zakrivljeni pragovi i rupa za uzemljenje
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- SiskoMarcetic
zakrivljeni pragovi i rupa za uzemljenje
U toku je izrada mog prvenca,el. gitare vlastite konstrukcije. Molio bih ljude dobre volje za 2 saveta
1) pragove sam naručio kod stjuarta i meka, verovatno su pravi tj. ravni,a fingerboard bi trebalo dovesti na radius r 245 na primer. Kako ili kojim neegzotičnim alaltom naterati (ukucati ili ubediti) pragove na taj radius i da sve to posle ne zveči ?
2) na telu sam iskopao otvore za magnete i sa leđne strane otvor za elektroniku. Kobilicu ću sam da pravim od prohroma i ona se verovatno koristi kao uzemljenje. Da li da bušim dodatnu rupu od otvora za elektroniku ka (virtuelnoj) kobilici ?
i na kraju
zagonetka : srpski ključ , ubeđivač
odgonetka : čekić
1) pragove sam naručio kod stjuarta i meka, verovatno su pravi tj. ravni,a fingerboard bi trebalo dovesti na radius r 245 na primer. Kako ili kojim neegzotičnim alaltom naterati (ukucati ili ubediti) pragove na taj radius i da sve to posle ne zveči ?
2) na telu sam iskopao otvore za magnete i sa leđne strane otvor za elektroniku. Kobilicu ću sam da pravim od prohroma i ona se verovatno koristi kao uzemljenje. Da li da bušim dodatnu rupu od otvora za elektroniku ka (virtuelnoj) kobilici ?
i na kraju
zagonetka : srpski ključ , ubeđivač
Re: zakrivljeni pragovi i rupa za uzemljenje
Ako nece milom uzmi veci cekic.zagonetka : srpski ključ , ubeđivač
1. Iskrivis ih rukom.
Zatim napravis komad drveta sa konkavnim radijusom fretboarda, stavis prag na mesto, preko njega ovaj komad drveta i lupis cekicem drvo. To je, kontam, najjeftiniji i najbezbedniji nacin a provereno radi posss'o.
2. Nisam bas najbolje razumeo ali ako pitas da li treba da povezujes kobilicu sa elektronikom, trebas.

2. Nisam bas najbolje razumeo ali ako pitas da li treba da povezujes kobilicu sa elektronikom, trebas.
Da probam ja da kažem nešto iz ličnog iskustva:
1) Poželjno je da žicu za pragove zakriviš više nego što ti je radius fingrboarda (praktično će pragovi biti manjeg radiusa, to jest biće kao isečak manje kružnice nego što je slučaj kod fingerboarda) tako da će prilikom ukucavanja pragova pragovi poprimiti radius fingerboarda i ujedno će one recke na pragovima lepo da se uglave u slotove za pragove. Nadam se da sam lepo objasnio
Predlažem ti da ne kupuješ isečene pragove nego celu žicu i onda je sam sečeš. Možeš žicu da zakriviš tako što ćeš napraviti svoju ličnu verziju ove sprave http://www.stewmac.com/shop/Fretting_su ... es#details , ja sam to pomoću tri šrafa, nekoliko matica i podmetača za maticu napravio i radi kao sat, košta te ukupno 20-30 dinara
. Pogledaj na samom linku koji sam ti ostavio kako to radi i sve će ti biti jasno, vrlo je jednostavno.
2) Kao što reče Funkomat, ako misliš da li treba da uzemljiš kobilicu odgovor je da.
Nadam se da sam pomogao
1) Poželjno je da žicu za pragove zakriviš više nego što ti je radius fingrboarda (praktično će pragovi biti manjeg radiusa, to jest biće kao isečak manje kružnice nego što je slučaj kod fingerboarda) tako da će prilikom ukucavanja pragova pragovi poprimiti radius fingerboarda i ujedno će one recke na pragovima lepo da se uglave u slotove za pragove. Nadam se da sam lepo objasnio

Predlažem ti da ne kupuješ isečene pragove nego celu žicu i onda je sam sečeš. Možeš žicu da zakriviš tako što ćeš napraviti svoju ličnu verziju ove sprave http://www.stewmac.com/shop/Fretting_su ... es#details , ja sam to pomoću tri šrafa, nekoliko matica i podmetača za maticu napravio i radi kao sat, košta te ukupno 20-30 dinara

2) Kao što reče Funkomat, ako misliš da li treba da uzemljiš kobilicu odgovor je da.
Nadam se da sam pomogao

- SiskoMarcetic
Hvala vam prijatelji mongo ste mi pomogli.
Nikola onaj alat je vrlo jednostavan ( dva 607zz ležaja 3 inbusa i jedan ožljebljeni koturić neće biti problema napraviti)
pravili smo i mnogo komplikovanije stvari.
Nisam bio siguran za uzemljenje laičko pitanje čisto da budem siguran
Hvala svima još jednom
Nikola onaj alat je vrlo jednostavan ( dva 607zz ležaja 3 inbusa i jedan ožljebljeni koturić neće biti problema napraviti)
pravili smo i mnogo komplikovanije stvari.
Nisam bio siguran za uzemljenje laičko pitanje čisto da budem siguran
Hvala svima još jednom
mislim da je ovo marfijev zakon koji uzgred nije izmislio marfi već njegov imenjakvlobrk wrote:Ako nece milom uzmi veci cekic.zagonetka : srpski ključ , ubeđivač
Drago mi je da smo ti pomogli, kad kreneš sa nekim radovima slikaj pa nam pokaži. Srećno... 

- SiskoMarcetic
Nakon svakog radnog dana slikam progres i ažuriram u dnevnik u open office presentation u. Neću da malerišem i da objavljujem fragmente, već kada bude gotovo postaviću to na web u. Inače radovi (računajući i projektovanje ) su počeli 18 januara ove godine. U pitanju je specijalan model flying V sa suženim vratom prilagođeno dečijim prstima. Do sada sam uradio telo ostaju neke sitnice, trenutno radim vrat ....
- The Mask AE
Ja sam uradio nesto slicno kao Funkomat: napravio sam konkavni radijus fretborda ali ne od drveta (drvo bi se pri udaru cekica previse deformisalo u odnosu na celik koji udaras) vec od mesinga. Mesing ne moze da se kaci sa celikom ali opet ima dovoljnu cvrstinu da over-bend-ovan (rukom iskrivljen prag vise od zeljenog radijusa) perfektno ugura u prorez. Takodje vam predlazem da izbegavate udarce normalnim cekicem. Ukoliko nemate novca etc. da napravite ovako nesto cekic sa dve glave plastika/mesing radi na slicnom principu kao i ovo gore ali je naravno zeznutija varijanta jer se i sam proces nakucavanja pragova mesinganim cekicem uci.Funkomat wrote:1. Iskrivis ih rukom.Zatim napravis komad drveta sa konkavnim radijusom fretboarda, stavis prag na mesto, preko njega ovaj komad drveta i lupis cekicem drvo. To je, kontam, najjeftiniji i najbezbedniji nacin a provereno radi posss'o.
Kao predlog za tebe druze: cekic plastika mesing.
Obrati paznju (ukoliko budes radio ovo) da napravis sto manje samih udaraca a da oni budu precizni.
P.S. Mesingani deo koji sam napravio je tacan u 0.001mm, na njega je navaren svetlovuceni celik R10 i koristim ga u stubnoj busilici sa stegom.
Have fun.
- SiskoMarcetic
E pa ovako drugovi moji i saborci
Stigle su mi dve žice za pragove od stjuarta i njegovog prijatelja mek a
dve žičice od 60 ak cm 7 $
njihova poštarina 10 $
i onda ono najlepše carina na te 2 žičice sa uračunatom špedicijom pdv om i još nekim
troškovima 880 din
sve ukupno oko 2300 din nazdravlje.
Na svu sreću žice su već zakrivljene po svim mogućim osama
Stigle su mi dve žice za pragove od stjuarta i njegovog prijatelja mek a
dve žičice od 60 ak cm 7 $
njihova poštarina 10 $
i onda ono najlepše carina na te 2 žičice sa uračunatom špedicijom pdv om i još nekim
troškovima 880 din
sve ukupno oko 2300 din nazdravlje.
Na svu sreću žice su već zakrivljene po svim mogućim osama

- The Mask AE
Druze, 99% sam siguran da ti dve zice nije dovoljno... Prekontrolisi to... I da, kako su zice zakrivljene?
stvarno ne mogu da verujem sta vi ljudi savetujete ovde, coveka je 120 cm pragova izaslo 2300 dinara i to ce mu biti dovoljno za gitaru ali mozda i nece zavidi kako ce ih uklopiti i koliko pragova ima. dok su u je***om mitrosu dunlopovi pragovi bez radijusa 1050 dinara 24 kom, a fenderovi sa radijusom oko 1500, i nemora da razmislja hoce li miu biti dovoljno i kako ce ih seci da se uklopi u duzine.
zajebite ljudi narucivanje sa stewmaca i ostalih macova, em je skuplje, em dok ti nedodje nisi nikad siguran u kvalitet dela jer ga nisi video uzivo.
ajd uzdravlje
zajebite ljudi narucivanje sa stewmaca i ostalih macova, em je skuplje, em dok ti nedodje nisi nikad siguran u kvalitet dela jer ga nisi video uzivo.
ajd uzdravlje
- The Mask AE
Druze sta si se zajapurio? Govorim o tome da na stewmac pise "Order 6 feet for a guitar or bass". Ako je jedna 2ft, znaci da mu treba 3 sipke.
Stewmac jeste skuplji ukoliko kupujes na ft. Ja sam kupio pakovanje i izaslo me bukvalno dzabe.
Stewmac jeste skuplji ukoliko kupujes na ft. Ja sam kupio pakovanje i izaslo me bukvalno dzabe.
- SiskoMarcetic
a kako si prošao sa carinom ?The Mask AE wrote:Druze sta si se zajapurio? Govorim o tome da na stewmac pise "Order 6 feet for a guitar or bass". Ako je jedna 2ft, znaci da mu treba 3 sipke.
- The Mask AE
Nisam platio ni carinu ni porez ni transport jer imam tamo ljude.
Meni je po, recimo, danasnjem kursu izaslo: 32.6 evra za 50ft. To znaci da placam ~4 evra po setu pragova sto je stvarno ispod svake cene.
E sad tu se svodi prica na "ko se kako snadje". Nasa drzava i nasi carinici su retardirani i to je poznata cinjenica. Znajuci da je to tako mislim da si se trebao zadrzati na nasoj srpskoj sceni prodavnica ili naci neku semu da ti to sve neko donese.
Ima tu jedna fora: kada neko pravi gitaru ili bejs koji nije standardni (7+zica za gitaru, 5+zica za bejs) onda je prica drugacija jer se ne mogu koristiti pragovi koji su seceni (npr. jim dunlop), a to je zbog toga sto su svi pragovi seceni na meru najveceg praga+5-6mm ili su pragovi seceni za odredjen odnos sirina kod nuta/sirina na poslednjem pragu + 5-6mm. Naravno tih nekoliko mm odlazi na radijus grif platne i ofset za skracivanje. U tom slucaju ide stewmac ili warmoth.
Pozdrav.
Meni je po, recimo, danasnjem kursu izaslo: 32.6 evra za 50ft. To znaci da placam ~4 evra po setu pragova sto je stvarno ispod svake cene.
E sad tu se svodi prica na "ko se kako snadje". Nasa drzava i nasi carinici su retardirani i to je poznata cinjenica. Znajuci da je to tako mislim da si se trebao zadrzati na nasoj srpskoj sceni prodavnica ili naci neku semu da ti to sve neko donese.
Ima tu jedna fora: kada neko pravi gitaru ili bejs koji nije standardni (7+zica za gitaru, 5+zica za bejs) onda je prica drugacija jer se ne mogu koristiti pragovi koji su seceni (npr. jim dunlop), a to je zbog toga sto su svi pragovi seceni na meru najveceg praga+5-6mm ili su pragovi seceni za odredjen odnos sirina kod nuta/sirina na poslednjem pragu + 5-6mm. Naravno tih nekoliko mm odlazi na radijus grif platne i ofset za skracivanje. U tom slucaju ide stewmac ili warmoth.
Pozdrav.
na 22 praga standardne sirine vrata uz malo preciznije planiranje gde seci i tako to moze se izgurati sa dve zice. nego mene i dalje interesuje sta si mislio pod onim vec su zakrivljeni . stewo ne salje pragove sa radijusom koliko ja znam ( mozda gresim)