Problem kotiranje gitare
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Problem kotiranje gitare
Imam problem skoro sam sklapao gitaru strata ,telo rucno radjeno a vrat kupljen ispostovao sam 650 skalu , neke zice i posle setovanja kobilice kojim sam namesti oda prazna i na 12 pragu budu iste samo za oktavu vise, kada tu isti zicu sviram na prva tri praga bezi mi svaki ton na vise i nemogu nastimati gitaru kako treba, do cega moze biti problem sta sam jos trebao da ispostujem, da li ima veze isina nuta kod glave vrata, ili je problem do kobilice ? Pomagajte
Re: Problem kotiranje gitare
mislim da elektricne nemaju 650 skalu ....koja je distanca nut 12-ti prag?
visina nut-a jeste problem al je zanemarljiv al u kobilici moze biti znacajnog problema i tu ti i lezi (verovatno )problem.
ponovo koja je dimenzija nut 12-ti prag i 12-ti -kobilica?
visina nut-a jeste problem al je zanemarljiv al u kobilici moze biti znacajnog problema i tu ti i lezi (verovatno )problem.
32.5 cm, 12 prag mi je polovina
e pa moraces malo da se igras sa mostom , ja ne poznajem konstrukciju el. gitare al kolko vizuelno primecujem na mostu se distanca pomocu srafcica moze podesavat , ono sto ti je sigurno da ta distanca ne moze biti jednaka( most - 12) moraces je malo povecati i posebno za svaku zicu.
Moras biti svestan da na gitari zbog prirode skale i mehanickih osobina se nikada ne moze idealno nastimat da je na svakoj poziciji 100% tacno, moj nacin na akusticnim i klasicnim je da stimam -" prazna zica _ 12-to polje i harmonik na 12 da su sto priblizniji "-
i nisam imao zalbi dosada..
fric
znam da se moze napravit 650 skala al i dalje mislim da je na elektricnim skala nesto 64x sta drugi misle
Moras biti svestan da na gitari zbog prirode skale i mehanickih osobina se nikada ne moze idealno nastimat da je na svakoj poziciji 100% tacno, moj nacin na akusticnim i klasicnim je da stimam -" prazna zica _ 12-to polje i harmonik na 12 da su sto priblizniji "-
i nisam imao zalbi dosada..
fric
znam da se moze napravit 650 skala al i dalje mislim da je na elektricnim skala nesto 64x sta drugi misle
- SiskoMarcetic
Ako nisi rešio ovaj trivijalan problem, možda bih mogao da dam savet
Pre svega da konstatujemo da ne pasuje svaki vrat na svako telo
Izmeri rastojanje od sedla (nut -a) do kobilice (bridge -a) na sklopljnoj gitari naravno..
a onda idi na ovaj link
http://www.buildyourguitar.com/resource ... etcalc.pdf
i ukucaj to što si izmerio, dobićeš rastojanja žica pragova od nut a, vidi da li se to poklapa pa ćeš znati na čemu si
nadam se da je pomoglo
Pre svega da konstatujemo da ne pasuje svaki vrat na svako telo

Izmeri rastojanje od sedla (nut -a) do kobilice (bridge -a) na sklopljnoj gitari naravno..
a onda idi na ovaj link
http://www.buildyourguitar.com/resource ... etcalc.pdf
i ukucaj to što si izmerio, dobićeš rastojanja žica pragova od nut a, vidi da li se to poklapa pa ćeš znati na čemu si
nadam se da je pomoglo
Kako nema?To je Fenderova skala 25,5"fric wrote:mislim da elektricne nemaju 650 skalu ....koja je distanca nut 12-ti prag?

- SiskoMarcetic
obično se koriste ove scale length citiram:
24.75“ (628.65mm) ... Gibson
25.00“ (635.00mm) ... PRS
25.50“ (647.70mm) ... Fender
znači 24.75 25 25.5 27.67 30 32.5 34 inches (x25,4 mm) to su neslužbeni standardi
ja lično za moje projekte koristim 643 mm
24.75“ (628.65mm) ... Gibson
25.00“ (635.00mm) ... PRS
25.50“ (647.70mm) ... Fender
znači 24.75 25 25.5 27.67 30 32.5 34 inches (x25,4 mm) to su neslužbeni standardi
ja lično za moje projekte koristim 643 mm
650 : 25,4 = 25,59"kwiss wrote: Kako nema?To je Fenderova skala 25,5" 650:25,4=25,5"
a kako je Sisko napisao 25.5" = 647.7mm
2,3mm u ovom poslu na ovoj poziciji je veliko
poz

molim te ili bilo ko drugi ko razume da elaborira ovo( ponavljam ja se zaista ne bavim konstrukcijom el. gitara).kwiss wrote: 1,1mm,a bridz na stratu se pomera 8mm,na LP4mm,znači 1 mm ne znači ništa
poz
fric
Ako je dužina od nuta do sedla 650mm na stratu pomeranjem sedla dobijaš max. 654mm i min 646mm.Ne znam šta tu nije jasno 

pa nije mi jasno iz gore izlozenog gde se vidi da postoji el. gitara sa 650mm skalom i koja racunica dovodi do navedenih 1.1mm...kwiss wrote:Ne znam šta tu nije jasno
a Vule stimer u ruke i tanki srafncajger pa strpljivo na posao mada mi je i dalje sumnjivo da si izmerio nut - 12 = 32.5
poz