Level - Tone - Drive (Distortion)

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Markony

Level - Tone - Drive (Distortion)

Post by Markony » 04 Jul 2011, 12:04

Citao sam po razlicitim sajtovima o primeni razlicitih vrednosti potova za level, tone i drive. DiMarzio i Brian Wampler preporucuju upotrebu vece vrednosti Volume pota na gitari ili efekt pedali u cilju povecanja volume boost-a.
Gitara sa 1MOhm Volume potom blago prelazi u high mid opseg, opet u zavisnosti od tipa i vrste magneta.
Neke DiY preporuke radi povecanja visokih zahtevaju vece vrednosti Tone pota. Takav slucaj je i sa Drive potom u cilju veceg Drive-a.
Malo filozofiranja* na ovu temu bi mi znacilo
:ziveli:

*objedinjavanje potpunih naucnih istina

bancika

Re: Level - Tone - Drive (Distortion)

Post by bancika » 04 Jul 2011, 16:31

evo ukratko posto nadugacko ni ja ne znam :)
level/gain potenciometar izgleda ovako kada se veze u kolo

Code: Select all

IN
----+
    |
    +-- OUT
    |
   GND
sto znaci da je cela vrednost potencimetra izmedju ulaza i mase. Sto manji otpor to je lakse da signal ode na masu, tj da ga nema na izlazu. Zato veci pot=vise izlaza.
Sto se tice visokih tonova i velicine gain/level pota, vise frekvence lakse pronalaze put do mase. Zato se desava da se gitara zamuti kad stisas volume pot pa se cesto dodaju bypass kondenzatori da premoste ulaz i izlaz pota ne bi li nesto visokih frekvenci preskocilo u izlaz i kompenzovalo gubitak istih u samom potu.
Sto se tice tone pota tu je situacija jasnija - vise otpora znaci da ce biti teze elektronima da dospeju do tone kondenzatora koji odseca iznad odredjene frekvence. Zato ih vise ostaje na izlazu pa je signal "svetliji".

Otprilike tako ja razumem problematiku :)

bancika

Post by bancika » 04 Jul 2011, 16:57

bancika wrote:evo ukratko posto nadugacko ni ja ne znam :)
level/gain potenciometar izgleda ovako kada se veze u kolo

Code: Select all

IN
----+
    |
    +-- OUT
    |
   GND
sto znaci da je cela vrednost potencimetra izmedju ulaza i mase. Sto manji otpor to je lakse da signal ode na masu, tj da ga nema na izlazu. Zato veci pot=vise izlaza.
Sto se tice visokih tonova i velicine gain/level pota, vise frekvence lakse pronalaze put do mase. Zato se desava da se gitara zamuti kad stisas volume pot pa se cesto dodaju bypass kondenzatori da premoste ulaz i izlaz pota ne bi li nesto visokih frekvenci preskocilo u izlaz i kompenzovalo gubitak istih u samom potu. Opet, veci pot = vise visokih frekvencija jer im je teze da "pobegnu" :)
Sto se tice tone pota tu je situacija jasnija - vise otpora znaci da ce biti teze elektronima da dospeju do tone kondenzatora koji odseca iznad odredjene frekvence. Zato ih vise ostaje na izlazu pa je signal "svetliji".

Otprilike tako ja razumem problematiku :)

michabass

Post by michabass » 07 Jul 2011, 19:00

Volume (tj level) i gain nije isto! :facepalm:
Volume=nivo signala
Gain=pojačanje
ovo što ste opisali sve stoji za volume kontrole na gitarama i pojačalima ali gain pot je uglavnom vezan u kolo povratne petlje nekog pred-pojačavačkog elementa (u pedali, pojačalu...gde god) te stoga veća vrednost pota veći gain, to naravno važi ako se radi sa OP, a ako su lampe u igri nema nešto mnogo pravih gain kontrola u celoj priči...(tačnije nema mnogo pojačala koja imaju lokalnu povratnu vezu tog tipa s potenciometrom koji reguliše pojačanje sklopa, ima ih sa globalnom dosta više alii takve su uglavnom bez potova) većina tih kontroli je u stvari volume koji obara signal na masu.

bancika

Post by bancika » 08 Jul 2011, 10:15

Da, mislio sam na gitare i lampase. Iako su topoloski iste gain/drive/volume kontrole kod lampasa, obicno se sa gain/drive oznacava ona koja vise menja kolicinu distorzije nego jacinu izlaza...princip rada im je isti.

Markony

Post by Markony » 08 Jul 2011, 14:20

Post Reply