by D Nesic DN-Guitars » 27 Aug 2011, 00:35
Da ne bi vise plemisali o ovoj temi predlazem da pogledate na netu i na nekim forumima slicnim ovom ,ali na mnogo visem nivou,sto se tice akustike, pogledate i videcete da veliki broj priznatih majstora radi finis iznutra.To nisam ja izmislio vec sam to naucio sa neta, i nisam bio sujetan i pun sebe da o tome i ne razmislim .Na kraju kada sam video koliko njih to radi probao sam i ja ,i ton je mnogo bolji.
Finis povecava krutost i ta se krutost ne moze dobiti podebljanjem rebara ili povecanjem njihovog broja.Time se samo smanjuje -ogranicava vibracija zadnje ploce..Kod klasicne gitare zadnja ploca mora biti sto slobodnija da bi mogla da odreaguje na slabu pobudu najlonskih zica.Ako je previse ukrutite rebrima onda ce gitara izgubiti na jacini-glasnosti.Zato ni na jednoj ozbiljnijo clasicnoj gitari necete videti 4 poprecna rebra, i sva su rebra izuzetno nezna.Tako da ne pije vodu prica o nekim podebljanjima...
Kod Brazilskog ruzinog drveta to lakiranje -slazem se dace minimalno povecanje tvrdoce jer je ono vrlo,vrlo tvrdo,NJEMU I NE TREBA ,DOVOLJNO JE KRUTO,pore su mu gotovo toliko zbijene da lak u njega i nece prodreti ,ali sam ipak video da lakiraju -tanko bas iz onih razloga koje sam naveo ranije, mada prvenstveno je kod njega u pitanju zastita i uglacanost.Neke gitare imaju poliranu unutrasnjost,mada to preferiraju uglavnom za gitare sa celicnim zicama.
Kod manje tvrdih drveta lakiranje daje dobar efekat ,sta vise, odlican.
Klasicna gitara tradicionalne konstrukcije od spera-ili (3 sloja furnira), to je niza klasa instrumenata koja se i ne moze porediti sa instrumentima od punog drveta.Jednostavno furnir lose radi na klasicnim gitarama.
Rade se neke klasicne gitare od furnira ali to je jedna posebna oblas i potpuno je drugaciji pristup izradi gitare.To bi morala da bude posebna tema na forumu.Takav i slicni princip izrade koristi se na LATTICE klasicnim gitarama i ja jednu takvu radim i moze se videti na ovom forumu.
Da Rodrigez,Tores,Fleta .., slazem se da ne lakiraju,ali zar se moze zbog toga reci da to niko nesme?Da su svi ostali pogresili ili grese????
Uostalom malo je onih koji ce dati 1000e za set Braziliskog ruzinog drveta-cija je seca vec godinama zabranjena,a za gotovu gitaru i do 4000e , kad mogu koristiti i alternativu koja nije nimalo losija osim sto je malo' meksa'',a potrebnu krutost postici lakiranjem,ili je bar poboljsati.Da, kristalnu jasnocu tona i akusticnost koju daje Braz.ruz.drvo tesko je postici a nekad i ne,sa nekim drugim drvetom, ali zar da zbog toga vise ne pravimo nove gitare?
Ne bih se slozi sa tim.
Pozz