zamena tremolo blocka (savet)
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- nenadblues
zamena tremolo blocka (savet)
Hteo sam vas pitam za savet.Imam jeftinu gitaru konkretno ovu.
http://control-sound.com/shop/product_ ... b6b6ba5dd6
Hteo bi da joj zamenim tremolo block,koji je napravljen od nekog veoma lošeg materijala.Mislim da mi on utiče na zvuk naročito na nižim poljima i na e6 žici.
Jel znate možda,da li mogu negde da nađem ovaj deo ili moram da kupim ceo tremolo set?
Kakvog je kvaliteta recimo ovaj.http://www.musiccentar.com/i-2355/strat ... remolo-set
Nenad.
http://control-sound.com/shop/product_ ... b6b6ba5dd6
Hteo bi da joj zamenim tremolo block,koji je napravljen od nekog veoma lošeg materijala.Mislim da mi on utiče na zvuk naročito na nižim poljima i na e6 žici.
Jel znate možda,da li mogu negde da nađem ovaj deo ili moram da kupim ceo tremolo set?
Kakvog je kvaliteta recimo ovaj.http://www.musiccentar.com/i-2355/strat ... remolo-set
Nenad.
Re: zamena tremolo blocka (savet)
pošto je u pitanju HSS gitara, moj savet ti je da štekaš još malo pare i da uzmeš yamahu pacificu 

- Rocket Roll
Retko ko ovde pristupa takvom zahvatu - ljudi su u Srbiji često silom naterani da budu pragmatični, pa bi većina gitarista u tvojoj situaciji prodala gitaru i kupila bolju, umesto da ulaže u instrument koji posle ne može da proda skuplje.
Ja sam menjao tremolo na svom Stratu. Od onog što valja a kod nas može da se nađe, bio sam delimično zadovoljan Wilkinson by Sung Il tremolom iz Marića - jeste jeftino cinkano đubre, kao i svi jeftini replacement tremolo sistemi, ali je barem bio masivan, i napredak u odnosu na ono što sam tada imao na Stratu.
Ja sam menjao tremolo na svom Stratu. Od onog što valja a kod nas može da se nađe, bio sam delimično zadovoljan Wilkinson by Sung Il tremolom iz Marića - jeste jeftino cinkano đubre, kao i svi jeftini replacement tremolo sistemi, ali je barem bio masivan, i napredak u odnosu na ono što sam tada imao na Stratu.
zar nisi ti stavljao Callahama djecace?! 

- Rocket Roll
Jesam
Moj Badi ostaje sa mnom do mog ili njegovog kraja, i nijedan zahvat na njemu mi nije besmislen...
Pre nego je uleteo Callaham, na Badiju je oko šest meseci bio taj Wilkinson, kao međurešenje.

Pre nego je uleteo Callaham, na Badiju je oko šest meseci bio taj Wilkinson, kao međurešenje.
- nenadblues
Rocket Rol upravo tako.Jedino me zanima otprilike cena ovog što si naveo.Znam da u mitrosu ceo set za Fendera košta preko 15 hiljada,a to je za mene mnogo para.Dakle,da li neko ima iskustvo sa ovim setom sa kog sam u prvom postu postavio link.Rocket Roll wrote:Retko ko ovde pristupa takvom zahvatu - ljudi su u Srbiji često silom naterani da budu pragmatični, pa bi većina gitarista u tvojoj situaciji prodala gitaru i kupila bolju, umesto da ulaže u instrument koji posle ne može da proda skuplje.
Ma ja sam u suštini zadovoljan gitarom nego ovo želim da promenim i ne bih je menjao za pacificu.
Pazi, utiče na zvuk, ali promena tremolo sistema ti sigurno neće napraviti nikakvu spektakularnu razliku. Možda, u početku i uspeš da ubediš sebe da je zamena tremola napravila ogromnu razliku, ali ćeš vremenom videti da si jednostavno samo bacio te pare. Sagledaj realno, na gitari od 100 evra (koliko košta i neka prosečna pedala) sigurno ima još mnogo stvari koje utiču na zvuk, u ovom slučaju na gore.nenadblues wrote:Hteo sam vas pitam za savet.Imam jeftinu gitaru...
...Hteo bi da joj zamenim tremolo block,koji je napravljen od nekog veoma lošeg materijala.Mislim da mi on utiče na zvuk naročito na nižim poljima i na e6 žici....
Ne znam, meni je to potpuno bez ikakve poente, kao kada ljudi kupe Stojadina za 300 evra, pa mu stave felne od 600 i muziku od 1500 evra. Zašto odmah ne bi uzeo nekog dobrog Fijata ili Renoa...?
Ne bih da zvučim kao neki trovač, ali za te pare možeš npr da uzmeš neki dobar kabl, koji ćeš koristiti na sledećih 5 gitara, i koji će mnogo više da ti koristi od ovog poduhvata.

P.S. Rocket ima Buddy Guy Standard Strat-a, dosta ozbiljna gitara da bi poredio ulaganja i koliko ti se to isplati.

- Haralampije
Bas se potegla prica na drugoj temi o tremolo blokovima,a mnogima bi pomogla takva nadogradnja.Gospoda iz nasih radnji ne drze,u stvari kad pogledas nemaju skoro nista konkretno.Guitar fetish prodaje same blokove,ali pitanje je kako ga uzeti odavle.Nije skupa nadogradnja,isplatila bi se svakako,taj blok je 20 dolara,to ne bi bilo nista strasno,a uticalo bi dosta na zvuk
Zamena tremolo bloka moze i HOCE napraviti veliku razliku u akustici same gitare (proverena stvar).
Nece promeniti svirljivost ali hoce akusticki odziv gitare ("na suvo") a takodje ce se promeniti ponasanje i u pojacalu.Razlika je vrlo cujna ako se on kvalitetno izradi.
Moja preporuka je mesing (brass) koji je preporodio moju gitaru a trenutno je u opticaju i eksperiment sa bronzom.
Dakle,kvalitetan metaloglodac koji hoce da se pozabavi takvim stvarima resava problem.
Tremolo blok je najslabija karika jeftinih kobilica,jer je liven od vrlo neakusticnog materijala a kao takvog pogodnog za mass-produkciju.
Ostali elementi kobilice su najcesce odradjeni mnogo manje tragicno,tako da je sto se njih tice pitanje zamene vec druga prica.
Celo planinarenje sa tremolo blokom ne bi trebalo da prebaci rang od 20-tak EU ako se nadje neki iole razuman majstor.

Nece promeniti svirljivost ali hoce akusticki odziv gitare ("na suvo") a takodje ce se promeniti ponasanje i u pojacalu.Razlika je vrlo cujna ako se on kvalitetno izradi.
Moja preporuka je mesing (brass) koji je preporodio moju gitaru a trenutno je u opticaju i eksperiment sa bronzom.
Dakle,kvalitetan metaloglodac koji hoce da se pozabavi takvim stvarima resava problem.
Tremolo blok je najslabija karika jeftinih kobilica,jer je liven od vrlo neakusticnog materijala a kao takvog pogodnog za mass-produkciju.
Ostali elementi kobilice su najcesce odradjeni mnogo manje tragicno,tako da je sto se njih tice pitanje zamene vec druga prica.
Celo planinarenje sa tremolo blokom ne bi trebalo da prebaci rang od 20-tak EU ako se nadje neki iole razuman majstor.

- Dersu Uzala
Licno mislim da nije neki komplikovan zahvat, mozes sve sam da odradis. Nisam nikad lio tremolo blokove, niti sam ih budzio, samo sam ih menjao par puta. Davno. Ne, davno.
Samo obrati paznju da ako pazaris zamenu ne moras da busis ista. Nikakva akcija, samo drop in replacement. To je najlakse. Ako je drukciji tremolo system, a i tu postoje standardi ali vise njih jelda, onda moras da busis nove rupe cesto, krpis stare, premestas srafove tamo vamo. Lakmus test bi u stvari prvo bio ovo sto kaze covek, nadjes livca, pozajmis bilo kaki blok od mesinga, jos bolje titana (ne zezam se) samo da fituje u supljinu koju imas. Ako menja stvar nabolje, a stvar se uvek menja, neki put i na losije ako vec imas dobar sistem, ondaK je vreme za trajnije rrresenje. Ili da ga nekako fiksno natakaris ili da kupis nov set. Za tu gitaru mnogi kazu da sjajno radi obzirom da je prakticno dzabaka, bar na zapadu. 99$.
Anyway, poenta je da bi svakako stekao i neko licno iskustvo, i posle niko nece moci da ti tupi kad na nekom forumu neko postavi temu "e, a 'el utice tremolo na ista, sta ako ga promenim?"
Samo obrati paznju da ako pazaris zamenu ne moras da busis ista. Nikakva akcija, samo drop in replacement. To je najlakse. Ako je drukciji tremolo system, a i tu postoje standardi ali vise njih jelda, onda moras da busis nove rupe cesto, krpis stare, premestas srafove tamo vamo. Lakmus test bi u stvari prvo bio ovo sto kaze covek, nadjes livca, pozajmis bilo kaki blok od mesinga, jos bolje titana (ne zezam se) samo da fituje u supljinu koju imas. Ako menja stvar nabolje, a stvar se uvek menja, neki put i na losije ako vec imas dobar sistem, ondaK je vreme za trajnije rrresenje. Ili da ga nekako fiksno natakaris ili da kupis nov set. Za tu gitaru mnogi kazu da sjajno radi obzirom da je prakticno dzabaka, bar na zapadu. 99$.
Anyway, poenta je da bi svakako stekao i neko licno iskustvo, i posle niko nece moci da ti tupi kad na nekom forumu neko postavi temu "e, a 'el utice tremolo na ista, sta ako ga promenim?"
Planiram da se upustim u ovaj zahvat, pogotovo sto imam prijatelja strugara (dz radIlianni wrote:Zamena tremolo bloka moze i HOCE napraviti veliku razliku u akustici same gitare (proverena stvar).

blok jednostavniji jer nema rupa za zice. Koji materijal predlazete, mesing, celik..? Postoje li neke standardne dimenzije
ili da radim maksimalno koliko moze, a da tremolo zadrzi dovoljan hod, odnosno da tr. blok ne udari u drvo? I jos jedno
pitanje: Da li su rupice za opruge u bloku paralelne ili pod uglom u odnosu na, recimo, pravac rupa za zice kod strat-like
tremola?
-
drug je narucio, iz neke firme ne znam koje, mesingani blok po meri, manje od 1000 dinara ga je izaslo sa sve postarinom, samo je rupe izbusio.
I ja planiram da castim majstora jer nece hteti da naplati, a mesing sam nabavio za dz, takodje od prijatelja. Dimanzije cu
staviti ovde kad bude gotovo.
staviti ovde kad bude gotovo.
NapraviJo GA! Vredi ga i platiti svaku paru, sve sto se o tome prica u vezi opsteg preporodjaja gitare, sustain-a,
artikulacije tona itd je suva ISTINA! Prva stvar koju sam primetio posle ugradnje mesinganog bloka, (jer usima nisam odmah
poverovao misleci da je autosugestija u pitanju
) je jaca vibracija na podlaktici desne ruke kad okinem zice! A onda
sam ukljucio gitaru u pojacalo i... bezobrazluk. Da, moj bezobrazluk sto sam castio majstora koji nije hteo da mi naplati rad
samo 10 ojra!
Da ne poetisem vise, da predjem na cinjenice. U strata je uspeo da stane blok dimenzija 60x16x38mm, sto je vise od duplo
nego originalni, (radi se o floyd rose tremolu). Majstorov rad je trajao manje od sat vremena, a covek je genije kod koga ne
postoji tupa burgija, "odprilike", improvizacija i sl, nego samo tacnost i ovim putem mu se jos jednom zahvaljujem
Ko nema uslove za izradu, neka kupi "big block", nece zazaliti, a ko ima, neka pravi, za detalje neka se javi ovde, rado cu
pomoci savetima.
Aj
artikulacije tona itd je suva ISTINA! Prva stvar koju sam primetio posle ugradnje mesinganog bloka, (jer usima nisam odmah
poverovao misleci da je autosugestija u pitanju

sam ukljucio gitaru u pojacalo i... bezobrazluk. Da, moj bezobrazluk sto sam castio majstora koji nije hteo da mi naplati rad
samo 10 ojra!
Da ne poetisem vise, da predjem na cinjenice. U strata je uspeo da stane blok dimenzija 60x16x38mm, sto je vise od duplo
nego originalni, (radi se o floyd rose tremolu). Majstorov rad je trajao manje od sat vremena, a covek je genije kod koga ne
postoji tupa burgija, "odprilike", improvizacija i sl, nego samo tacnost i ovim putem mu se jos jednom zahvaljujem

Ko nema uslove za izradu, neka kupi "big block", nece zazaliti, a ko ima, neka pravi, za detalje neka se javi ovde, rado cu
pomoci savetima.
Aj