Reparacija basa(japanski no name)

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
rockozaurus

Reparacija basa(japanski no name)

Post by rockozaurus » 09 Nov 2011, 20:49

Ajde da se i ja zapisem.Nije nesto narocito ali posto je prvence, ja ga volim najvise.Elem,gledam jednog prelepog dana prodaje se "nesto" a ispod pise "stari japanski bas".Ajde,rekoh,dobro...Al ruzan,brate,ruzan, samo tako !I gledajuci ga tako,u jednom trenutku mi bude zao, i odlucim u taku :"Uzecu ga"!Nemam pojma zasto,cak se i ne razumem u basove,nesto nisam imao ni kontakt sa njima...javim se coveku,opicim neku smesnu cenu a covek kaze:"Vazi!" I sad se vise nema gde,dogovorimo se i covek mi posalje ovo:

Image

Totalno razocaranje,na zivo izgleda jos gore, nego na fotografiji...

ImageImageImageImageImage//[url=http://picbg.net/pic.php?u=644422L4pd&i=593709]ImageImage

Image

Ogledam malo naokolo,vidim ima tipicne delove japanskih gitara iz onog vremena,vrat 20pragova,dva hama kao kod el.gitare.Na trs-rodu tipican poklopac sa nadpisom "rainforced neck",gledam ima pikgard,sve u svemu ima sve delove.Telo je iskasapljeno,najgore moguce.Glava isto tako,kao da je neko sekao satarom.Kontam da je bas bio prepravljen za neku sitnu japanku.Japanku,zato sto je vrat bio ofarban roze i to obicnom farbom.Telo je (po meni) bilo stratolikog oblika u nacelu.Toliko sto se tice kontanja...
Last edited by rockozaurus on 09 Nov 2011, 21:06, edited 2 times in total.

rockozaurus

Re: Reparacija basa(japanski no name)

Post by rockozaurus » 09 Nov 2011, 21:04

Pocnem da rasturam...

ImageImageImageImageImageImageImageImage

Dosta teska situacija....

rockozaurus

Post by rockozaurus » 09 Nov 2011, 21:45

I tako,krenem...Daj mi da prekopam vinograd ali nemoj da me teras da smirglam!Al vinograda nema...

ImageImageImage

I posle dosta mukotrpnog i dugog smirglanja(Ispod farbe lak), ispod laka se pokazuje dosta prijatan mahagoni:

ImageImage

I tu resim konacno da prodjem vrat tankim slojem laka i nista vise.Ali o tome kasnije.

rockozaurus

Post by rockozaurus » 09 Nov 2011, 21:55

U medjuvremenu,moj klinac sredi elektroniku(on se u to razume),promeni kablove,jedan potenciometar,sve ponovo prelemi...

ImageImageImageImageImage

Zakacimo na struju,radi sve,ok,to je gotovo....

rockozaurus

Post by rockozaurus » 09 Nov 2011, 22:11

Sada na red dolazi hedstock...Dugo sam razmisljao sta je najbolje uraditi...nikako nisam mogao da ostavim glavu takvom jer nije bilo nikakvog smisla(o skladu da ne govorimo)u ovom spicu...I ova civija koja je na silu preseljena...I onda sam resio da ipak krenem tezim putem.Trebalo je izmisliti oblik glave koji ce biti estetski izdrzan a u isto vreme zdrav i funkcionalan i koliko toliko u skladu sa telom...Posle dosta skica na kraju sam se odlucio za sledecu varijantu:Zalepiti parce i osposobiti staru,originalnu rupu i umesto 3+1 da bude 4 in line.Posle toga zacepiti staru rupu i zalepiti mahagonijev furnir sa obe strane...

ImageImageImageImageImageImageImage

Tako je i bilo...

rockozaurus

Post by rockozaurus » 09 Nov 2011, 22:27

Lakiranje(akrilni auto lak),farbanje glave,montiranje civija...Krajnji rezultat....

ImageImageImageImage

Telo sam odlucio da bude u crnoj boji da bi bilo u skladu sa crno-belim pikgardom,mada sam ga pre toga prskao par puta razlicitim nijansama.Na kraju sam nasao neki poljski sprej za plasticne auto branike :lol: (Noval), i ispalo je jako dobro,mada adhezija nije bas najbolja...Dobio sam neki sitan mat reljef koji je ujedno popunio male neravnoce.Sacekao sam par dana da se dobro osusi i preso sam telo jos jednom mat lakom da se zapecati,jer je boja dosta porozna.Tu verovatno nije bas najbolji izbor ali meni se dopada.Imam nameru u buducnosti da mu napravim neki swirl,ako Bog da.

Image

rockozaurus

Post by rockozaurus » 09 Nov 2011, 22:39

I na kraju...krajni rezultat:
Image
[/url]ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage
Neki su verovatno videli bas u zavrsenom stanju na KP,hteo sam da napravim sondazu,da vidim kakve ce biti reakcije.U glavnom reakcije su kao i u pocetku:Al je ruzaan! :ziveli:

laza

Re: Reparacija basa (japanski no name)

Post by laza » 10 Nov 2011, 00:41

Zanimljiv i simpatičan poduhvat.

Onako iskasapljen instrument naravno da je bio ružan. Tek sad, posle tvoje opravke, to postaje stvar ukusa: sad ta gitara može nekom da se dopadne ili da se ne dopadne.

Mene bi više interesovalo kako ona radi. S onako sasečenim telom, pretpostavljam da vrat opasno preteže. To, kao i nedostatak oslonca za desnu podlakticu, znači da bi gitaru trebalo svirati onako dosta nisko oklembešenu. A naročito se pitam kako zvuče ta dva gibsonasta humbuckera od kojih je jedan pri vratu ali drugi nije pri kobilici. I šta tačno rade ona dva pota i dva prekidača?

EDIT: Što su na kobilici sedla skroz spuštena? Jel ne može vrat da se zategne?

rockozaurus

Post by rockozaurus » 10 Nov 2011, 07:40

Potovi su volume i tone, ona dva mala prekidaca(koje sam zaboravio da spomenem)su prekidaci za magnete,(ukljuc-iskljuc) nista narocito.Interesantna je stvar sa magnetima,izgledaju kao gitarski a u stvari su dosta deblji i masivniji.A zasto su tako razporedjeni-ne znam.Dosta dobro rade i dosta su glasni.Da kazem da na gitari nije radjen profi setap,vec smo je samo osposobili koliko-toliko da moze da radi.Par ljudi je probalo i svi su prijatno iznenadjeni i po njihovim recima,gitara se moze svrstati u jaku srednju klasu.Zvuk je zvonljiv,nije ravan i tup.Evo da ne bih mnogo hvalio konja napravio sam jedan dosta los snimak basa u akciji.Snimano je obicnim digitalnim aparatom,direktno,nista obradjivano i doterivano.A,da, i pojacalo je gitarsko.

http://www.youtube.com/watch?v=h5wv6XLy ... ideo_title

Razmisljam da u buducnosti napravim novo telo i da tako udahnem pravi zivot,jer ovako sa ovim patrljcima,tesko da moze da pokaze sve mogucnosti. :ziveli:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 10 Nov 2011, 09:40

Svaka čast, po meni ovaj bass sada izgleda mnoooogoooo bolje nego što je bio na početku. Sad, oblik tela je diskutabilna stvar, to je stvar ukusa a ima i nekih mana što se tiče ergonomije kao što je pomenuo laza. Ovakva glava mi je čak simpatična, fino rešenje... :ziveli:

rockozaurus

Post by rockozaurus » 10 Nov 2011, 11:24

^Hvala na pozitivnim ocenama,pogotovu kada su upucene od pravog majstora!Znam da ima kojesta da se zeli ali prvo je uvek skromno...I ja sam svestan da sam napravio dosta propusta a isto tako znam da ima propusta koje u opste nisam primetio... ali polako,do 2012 ima vremena da se uradi dosta toga. :twisted:

michabass

Post by michabass » 10 Nov 2011, 22:26

rockozaurus wrote:Razmisljam da u buducnosti napravim novo telo i da tako udahnem pravi zivot,jer ovako sa ovim patrljcima,tesko da moze da pokaze sve mogucnosti. :ziveli:
:1:
i neku aktivnu mu ubaciš i da viš čudo... :mrgreen:
svaka čast!

kwiss

Post by kwiss » 11 Nov 2011, 18:41

Nisi pomenuo od kojeg materijala je telo.Iz mog iskustva većina japanskih gitara iz perioda sedamdesetih su pravljene od šper ploče,mislim na telo gitare :)

rockozaurus

Post by rockozaurus » 12 Nov 2011, 12:46

^Yep,nesto takvo... :ziveli:

Post Reply