INLAY PROBLEM-Farbanje LP headstocka
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
INLAY PROBLEM-Farbanje LP headstocka
Ugradio sam inlay od sedefasto belog celuloida u headstock Les paula (sto inace prvi put radim)."Zazor" izmedju logoa i drveta sam popunio crnim epoksijem, prebrusio sam kompletan headstock i sve je ispalo savrseno.
Sada imam problem kako da celu prednju povrsinu (to je javorov furnir debljine 2 mm, koji sam zalepio na mahagoni) prefarbam u crno, a da celuloidni logo ostane neofarban.Trazio sam po netu, ali nigde nisam nasao tutorial ili savet kako se ovo radi.
Help.
Sada imam problem kako da celu prednju povrsinu (to je javorov furnir debljine 2 mm, koji sam zalepio na mahagoni) prefarbam u crno, a da celuloidni logo ostane neofarban.Trazio sam po netu, ali nigde nisam nasao tutorial ili savet kako se ovo radi.
Help.
- mislim_stvarno
Re: INLAY PROBLEM-Farbanje LP headstocka
Nisam nikakav strucnjak, ali ako je inlay isti kao normalan sedef za fretbord, na dosta mesta sam video da jednostavno utrljavanje boje ofarba drvo oko inlaya, a inlay nista ne upije.
http://www.jcfonline.com/threads/113407-Fretboard-dye
http://acapella.harmony-central.com/sho ... b73fe4e699
pre

posle

http://www.jcfonline.com/threads/113407-Fretboard-dye
http://acapella.harmony-central.com/sho ... b73fe4e699
pre

posle

Upravo tako
a to je sad i jedina opcija. Ostalo ti je verovatno parce plastike pa probaj kako reaguje sa bojom koju si nameravao da naneseš. Inače bi trebalo kad uglaviš inlay, skineš epoxy ako ima viška i ostaviš iznad površine neznatno, pola mm. Onda preprskaš sve ako je u pitanju solid boja (crna) pa kad se osuši izravnaš sve. Postoji i drugi metod da maskiraš folijom logo (ali mora folija koja služi baš tome) isečenom na kateru, sa folijom za montažu radi preciznog pokrivanja. U tom slučaju prskaš svega dva tanka sloja .. da pokrije, uz malo vežbe (ja skidam foliju iglom) dobiješ neverovatno dobar rezultat 
Ako ima neko bolju ideju za pokrivanje u ovom stanju voleo bih da čujem

Ako ima neko bolju ideju za pokrivanje u ovom stanju voleo bih da čujem

mislim_stvarno,
Mislim da me nisi razumeo. Ne radi se o trapezima na fretboardu, nego o logou na headstocku (glavi) gitare. Povrsina treba da bude potpuno crna, a logo vidljiv tacno do dimenzija kako je izrezan.
Ovako treba:

A ovako izgleda kod mene (za sada):

Moja ideja je da sve bajcujem crnim bajcom na vodenoj ili alkoholnoj bazi (tako da ce drvo upiti boju a plastika nece), a zatim prelakiram bezbojnim finisom. Sad je vec drugi problem gde naci crni bajc u zemlji srbiji. Razmisljam da probam sa crnim tusem.
Mislim da me nisi razumeo. Ne radi se o trapezima na fretboardu, nego o logou na headstocku (glavi) gitare. Povrsina treba da bude potpuno crna, a logo vidljiv tacno do dimenzija kako je izrezan.
Ovako treba:

A ovako izgleda kod mene (za sada):

Moja ideja je da sve bajcujem crnim bajcom na vodenoj ili alkoholnoj bazi (tako da ce drvo upiti boju a plastika nece), a zatim prelakiram bezbojnim finisom. Sad je vec drugi problem gde naci crni bajc u zemlji srbiji. Razmisljam da probam sa crnim tusem.
- mislim_stvarno
razumeo sam te, ali sam dao primer toga kako rade na fretbordu, isto tako radis i na glavi. Drvo ce upiti boju, inlay ne bi trebao.
crni pigment ti je mnogo laksi nego crna farba. Imam ja anilinski crni pigment iz LMII koji sam koristio na mojoj gitari (vidi dole). Tebi ne treba vise od pola grama, ako ne i manje da uradis glavu (mislim da sam ja istrosio manje od grama da 3 puta predjem telo). Ako si negde blizu leskovca svrati, reci cu caletu da ti upakuje dovoljno da sredis glavu.

Nazalost, nismo blizu, ja sam iz Loznice. U svakom slucaju puno ti hvala i na ponudi i na savetu. Sada znam sta treba da nabavim.Mozda moze da se upotrebi slikarski pigment (ima ga po beogradskim radnjama slikarskog materijala, u raznim bojama, moguce da imaju i anilinske)?
- mislim_stvarno
gledao sam ne nekom videu na youtube-u lika koji flame top, tj celu gitaru stain-uje bojama za odecu, probaj time.
to je to, moja keva je kupila anilinsku boju za tkaninu ali nije bila lepa crvena kao ova iz LMII pa sam je batalio...ali bi hemijski trebalo da bude ista stvar...za crnu nema sta da bude lepa ili ruzna, crna je crna 

Hvala svima na odgovorima. Ipak, od majstora Mirka Tasica sam dobio savet da je najbolje da to uradim tako sto na kateru izrezem nalepnicu identicnu logou, njome zastitim logo i prespricam sa dva tanka sloja crne, pa preko toga clear finish.
A ja pricam u vetar ... cccSeller wrote:Hvala svima na odgovorima. Ipak, od majstora Mirka Tasica sam dobio savet da je najbolje da to uradim tako sto na kateru izrezem nalepnicu identicnu logou, njome zastitim logo i prespricam sa dva tanka sloja crne, pa preko toga clear finish.

ApplePie wrote: A ja pricam u vetar ... cccajd
jbg nisi nakupio kredita!!!
fric wrote:ApplePie wrote: A ja pricam u vetar ... cccajd
jbg nisi nakupio kredita!!!

[quote="
Nisam, al sam kupio kater i smatram ga boljom investicijom od CNC-a
[/quote]
kad cemo ga probati

kad cemo ga probati