Metalik farba

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Santana

Metalik farba

Post by Santana » 03 Apr 2011, 17:11

Par pitanja u vezi sa farbanjem i farbom.
Metalik farba. Ide li na gitaru, Ima li kod nas takve kakva ide na gitaru ili kako se pravi?
Može li da se sa njom uradi efekat prelivanja jedne nijanse u drugu?
Mora li ona uvek kao poslednji sloj ili može da se prekrije nečim bez posledica?

Pentatonic

Re: Metalik farba

Post by Pentatonic » 07 Sep 2011, 14:40

Naravno da može metalik farba. Znam da je jedan lik farbao kopiju les paul-a u metalik sivu i to nekom kvalitetnijom farbom za kola. Mislim da je radio air brush-om. Ja sam se oduševio kada sam video kako je gitara na kraju ispala :D

ApplePie

Post by ApplePie » 07 Sep 2011, 19:04

Sve može na gitaru .. znam neke koji su lepili novine :))) Što se metalik boje tiče, najlepse izgleda ako odradiš neki chrome pa onda toniranim lakom preko (ima dubinu) a može i bilo koja metalik i lak joj ne smeta, naprotiv. Kao primer a i kao jednu od majstorskih zavrzlama navešću Candy Apple Red ili Diablo red kod Jacksona ... to je u suštini neka boja bakra, metalic, pa preko nje poluprovidan crveni lak, dok ne dobije nijansu. Preko svega još i providni lak pa izgleda kao zalivena u staklo :)

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 07 Sep 2011, 20:01

applepie, jel' mislis da je ok koristiti autolakove? Mislim, postoji mnogo "mitova" vezanih za nitro i poli lak, tanak, debeo sloj finisa i sl, da gitara mnogo bolje dise itd...

ApplePie

Post by ApplePie » 07 Sep 2011, 21:36

mislim_stvarno wrote:applepie, jel' mislis da je ok koristiti autolakove? Mislim, postoji mnogo "mitova" vezanih za nitro i poli lak, tanak, debeo sloj finisa i sl, da gitara mnogo bolje dise itd...
Auto Lakovi vise ne postoje. To sto se nekada zvalo autolak su danas razni akrilni, acetonski .. Dobar lak od dobre firme kosta oko 20 evra za 250 ili 400 mililitara. Ono sto ima kod nas, Kenda, Happy color .... nije lose, jeftinije je i vrlo dobro moze da posluzi svrsi. Sloj boje je zapravo jedan tanak sloj a ostalo je: Sealer, Grund, Osnovna boja, Boja, Podloga pa Lak... Jedino bih ti savetovao da ne koristis one sjajne akrilne sprejeve za lakiranje gitare, to ne sluzi nicemu :)

ApplePie

Post by ApplePie » 08 Sep 2011, 09:59

Moram malo da dopunim post.. Imam gitaru koja je metalic plus ima neke ljuspice, kao šljokice, pa još zalivena toniranim lakom. Sve zajedno je oko 1.5 mm debelo .. poliuretan. Gitara radi tako da je sustain neverovatan .. Skoro 40 sekundi odzvanja, kristalno jasna, reska a lep ton. Da napomenem da je vrat javor/rosewood a telo jova :) Imam i jednu koja nije lakirana uopste, ni vrat, nema ni ulje, samo neki tanak vodeni bajc da bi drvo bilo malo tonirano. Takodje radi fenomenalno. Sustain nema razlike, cak je za nijansu kraci ako poredim sa prvom gitarom. Ono sto ih razlikuje je ton. Nelakirana ima nekako "drvenastiji ton", oseti se da cela vibrira, rezonuje. Činjenica jeste da gitara nekako "diše" ako nije zatvorena lakom ali ovo je ekstreman slučaj da laka nema uopšte a razlike što se tiče sustaina ili kvaliteta tona prakticno i nema u odnosu na prvi slučaj ekstremnog lakiranja. Pre bih to pripisao razlici u drvetu (druga ima telo od basswooda) moja lična iskustva govore da je mnogo važnije čime je gitara zatvorena baš da ne bi disala, to je onaj prvi sloj koji se stavlja na drvo. Ja u tu svrhu koristim šelak i ako je drvo makar malo kvalitetno posle mogu i da pregitujem i da stavim na nju i karton, ona RADI. Nosim se mišlju da presvučem jednu gitaru gumom da bih ovo dokazao .. samo jos da smislim spojeve gume da izgleda kao da je iz komada gume :) Da skratim priču... Dobar instrument je dobar bio on lakiran ili ne. Lošiji se može popraviti šelakom a razlog zašto to ne rade je cena . Finiš po mom iskustvu učestvuje u kvalitetu instrumenta kao i sve ostalo ili, bolje je obratiti pažnju na dobar setup, dobre čivije ili tremolo, dobre magnete ... po meni to više znači od finiša ...

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 13 Sep 2011, 21:24

Ali znaci, bitno je da bude poliuretan?

U svakom slucaju ako uzmem i ofarbam telo bojom bas bas za auto, nece biti problema? :)

parker

Post by parker » 13 Sep 2011, 22:24

A jel može neko da kaže okvirno - koliko košta kvalitetno farbanje gitare kod dobrog majstora? Da imam neku predstavu u domenu od - do

ApplePie

Post by ApplePie » 13 Sep 2011, 23:52

Aleksej79ns wrote:Ali znaci, bitno je da bude poliuretan?

U svakom slucaju ako uzmem i ofarbam telo bojom bas bas za auto, nece biti problema? :)

Ja uzimam malo skuplje i kvalitetnije "effect" sprejeve ako za time ima potrebe. Inace ih izbegavam zato što nisu kompatibilni sa poliuretanom. Ako staviš poliuretansku podlogu onda neće biti problema ali moj savet ti je da preko takvih sprejeva upotrebiš akrilni lak.

ApplePie

Post by ApplePie » 14 Sep 2011, 00:08

parker wrote:A jel može neko da kaže okvirno - koliko košta kvalitetno farbanje gitare kod dobrog majstora? Da imam neku predstavu u domenu od - do
Okvirno ... od 150 do 250 evra kod mene i sigurno nisam baš jeftin. Nije isto raditi stratovo telo ili npr JEM-a, Kelly-a ... Samo ja i ne radim neke obične finiše. Ako u priču udje još i airbrush sa nekom zadatom temom onda sve bude još skuplje. Obično kad se radi finiš ima još nekih zahteva za prepravkama ili ako je telo trbušasto pa ga poliram ručno ... sve u svemu ozbiljna stvar i ne isplati se za "jeftinije" instrumente. Plus (bar kod mene) se na sve to čeka oko 3 meseca, da se lak lepo slegne jer nanosim i po 30 tankih slojeva.

Znam da će ovo mnoge odvratiti od farbanja gitare ali ja i ne radim ako to nije nešto sto je u skladu sa instrumentom (po mojim merilima) :grummel_2:

parker

Post by parker » 14 Sep 2011, 00:33

Cena manje vise, kome treba on ce i platiti za gitaru koja zasluzuje. Al to cekanje par meseci je zajebano...
Shvatam da valjda tako mora al mnogo traje. Realno, moras bas da stegnes srce, ko da se razvodis :)

ApplePie

Post by ApplePie » 14 Sep 2011, 00:53

parker wrote:Cena manje vise, kome treba on ce i platiti za gitaru koja zasluzuje. Al to cekanje par meseci je zajebano...
Shvatam da valjda tako mora al mnogo traje. Realno, moras bas da stegnes srce, ko da se razvodis :)
Dobro ne mora baš 3 meseca... ima nekih trikova sa dvokomponentnim lakovima, IR lampama, bude gotovo za nedelju dana samo 250 ml takvog laka je 25 evra ... a treba jedno 4 komada 8)

Post Reply