Les Paul studio
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Les Paul studio
Izrada LP-a telo od jasenovine iz jednog dela?Vrat od jasena?Dali je uzaludan trud u ovoj kombinaciji 

Re: Les Paul studio
Jasen za telo je OK (mada nije baš materijal koji se koristi za LP), a za vrat i nije baš pametna ideja. Hajde da se ogradim, ja bar ne znam da se jasen koristi za vratove gitara. Bolje potraži javor, to bi trebalo da bude lako da se nađe. Ako juriš baš LP zvuk nemoj očekivati da ga postigneš ovom kombinavijom drveta, ali nema nikakvih problema da napraviš tu gitaru i od ovog materijala... 

Hvala na odgovoru.Radio bih telo iz jednog dela zato sto je daska 350x450x70.Pošto ću da radim oblik LP a dimenzije će biti moj izbor,koliku debljinu tela da uradim mereno sa stomačićem?u mom kraju niko ne zna za javor , ovde zovu mlečNikolaNis wrote:Jasen za telo je OK (mada nije baš materijal koji se koristi za LP), a za vrat i nije baš pametna ideja. Hajde da se ogradim, ja bar ne znam da se jasen koristi za vratove gitara. Bolje potraži javor, to bi trebalo da bude lako da se nađe. Ako juriš baš LP zvuk nemoj očekivati da ga postigneš ovom kombinavijom drveta, ali nema nikakvih problema da napraviš tu gitaru i od ovog materijala...

Gde mislis da bi moglo da se pogleda?Bolje potraži javor, to bi trebalo da bude lako da se nađe.
viewtopic.php?f=18&t=2233#p34555vlobrk wrote:Gde mislis da bi moglo da se pogleda?Bolje potraži javor, to bi trebalo da bude lako da se nađe.
Prelistaj tu temu

Znam sve to nego sam mislio da Nikola vec nema nekog sigurnog dobavljaca ili nekog koga bi preporucio.
Hvala u svakom slucaju
Hvala u svakom slucaju

http://www.glazbeni-forum.com/showthread.php?t=42985 - jedan od jasena (al' ne skroz)
Ne znam šta je dobio sa topom od mahagonijaRendisha wrote:http://www.glazbeni-forum.com/showthread.php?t=42985 - jedan od jasena (al' ne skroz)

pa nista nije dobio ali ljudi experimentisu pa poneko dobije neki specifican zvuk ili izgled zavisi kome je sta bitnije. generalno jasen nije za vrat ali moze da se izvede narocito ako se lepi i stavi dobra sipka . inace mlec jeste javor ali ne ona vrsta koja nama treba. mlec je acer campestre ili poljski javor i uglavnom mu je drvo neupotrebljivo za gradnju. to je manje drvo sa izrazenom srcanicom u deblu a interesantan je jer ima naslage plute po mladim grancicaa. mali offtopic ali da podelim informaciju.
Eto, profesor je sve objasnio, hvala oboss... 

Hvala na odgovorima
Pa ja kontam da je vise zbog vizuelnog efekta, natural finish, nego zbog tona...kwiss wrote: Ne znam šta je dobio sa topom od mahagonija
Ako top ne ulazi u konacni zbir sto se tice zvuka sta onda odredjuje karakter?
Pitam ne konstatujem.
Zasto je Top nebitan a bridge je usrafljen u njega i najblizi je zicama?
Zanima me kako vi kao ljudi od alata i zanata (naravno i iskustva) gledate na te stvari?
Kako za vas funkcionise citav taj sklop sto se tice drvenarije?
Pitam ne konstatujem.
Zasto je Top nebitan a bridge je usrafljen u njega i najblizi je zicama?
Zanima me kako vi kao ljudi od alata i zanata (naravno i iskustva) gledate na te stvari?
Kako za vas funkcionise citav taj sklop sto se tice drvenarije?
vidi gledaj slusaj pazi top nije nebitan naravno ali za onu verziju gde je cela gitara iz jednog komada ukljucujuci i vrat definitivno plocica od mahagonija debljine 2 cm na najdebljem delu nece presudno uticati na zvuk ali da ce uticati hoce. slazem se da je u onom navedenom primeru mahagonij imao vise estetski faktor.sve utice ali ima i ona "more da bidne ali nemora da znaci" sto ce reci sve oko uticaja vrste drveta i konstrukcije vazi samo za odlicno izvedene i svirljive instrumente. za sve one prosecne i rucne i konfekcijske gitare jedino sto moze da se cuje je elektronika i efekti kroz koje ih provlacis. to je kao kad se pocnes ozbiljno baviti fotografijom i tek onda shvatis zasto je jedan aparat duplo skuplji od drugog a gotovo iste performanse. ja volim da vidim kada ljudi experimentisu sa kombinacijama drveta za gradnju jer se jedino tako moze doci do novih saznanja i kombinacija. inace bi svi lepili javor na mahagoni i stvar bi se svela na cisto kloniranje.
po mom mislenju presudan uticaj drveta na zvuk je telo gitare sa kombinacijom vrata i nacina vezivanja vrata i tela. top od javora je pod jedan estetski a tek pod dva ima uticaj na bistrenje i definisanje tona. po mom misljenju takodje uzduzno lepljeni vrat ne gubi na sustainu i kvalitetnom uticaju na zvuk dok sam protivnik poprecnog rezanja vrata radi dobijanja nagiba glave ali vise zbog konstruktivnih i principijelnih razloga nego sto mogu dokazati da to bitno utice na kvalitet zvuka i sustain . mnogo sitnih detalja cini vrhunski instument i to u najnegativnijem smislu uticu na njega tj ak ispustis dovolja broj istih to pogubno utice na krajnji rezultat, a dovoljno je da se na pocetku zeznes sa naprimer vlaznoscu drveta ili ti na izsmirglanu povrsinu padne alat i napravi udubljenje i eto ga minus za krajnji oshod.
ne napisah nista o tome kako koja vrsta drveta u idealnim uslovima odredjuje zvuk jer je to vec ispricana prica i slazem se sa time.
izvinjenje kwiss-u na mozda previse sirenje teme
po mom mislenju presudan uticaj drveta na zvuk je telo gitare sa kombinacijom vrata i nacina vezivanja vrata i tela. top od javora je pod jedan estetski a tek pod dva ima uticaj na bistrenje i definisanje tona. po mom misljenju takodje uzduzno lepljeni vrat ne gubi na sustainu i kvalitetnom uticaju na zvuk dok sam protivnik poprecnog rezanja vrata radi dobijanja nagiba glave ali vise zbog konstruktivnih i principijelnih razloga nego sto mogu dokazati da to bitno utice na kvalitet zvuka i sustain . mnogo sitnih detalja cini vrhunski instument i to u najnegativnijem smislu uticu na njega tj ak ispustis dovolja broj istih to pogubno utice na krajnji rezultat, a dovoljno je da se na pocetku zeznes sa naprimer vlaznoscu drveta ili ti na izsmirglanu povrsinu padne alat i napravi udubljenje i eto ga minus za krajnji oshod.
ne napisah nista o tome kako koja vrsta drveta u idealnim uslovima odredjuje zvuk jer je to vec ispricana prica i slazem se sa time.
izvinjenje kwiss-u na mozda previse sirenje teme
Znaci vrat po mogućstvu iz komada.Oboss-koja je dimenzija najsireg dela na trupu tvog PRS-a,ili je mala gitara ili si ti mnogo krupan
Ja zbog nekih problema sa daskom neću moći da uradim trup da najsiri deo bude veći od 315mm.pozdrav