenbb

Post by lenbb » 17 Feb 2010, 07:35

Probaj za prvu pomoć da u rupu od vrata staviš parče tinol žice (za lemljenje). Probaj za trajno rešenje da nađeš dvokomponentnu masu
(ne znam kako se zove ali ima je u farbarama ) kojom se popuni rupa pa posle sušenja ponovo zabušiš rupu i to bi bilo to

roots unite

Post by roots unite » 17 Feb 2010, 09:08

ja sam svoju gitaru bio slomio na tom mestu tj izvuko sam sve sarafe napolje i malo piljevine i lepka za drvo radi posao i posle 2-3 godine i radi skroz ok ja sam se bojao da se setup nece moci odraditi ali ono shljaka 8)

ness

Post by ness » 17 Feb 2010, 15:07

Stavi sraf veceg precnika,npr. ako je bio 4mm stavi 5mm. Deblji sraf ce sam sebi urezati navoj koji se ojeo i drzace isto kao prethodni.Obrati paznju da duzina srafa odgovara spoju vrata i tela gitare.

LifelessDead

Post by LifelessDead » 17 Feb 2010, 16:24

@ness- ipak je gitara malo vrednija i nebih da joj narusim originalnost :D , mada ako mi ne uspe nista drugo moracu to da uradim

Hvala momci :ziveli:

nikolic025

Post by nikolic025 » 17 Feb 2010, 16:28

Samo sto taj saraf nemoze da prodje kroz plocicu....

DV

Post by DV » 17 Feb 2010, 18:01

Zaboravi piljevinu, tinol žicu, veće šrafove i sl.
Dovoljno je da uradiš sledeće:
-jednu ili dve drvene čačkalice dobro umoči u lepak za drvo (drvofix, dufix i sl.).
-zatim čačkalice prelomi tamo gde štrče iz rupe (da ne idu više od trupa) i odmah ušrafi originalni šraf (dok se lepak nije osušio - a za to imaš sasvim, sasvim dovoljno vremena).
Tako ćeš pouzdano ušrafiti šraf koji ćeš, takođe, moći bez problema da odršrafiš kad (i ako) za to bude bilo potrebe.
Veruj mi, ako tako uradiš nećeš pogrešiti i potpuno ćeš rešiti problem.

ness

Post by ness » 17 Feb 2010, 19:20

To sto sraf ispada, znaci da je promer te rupe ojeden tj. veci nego sto bi trebalo da bude.Ako hoces da taj vrat bude spojen kako treba(da navoji srafa budu urezani u drvo)nikakve cackalice ti nece pomoci.Ustvari to ce izgledati cvrsto,ali onoliko koliko se sraf ureze u cackalicu.Sto se tice plocice,moze da prodje 1mm deblji sraf od standardnog.

LifelessDead

Post by LifelessDead » 17 Feb 2010, 20:50

bas gledam te srafove sto idu u vrat i ne mogu da verujem kako su tanki i kako imaju male navoje na sebi,nije ni cudo sto su se pohabali ti urezi na vratu. I ulaze samo jedan cm u vrat. Nego imam ja kuci malo jace srafove mislim da nisu mozda cak ni deblji i ako jesu onda bas minimalno ali imaju mnogo vece navoje na sebi i malko su duzi. Pretpostavljam da bi drzali bez problema, medjutim nemam dovoljno hrabrosti da probam. Moze se desi da mi ode ukoso pa bi mogao da ***** jos vise :lol:

LifelessDead

Post by LifelessDead » 17 Feb 2010, 20:53

a da i rupa na plocici je dovoljno siroka moze da udje mnogo deblji sraf jedino je pitanje da li bi glava legla.

lenbb

Post by lenbb » 17 Feb 2010, 21:58

Ako se odlučiš za varijantu sa lepkom ili nekom sl. masom obavezno između džepa i vrata
postavi celofan ili nešto sl. da prihvati višak lepka iz rupe, jer bi ti moglo kasnije napraviti probleme
prilikom ponovnog skidanja vrata

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 17 Feb 2010, 22:01

Ekserom nekim zakuj i da ne mrda :mrgreen:

Post Reply