Bass ili propas'

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

produzni_kabal

Bass ili propas'

Post by produzni_kabal » 07 Dec 2010, 17:16

Vec dugo vremena planiram da napravim jedan bassic za svoje potrebe. I tako inspirisan temom telecaster or dissaste (nadam se da nisma omasio) otvorio i ja jednu. Neko iskustvo u pravljenju gitare, nemam. Radio sam sa dvetom, prepravljao jednu steinberg like melodiju. To je to sto se tice toga :)

Sto se tice basa. Planove za gitaru nemam, tako da ako neko ima neka posalje, pogotovo mi trebaju planovi za vrat. Hocu da napravim 5 zicani bass. Od drveta bih koristio samo ono sto mogu da nadjem na obliznjem stovaristu, dakle jova, jasen, javor, tresnja, orah. Ja sam razmisljao da to bude neck thru. Vrat bi bio iz 6 dela, dakle javor,tresnja,javor,tresnja, javor. Sto se tice tela, isao bi orah, jasen ili jova, tresnja, jasen ili jova, orah.

Za oblik bi isao nesto iz glave, mada vuce na oblik warwick, kensmith bass gitara.

Fretboadr preko stewmac ebony posto nema rosewood za 5 zica

Civije isto preko sajta, ako ne nadjem ovde nesto Gotoh (kakav je kvalitet tih civija, jel se isplati to uzimati??)

truss rod stew mac

pragove mogu ovde da nadjem mada mozda i to narucim.

sto se tice elektronike i magneta, to ce biti malo kasnije jer nemam para, jos uvek studiram, videcu da nadjem nesto polovno ovde, probacu da motam pa ako nista ne bude narucujem i neke EMG koji model nzm, bice toga kasnije

To bi bilo to, svake preporuke dobrodosle, kao i kritike dobre i lose, posto je prvi bass a niko se naucen nije rodio

pozdrav

Zoxybass

Re: Bass ili propas'

Post by Zoxybass » 07 Dec 2010, 21:00

ajd nek je sa srećom pa javi šta si napravio :cao: :kokice:

produzni_kabal

Post by produzni_kabal » 12 Dec 2010, 19:27

Hvala lepo, ima vremena ne zurim nikud, hocu da bude sve do 00.

Evo komad oraha kog sam pazario

Image

Uploaded with ImageShack.us

Toliko za sad.

pozdrav

Tamnavac

Post by Tamnavac » 15 Dec 2010, 10:53

iz mog iskustva
nemoj ostavljati magnete za kraj, najbolje je da sve što ide u telo odma nabaviš a onda na osnovu nabavljenih komponenti crtaš gitaru

micawber

Post by micawber » 16 Dec 2010, 20:13

produzni_kabal

Post by produzni_kabal » 05 Nov 2011, 13:05

Dakle konacno sam se resio (zavrsio konacno fax :D ) da krenem sa izradom bas gitare ali planovi su se malko promenili. Dakle pravim fender jazz bass repliku. Bice bele boje sa tortorisshell-om i full maple vrat :) posto mi je to najjednostavnije, ne bih da se cimam za delove od preko, posto i ovde ima nekih delova doji nisu preterano skuplji nego sa neta negde. npr http://www.mitrosmusic.com/proizvod/133 ... 2C-Chrome/ a sa neta je 50eu. Od delova imam, drvo za telo, civije i dobru volju, ostalo videcu da pribavim ovih dana i krecem. Trenutni problem mi je sablon, trazim nekog po kg-u sa cnc masinom da mi napravi neki sablon da mogu da radim. I ne znam sta da radim sa magnetima, da li sam da motam ili da kupujem. Vidim lik na kupujem-prodajem prodaje S.D. SJB3 za 60eu, kakvi su ti magneti? A da, i trazim drvo za vrat, hocu neki ultra rebrasti javor, nasao sam lika na netu, nudi mi za 50ojra dasku 105x9,5x4,7cm ali mi je uska za headstock :( posto po nacrtima je nekih 12cm najsiri deo hedstocka a daska je drkanje. Toliko

MetalFunk

Post by MetalFunk » 05 Nov 2011, 13:55

Sta se desilo sa onim prijasnjim projektom? Ne dobismo finalnu izradu, kako slike tako i audio zapis. No dobro, nebitno sad.

Srecno u izradi, pratim topik :ziveli:

produzni_kabal

Post by produzni_kabal » 07 Nov 2011, 01:34

Pa nista, ceka neko srecnije vreme. Sto ga u garazi, morao sam da zavrsavam faks, nisam imao vremena da se drndam sa njim. Zavrsicu ga, bice slika.

E i ako moze neki moderator da mi preimenuje temu u "Fender Jazz Bass replica" :ziveli:

produzni_kabal

Post by produzni_kabal » 06 Dec 2012, 10:27

Image

Malo sam crtao (na poslu). To je ono sto zelim da napravim. Kopija Sandberg i Fender basa

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 06 Dec 2012, 10:44

Tamnavac wrote:iz mog iskustva
nemoj ostavljati magnete za kraj, najbolje je da sve što ide u telo odma nabaviš a onda na osnovu nabavljenih komponenti crtaš gitaru
:1:

Osim ako nisi jaako iskusan u pravljenju. Sta se meni desilo, recimo, napravio telo, i onda shvatio da su rupe suvise plitke za magnete... :oops:

produzni_kabal

Post by produzni_kabal » 06 Dec 2012, 11:59

Proslo je vreme za editovanje. Nije kopija vec mesavina te dve gitare. Dakle od Sandberg-a sam preuzeo veci deo. 22 praga, srafi se na sest srafa, bridge magnet i donji "krak" je povucen, tako da ima bolji pristup 21 i 22 pragu. Dimenzije za vrat sam koristio sa Fender Jazz Bass, nesto nalazio po netu, po forumima itd.

produzni_kabal

Post by produzni_kabal » 30 Dec 2012, 17:47

Malo sam zapeo. Dakle odradio sam sablon za bass, ali sam ukocio kod sablona za otvore, konkretno za otvor za vrat

Image

Drvo-vrat

Image

Image

Drvo-telo

Image

produzni_kabal

Post by produzni_kabal » 07 Jan 2013, 18:51

Image

Bilo dosadno tokom praznika, pa sam se malo igrao. Parce javora u rerni na 150c za sat ipo vremena

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 08 Jan 2013, 02:49

zanimljivno

michabass

Post by michabass » 08 Jan 2013, 14:21

U rerni? hmmmm
sve si bliži ovom drugom: propast.... :mrgreen:

Post Reply