Bukowski

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

NURBS

Bukowski

Post by NURBS » 22 Dec 2010, 23:32

Eto da se i ja pohvalim sa gitarom koju sam pravio.

uvod u ovu temu mozete naci na viewtopic.php?f=18&t=5832

Dakle, plan od starta je bio da pravim eksperimentalni komad, bez kopiranja postojecih modela, iako su uticaji i te kako vidljivi.
Telo i headstock su varijacije PRSa, Bridge je sa Gibsona, a skala je sa fenderovog Jaguara , kao i Bolt on.

Recimo da je gitara trenutno "privrsena" odnosno da me ceka ispravljanje par gresaka, kao i ugradnja elektronike. Pod greskama podrazumevam sredjivanje fretboarda kojim jos uvek nisam u potpunosti zadovoljan. Moram da pomerim donji "bushing" bridgea jer sam ga instalirao pod cudnim uglom (i pored merenja premeravanja, i zezanja pogresno PROCITANA informacija me je omela).
Telo bi trebalo da se jos par puta premaze i ispolira. I jos stosta.

Par dana nakon inicijalnog sklapanja, drvo deluje stabilno, truss rod uspesno sprecava krivljenje vrata. I pored vrljavo namestenog Bridgea, inicijalno sam intonirao gitaru po sluhu, sa zadovoljavajucim rezultatom. Mislim da intonacija moze u potpunost da se odradi i bez pomeranja bridgea, ali su strune pod malo cudnim uglom i teze iskakanju iz lezista... i jednostavno izgleda pogresno.

Danas je gitaru probao prijatelj koji inace studira jazz gitaru u Gracu i bio je vidno pozitivno iznenadjen. Novi komad je vec na vidiku.
Kad gitaru konacno zavrsim i ugradim elektroniku, doticni ce da mi pomogne i oko probnih Audio snimaka.

za sad samo par vrlo katastrofalnih fotki:
Image
Image
Image
Image
Image

Body -
Bukva laminirana uzduzno
Farbe iz kucne radinosti
Uljani finish

Vrat -
Bukva, scarf joint headstock
Skala - 610
zero fret

Javor Grifplatna
Tacke od tipl stangle (bukva), i cackalica kuvanih u caju.
Zice - 11ice
Jumbo pragovi

Gotoh Tune o Matic Bridge
Grover civije
Golden Age HB

Elektronika ce biti najjednostavnija moguca za prvu verziju. dakle, Push pull pot za parallel/serial & Volume
Kasnije postoji mogucnost ugradnje JBJr na neck poziciju i zamena Golden age sa JB na Bridge-u, kao i dodavanje Varitonea.

Pitanja, komentari...?

Na kraju, posebno bih se zahvalio Kristijanu ciji su me komentari na prethodnoj temi ucvrstili u zelji da napravim gitaru na moj nacin.

Hotstepper

Re: Bukowski

Post by Hotstepper » 23 Dec 2010, 02:03

:ziveli: prelepo... :bravo:
Svaka chast na obliku i odabiru boja... (dao si mi ideju za "jednoga dana kad se odluchim.." :D )
kad ce biti taj snimak? :cao:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 23 Dec 2010, 02:18

Cestitke.
Fina jednostavna gitara. Nulti prag mi se jako svidja ali bih ja svakako regulisao kobilicu. Izgleda pogresno, kao sto si i sam rekao.

michabass

Post by michabass » 23 Dec 2010, 11:02

Daj neku sliku od pozadi! Kako si uklopio vrat? neki set-in pretpostavljam?
Izgleda fino, naročito pozdravljam iskorak iz mora copy-paste mediokriteta - samo hrabro! :bambi:
:ziveli:

Solomon
Dimension 7

Post by Solomon » 23 Dec 2010, 11:12

Telo i headstock su varijacije PRSa, Bridge je sa Gibsona, a skala je sa fenderovog Jaguara , kao i Bolt on.

jednostavna i lijepa gitara :ziveli:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 23 Dec 2010, 13:22

Vrlo interesantno. I ja bih voleo da čujem tvoje utiske kako zvuči ova kombinacija drveta (pročitao sam temu gde se vodi rasprava o bukvi kao materijalu za izradu gitare)... :ziveli:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 23 Dec 2010, 14:53

Lepo, meni se jako svidja finish. Kako si uradio?

NURBS

Post by NURBS » 23 Dec 2010, 18:31

michabass wrote:Daj neku sliku od pozadi! Kako si uklopio vrat? neki set-in pretpostavljam?
Izgleda fino, naročito pozdravljam iskorak iz mora copy-paste mediokriteta - samo hrabro! :bambi:
:ziveli:
Narocito zahvaljujem na ovom komentaru... to je i bila namera. Kad vec pravim nesto da bar probam da se igram.
Vrat je Bolt on iako je pod uglom od 4,5 stepeni.

Finish je takozvani Ebonizing, s tim sto nije ispao potpuno crn, nego tamno siv, sto je malo pobraonilo kad je leglo ulje. Pre uljanog finisa sam malo smirglao sredinu gornje povrsine da dobijem nesto sto asocira na burstove, a neujednacenost finisa mi deluje nekako violinski vintage. recimo...

Sto se tice zvuka gitare, nisam siguran kad cu da zavrsim elektroniku i snimanje, ali cu snimke sigurno okaciti ovde, makar i za dve godine (toliko je valjda proslo od prethodne teme... :D) obecavam. Onda cu (ako se obistine moje poretpostavke, napisati i malo opsirniji post o mom misljenju vezanom za Tonewoods)

Bozha

Post by Bozha » 24 Dec 2010, 11:01

NURBS wrote:Onda cu (ako se obistine moje poretpostavke, napisati i malo opsirniji post o mom misljenju vezanom za Tonewoods)
Mene najvise zanima ovo oko izbora drveta!? Inace, gitara jako dobro deluje na slikama.

MUzzY

Post by MUzzY » 25 Dec 2010, 15:49

Jednostavno a lepo :)
Telo izgleda jako udobno jedino mi se cini da nije bas zgodno za sviranje u visokim pozicijama (ovako odokativno).

NURBS

Post by NURBS » 08 Jan 2011, 17:48

MUzzY wrote:Telo izgleda jako udobno jedino mi se cini da nije bas zgodno za sviranje u visokim pozicijama (ovako odokativno).

Za mene, telo jeste udobno, videcete ga jos na buducim slikama, iz svih uglova.
Gitaru sam planirao za sebe, a ja u vise registre zalazim samo prestupnim godinama, tako da donji cutout nikad nije ni bio razmatran iz aspekta svirljivosti.

O tome kad se budem bacio na ultraversatilnu superlajt gigamegagitaru. mozda.

dweezil

Post by dweezil » 08 Jan 2011, 19:21

veoma zanimljiva i odmerena djitra za nekoga kome je ovo prvi custom hand made primerak. Jedino sto bi ja eventualno drugacije reshio je boja headstocka u odnosu na telo, ili neki logo neam pojma, u svakom slucaju samo napred :bambi:

pedja 81

Post by pedja 81 » 08 Jan 2011, 21:26

Pre svega pohvale za rad zaista lep instrument,lepa ideja.Jedna mala primedbica-mislim da je mesto gde se spaja telo i vrat u gornjem delu trbalo malo drgacije odraditi tj. da linija tela bude paralelna sa vratom.Izvinjavam se ako gresim ali meni je to estetski lepse,sve ostalo svaka cast.

NURBS

Post by NURBS » 09 Jan 2011, 01:06

dweezil wrote:veoma zanimljiva i odmerena djitra za nekoga kome je ovo prvi custom hand made primerak. Jedino sto bi ja eventualno drugacije reshio je boja headstocka u odnosu na telo, ili neki logo neam pojma, u svakom slucaju samo napred :bambi:

Pa, ja sam se oko toga troumio danima... i na kraju sam zakljucio da ispratim trend koji nalaze da headstock prati boju fretboarda. Ne secam se da sam video gitaru sa fretboardom od javora sa nekim tamnim headstock coverom. Isto tako, skroz javor vratovi su fender legacy tako da covek podsvesno ocekuje da se pojavljuju samo na sarenim nitrofarbanim telima strata i telca.

Stoji da treba da se doda neki logo i to trebalo da se desi na truss rod coveru..
pedja81 wrote:Pre svega pohvale za rad zaista lep instrument,lepa ideja.Jedna mala primedbica-mislim da je mesto gde se spaja telo i vrat u gornjem delu trbalo malo drgacije odraditi tj. da linija tela bude paralelna sa vratom.Izvinjavam se ako gresim ali meni je to estetski lepse,sve ostalo svaka cast.
To donekle jeste stvar licnog ukusa, ali svejedno planiaram da sledeci put neck pocket bude malo dublji pa ce onda i utisak "paralelnosti " biti malo jaci. Osim toga, na dosada objavljenim slikama se ne vidi bas najbolje kako izgleda spoj vrata i tela pa te to mozda malo buni. Pogled sa ledja ce ti razjasniti sve. ;)

inace za fotke cekam prijatelja da se vrati iz rusije sa svojim CANONOM koji uvija sarmice pa da odradimo nesto fensi i urbano...

Vaske023

Post by Vaske023 » 09 Jan 2011, 16:03

:bravo: Lepota jednostavnosti :) ,bas lepa gitara.Cestitke! :ziveli: !

Post Reply