Restauracija gitare = molba za pomoć
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- Rocket Roll
- Rocket Roll
Ne znam, Knight me se nikada nije doimao kao starina... Ima on još par dobrih godina pred sobom, po mom skromnom mišljenju. Star, kažeš? Ah, vi mladi...vbraca wrote:...mislim da je Knight farbao svoju gitaru pa nadji topic - inace on je veoma star.

A taj topic je ovde:
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
->Izrada i održavanje muzičkih instrumenata: Farbanje (bas) gitare na Hard Core mazohistički način<-
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Last edited by Rocket Roll on 06 Dec 2007, 16:02, edited 1 time in total.
- KnightOfDoom
- Site Admin
Imam i ja jos jednu gitaru i ovu sam platio 30E tako da mi nije zao da pokusam pa sta bude. Na mojoj gitari sam farbao pickguard crnim autolakom i super je ispalo. Zamolio bih te da mi kazes samo kako se skida i vraca vrat na gitari jedino to sad ne znam. Imam pozadi metalnu plocicu u koja su usrafljena dva srafa. Jos toliko pa da krenem sa radom, okacicu slike ovde da vidite kako je sve ispalo na kraju.
1. Skineš stari lak
-šmirglanjem (papir 80, 150, 320)
-skid-bojom (kiselina u gelu)
2. Izbrusiš sve neravnine (najbolje vibro brusilicom-papir 320)
3. Naneseš osnovu (temelj,podlogu) -najbolje nitro u tankom sloju-suši se 5-6 dana na temperaturi 15-25C.
4. Pobrusiš (320) i ponoviš postupak sa podlogom.
5. Ponovo brušenje neravnina 320
6. Ako želiš natural finiš završavaš završnim lakom po izboru (nitro, poliuretan, akril...).
7. Ako želiš finiš u boji nanosiš najpre boju u nekoliko slojeva sa brušenjem posle svakog sušenja (400, 800) a onda nanosiš završni lak (mat ili sjaj).
Vodi računa da boja i završni lak budu na istoj osnovi .
8. Ako ima nepravilnosti nakon sušenja pobrusiš (800, 1000, 1200, 1500, 2000, 2500) i ispoliraš pastom za poliranje.
-šmirglanjem (papir 80, 150, 320)
-skid-bojom (kiselina u gelu)
2. Izbrusiš sve neravnine (najbolje vibro brusilicom-papir 320)
3. Naneseš osnovu (temelj,podlogu) -najbolje nitro u tankom sloju-suši se 5-6 dana na temperaturi 15-25C.
4. Pobrusiš (320) i ponoviš postupak sa podlogom.
5. Ponovo brušenje neravnina 320
6. Ako želiš natural finiš završavaš završnim lakom po izboru (nitro, poliuretan, akril...).
7. Ako želiš finiš u boji nanosiš najpre boju u nekoliko slojeva sa brušenjem posle svakog sušenja (400, 800) a onda nanosiš završni lak (mat ili sjaj).
Vodi računa da boja i završni lak budu na istoj osnovi .
8. Ako ima nepravilnosti nakon sušenja pobrusiš (800, 1000, 1200, 1500, 2000, 2500) i ispoliraš pastom za poliranje.
Re: Restauracija gitare = molba za pomoć
Ismirglao sam gitaru i stoji mi u cosku vec par meseci. Meni sve ovo nije jasno. Snaci cu se sa kit masom, ali ne znam kako posle da farbam. Da li je bolje da koristim akrilni ili poliuretanski lak? Kakvu boju da koristim za podlogu?
Re: Restauracija gitare = molba za pomoć
A otkud sad kit masa?blaze wrote:Ismirglao sam gitaru i stoji mi u cosku vec par meseci. Meni sve ovo nije jasno. Snaci cu se sa kit masom, ali ne znam kako posle da farbam. Da li je bolje da koristim akrilni ili poliuretanski lak? Kakvu boju da koristim za podlogu?
Ko je to pomenuo

Za podlogu se koristi osnovna (ili kako je zovu u farbarama temeljna boja, filer). Ako želiš da gitara bude "natural" onda temelj mora biti bezbojan. To kupiš i naneseš (ako nemaš komresor i krajnjoj nuždi može i četkom) na gitaru, recimo u dva jako tanka sloja (nije potrebno više jer je već jednom lakirana). Suši se par dana između slojeva uz brušenje, tj.šmirglanje finom šmirglom posle sušenja svakog sloja.
Posle toga, ako hoćeš da gitara bude u boji nanosiš boju, po želji. Koja će biti, tvoj je izbor, ali pošto vidim da nemaš nikakvog iskustva preporučio bih ti akrilnu, jednokomponentnu, već spremljenu za upotrebu.
Da maksimalno pojednostavim i "vulgarizujem" proces: nakon stavljanja podloge koju kupiš u farbari tako što tražiš OSNOVNU BOJU ZA DRVO (ima za cilj da popuni pore, smanji potrošnju laka i spreči stvaranja mehurića prilikom lakiranja), nanesi npr. akrilni lak u spreju (koji se takođe kupuje u farbarama). Imaš ga i u bezbojnim varijantama a i u boji (mat ili sjaj, izbor je na tebi) pa možeš birati. Dobro je što ne trebaš kasnije stavljati završni sloj laka jer ga sprej sadrži u sebi.
Špricaj nekoliko tankih slojeva (sa sušenjem i brušenjem između svakog sloja) a onda, ako ima nekih nepravilnosti, posle sušenja od 15-20 dana,fino RUČNO pobrusi gitaru papirom finoće: 800, 1200, 1500, 2000.
Posle finog brušenja ispoliraj nekom pastom za poliranje (samo gledaj da bude bez silikona).
Nemoj stavljati NIKAKAV KIT na gitaru. Ako ima većih oštećenja popuni to mešavinom piljevine i laka pa fino pobrusi.
Ovde opisan proces je MAKSIMALNO BANALIZOVAN ali ne odstupa od toga kako se danas fabrički finiširaju gitare. Zbog toga slobodno možeš tako refiniširati gitaru i steći iskustvio za slične akcije u buduće.
I naravno, baci neku sliku da vidimo kako je ispalo.