Refinis laka na mejpl vratu

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
sl0e

Refinis laka na mejpl vratu

Post by sl0e » 02 Jul 2011, 18:54

Imam pitanje za forumase graditelje - da li je moguce prelakirati "satin finished" mejpl vrat iz jednog komada onim toniranim zuckastim lakom? Ako nije, da li je moguce makar prelakirati samo fingerboard obicnim glossy lakom, bez nekog veceg cackanja oko drveta (kontam da bih morao da vadim pragove, itd, ali mislim na smirglanje & shit)?

Image

Image

Hvala unapred ako neko ima neki info. :ziveli:

bancika

Re: Refinis laka na mejpl vratu

Post by bancika » 02 Jul 2011, 19:31

Naravno da je moguce. Ja (tacnije moj cale) sam na squier-u skinuo satin finish i presao ga posle sa uljem za puscane kundake + vosak za puske preko toga. Dosta je dobar nacin zastite i pruza odlican osecaj dok se svira. Musicman to radi na nekim modelima. Ne bi bio problem i toniranim lakom, samo bih isto skinuo postojici finish makar donekle. Na povrsini ima raznih stvarcica koje bi napravile da se lak ne uhvati dobro - ulje iz koze, sredstva za ciscenje i slicno. Gledaj da novi bude iste vrste, mislim da se nitro i poliuretan ne mesaju dobro. I budi pazljiv sa toniranjem, ako stavis vise ima da izgleda skroz bez veze i fake. Probaj prvo na nekom komadu drveta koje je iste boje kao vrat.
Mislim da ne moras da skidas pragove, mada cu proveriti sa caletom posto je on to radio pre.

Pozdrav,
Bane

sl0e

Post by sl0e » 03 Jul 2011, 03:10

Hvala lepo na info-u. :ziveli:

Za sada sam jos u fazi vaganja opcija, ali mi se opasno svidja tako tonirano lakirani vrat, tj. nije cak toliko ni zbog boje koliko je zbog osecaja pod rukom, nekako prsti lakse klize, sta li. Dodao bih i da mi se cini da je lakse za odrzavanje, posto sam nastalu prljavstinu ocistio suvom krpom, dok na mojoj dzitri moram prvo da ostruzem trzalicom xD pa tek onda predjem dunlopovim sredstvom za ciscenje. :mrgreen: :hide:

bancika

Post by bancika » 03 Jul 2011, 10:37

hmm, imam po jednu gitaru sa satin finish, ulje/vosak i obican sjajni lak...i sjajni lak se ubedljivo najvise "lepi" za ruku sa zadnje strane i u usporava me. Ibanez-ov prestige satin vrat i ovaj sa uljem sto je cale radio su otprilike isti sto se tice "lepljivosti", tj oba su dosta glatka. Jeste da ces fingerboard lakse da cistis ako je sjajni lak gore ali ce ti mozda biti nezgodniji. Ako vec nisi, pre nego sto uradis to probaj neku gitaru takvu da budes siguran da to hoces.
:ziveli:

bancika

Post by bancika » 03 Jul 2011, 14:21

e, pitao sam caleta za skidanje pragova i on bi ti savetovao to da uradis. Taman mozes da vidis da li se vrat malo iskrivio pa da korigujes ako jeste. Velike su sanse kod javor vrata da se malo uvrti. Smirglanjem mozes da ga ispravis, samo ti treba nesto kao ovo, nikako nemoj da smirglas rukom jer ne neophodno da se radius fingerboarda ocuva (i koriguje ako treba). Rukom mozes samo da ga zeznes http://www.stewmac.com/shop/Fretting_su ... _Beam.html
I da, nadam se da ne planiras da vratis iste pragove unutra :)
pozdrav

guv'nor

Post by guv'nor » 03 Jul 2011, 14:54

Mozda pomogne nesto sa ovog foruma.
U stvari, pitanje je samo koliko te (ne)mrzi da trazis, ali ovde ces sigurno naci sve potrebne informacije. :wink:

The Guitar Refinishing and Restoration Forum

sl0e

Post by sl0e » 03 Jul 2011, 17:09

Hvala lepo :ziveli: Proucicu stvari na netu, a konsultovacu i Gorana, posto planiram da nosim na servis ovih dana. Sve u svemu, izvestavacu o progresu.

:ziveli:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 05 Jul 2011, 09:38

Nisam bio na forumu par dana pa evo da ja iznesem svoje mišljenje, možda pomogne. Kao prvo nije potrebno vaditi pragove ukoliko želiš da skineš postojeći lak sa vrata. Ako su pragovi dobri i ukoliko se vrat nije krivio i ne zahteva neke zahvate oko tog (kako je rekao bancika) ne vidim razlog da to radiš. Ako ne skidaš pragove kako treba možeš oštetiti fingerboard a to je malo teže srediti na maple fingerboardu nego na rosewood-u ili ebony-u. Kad kažem teže je izvodljivo pre svega mislim na estetiku.

Ukoliko se odlučiš da sređuješ vrat ja ti savetujem da postojeći lak skineš skroz do drveta. Ako sam to radiš spremi se da izdvojiš vreme za tako nešto, nemoj da žuriš i gubiš strpljenje da ne bi nešto zeznuo.

Tonirani lak nije nikakav problem, treba ti samo žuti pigment koji se doda u lak. Sve to isprobavaš na nekom sličnom komadu javora dok ne dobiješ nijansu koju želiš. Posle toga je sve stvar rutine i opet strpljenja, treba skinuti lak koji će se nahvatati na pragove, pragove ponovo polirati i ujedno proveriti da li su nivelisani (to ćeš isto morati da radiš i ako se odlučiš da vadiš pragove i menjaš ih). Sve ovo ti pričam iz ličnog iskustva jer sam Telca za Andreja baš tako tonirao, samo on je hteo manje žućkast finish (imaš temu pa pogledaj).

Toliko od mene, ako treba neka pomoć ili usluga javi se...

sl0e

Post by sl0e » 05 Jul 2011, 09:53

Hvala najlepse na informacijama :ziveli:

Post Reply