Jeftin upgrade gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Bodomovac

Jeftin upgrade gitare

Post by Bodomovac » 18 Sep 2007, 18:39

Malo nezadovoljan širinom zvučnih mogućnosti moje gitare, odličio sam da je malo upgradujem. Ovo može da se primeni na svakoj gitari koja ima humbuckere iz kojih idu po 4 žice i gde su po 2 zavezane zajedno.

E sad, ja imam 2 hum-a, i 3-way blade switch, dakle imao sam isključivo humbuckerski zvuk. Qpio sam jedan DiMarzio push-pull audio pot od 500kohma za nekih 800din. Njega sam stavio umesto tonskog potenciometra, i povezao sve kako je bilo i ranije. Malo me mrzi da crtam, pa sam na onaj prekidač koji je povazan za potenciometar ovako zalemio žice:
_____
(_____)
(0)(0)
(1)(2)
(3)(3)

Znači, 0 je uzemljenje, 1 su crvena i bela žica sa humbuckera zavezane zajedno (nisu svugde ove dve boje u pitanju, ali sigurno ima nekih žica koje su zavezane zajedno), 2 je isto to, samo sa drugog hum-a, a 3 je ništa. Ovim se dobijaju, u mom slučaju, 3 nove kombinacije. Kad je pot uvučen, sve je kao i pre, tj. rade hum-ovi, a kad je izvučen umesto hum-ova rade singleri, tj. polovine hum-ova. Ima mnogo razlike u zvuku, i mogu da kažem da sam jako zadovoljan postignutim.
Da biste imali još više mogućnosti možete da stavite 2 push-pull pot-a, i da na jedan stavite jedan hum, a na drugi drugi. Time bi dobili još dve kombinacije (hum+single i single+hum). Ja to nisam uradio jer mi je volume pot taman tamo gde izlaze žice sa hum-ova, i nemogu da ga ubacim... a i verovatno nebi imao posebne koristi od toga, jer se kod neck magneta ne primećuje velika razlika...

Za one koji se ne razumeju u elektrotehniku malo ću da objasnuim šta se tu dešava. Dakle, sa svakog magneta idu po dve žice, dakle iz hum-a idu 4. Oni su seriski vezani, pa su zbog toga te dve žice vezane. Ima slučaja gde idu samo 2 žice napolje. To je slučaj sa nekim EMG magnetima, i tamo su te dve žice unutra spojene. I sad, kad se tako spoji kako sam nacrtao jedan od ta dva magneta se uzemlji skroz, a onom drugom je "jedan kraj" uzemljen, i tako dobijate samo jedan singler. Moguće je i birati koji ćete singler tako što ćete zameniti ground (zemlju) i hot output. Ne verujem da ima neke koristi od ovog zamenjivanja, pošto je onako namenjeno fabrički. Ako hoćete malko da experimentišete, možete da probate... ali, zapravo, bolje bi onda bilo da probate ovo:
_____
(_____)
(0)(3)
(1)(2)
(3)(0)

Ovde je 3 hot output, 1 je jedna žica od one dve zavezane, a 2 je druga... 0 je isto što i pre, dakle zemlja. Ovim biste mogli da birate koji ćete singler da koristite, ali nebi vam radio ceo hum. Ovde treba paziti da dobre žice pogodite da nebi bilo da vam je jedan singler priključen na oba kraja sa hot output, a drugi na oba kraja sa zemljom... neće ništa crći ako omašite žice, ali nebi vam radilo.

Aj srećno u friziranju ako se neko baci u ovo.... :)

Rocker.
MF veteran

Post by Rocker. » 18 Sep 2007, 21:21

Da li taj push-pull audio pot radi samo kao prekidac ili moze da radi i kao obican potenciometar,tj da li mozes da sada da podesavas Tone?

Bodomovac

Post by Bodomovac » 19 Sep 2007, 00:29

Naravno da da. To je potenciometar koji možeš da izvučeš za nekih 5mm, i da ga vratiš naravno. Tačnije samo ona osovina se izvlači. Jako lepo klizi. I ne krči kad se okreće... no to se podrazumeva za nov i sqp pot.

Evo i konkretan model koji sam ja koristio, DiMarzio Push/pull Potentiometer, (DPDT Switch) 500k, Audio Taper:

Image

U stvarnosti izgleda lepše. :D Nego čisto da napomenem, možda neće biti tako lako ugraditi dotični... mislim, sve zavisi od gitare. Širina navoja je ok, ali neko pametan je smislio da potenciometri na mojoj gitari (Jackson JS30DK) treba da imaju širi navoj, tako da ja taj potenciometar uopšte nisam uvio unutra, nego samo progurnuo i zategao ga maticama. To nebio bio problem da nema onaj neki glupi picek kod navoja na kućištu pota koji viri, i zbog toga je bio nakrivo, pa sam morao i od dole da stavljam maticu, pa je sad zbog toga kapa od tog pota bliža gitari od onog drugog, što estetski baš i nije dobro. Jeste da su to 2mm u pitanju, ali ipak....

Post Reply