Kako uraditi shielding gitare?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Stevan Hinic
ex Muzicar koji pije!

Kako uraditi shielding gitare?

Post by Stevan Hinic » 29 Mar 2012, 13:43

Dakle, ako bi neko od iskusnih graditelja bio ljubazan da napise tekst( jos ako ubacite koju sliku da bi nam bilo jasnije bilo bi super), o tome kako eliminisati nama dobro poznato zujanje koje proizvode single coil magneti. Takodje i gde moze da se nabavi materijal koji je potreban da se sve sporvede u delo. Verujem da ce mnogima biti korisno. :ziveli:

kwiss

Re: Kako uraditi shielding gitare?

Post by kwiss » 29 Mar 2012, 14:16

Sa shieldingom nećeš izbeći zujanje singla samo delimično ćeš otkloniti sa voskiranjem :ziveli:

Solomon
Dimension 7

Post by Solomon » 29 Mar 2012, 14:49

zujanje mozes u potpunosti eliminisati samo sa dummy iliti fantom coil-om :ziveli:

Stevan Hinic
ex Muzicar koji pije!

Post by Stevan Hinic » 29 Mar 2012, 15:10

Znam da shieldingom ne moze da se otkloni zujanje ili sum u potpunosti ali znam da pomaze... Pa sam se nameracio da uradim to sam, ako mogu. Pa ako neko zna nesto vise o tome neka napise nesto. :)

vertigo_beat

Post by vertigo_beat » 29 Mar 2012, 15:30

kwiss wrote:Sa shieldingom nećeš izbeći zujanje singla samo delimično ćeš otkloniti sa voskiranjem :ziveli:

Jao,..shieldovao telekastera i iznutra i spolja i pojacalo i oko pojacala ... (salim se) i uradio ono uzemljene shieldinga sa kobilicom i opet zuji.
Imam najbolje magnete koje je u redovnoj proizvodnji proizveo Fender i opet zuji.

Mislim da je to nature of the beast. Ne znam.

P.S. Ako zalivas voskom, izbegavaj pčelinji, ima da se navuku pčele pa će opet da zuji. :D

bancika

Post by bancika » 29 Mar 2012, 15:41

najbolja metoda je ili provodljiva farba ili ona samolepljiva bakarna folija sa provodljivim lepkom, imas obe u stewmac. Ako ne mozes/neces tako, druga varijanta je kuhinjskom alu folijom. Tu ima dva problema

* lako se cepa
* ako spajas dva dela moras malo da se pomucis da obezbedis dobar kontakt izmedju njih (zato je provodni lepak koristan).

Za prvi problem obicno zalepim foliju na papir, tako postane cvrsca i moze da se radi sa njom, da je savijas, seces makazama i slicno.
Za drugi problem mozes da probas tako sto ces susedne delove folije da preklopis jedan preko drugog pa zalepis nekom trakom ili nekako vec obezbedis da postoji kontakt.

na kraju, poenta svega je da ti shield bude povezan na masu, zato vodi racuna da svaki deo folije koji stavis bude povezan sa svim ostalim delovima i da je povezan na masu (mozes multimerom da meris otpor izmedju svakog parceta i mase na jack-u)

kwiss

Post by kwiss » 29 Mar 2012, 20:16

Shielding se radi zbog spoljnjeg uticaja radio stanica,trafoa...Jedina pomoć za singl je vlaška vračara koja otklanja crnu magiju u singl magnetima :ziveli:

Markony

Post by Markony » 29 Mar 2012, 20:44

... ili dobri single magneti...

:ziveli:

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 29 Mar 2012, 22:03

EMG singlovi nemaju to zujanje, ali EMG su aktivni jel' :bambi:

Markony

Post by Markony » 29 Mar 2012, 23:16

Ja imam pasivne EMG HZ S1 i S2 single magnete na TC-u i nema zujanja :D !
:ziveli:

Stevan Hinic
ex Muzicar koji pije!

Post by Stevan Hinic » 30 Mar 2012, 10:35

Moji magneti zuje kao blesavi cak i kada ukljucim tv, zuje uzasno kada su 1,3,5 poziciji a u 2, 4 ne zuje ni malo. To pocinje da me stvarno izludjuje! ::ranting::

Markony

Post by Markony » 30 Mar 2012, 12:07

Verovato zato sto se u pozicijama 2 i 4 (bridge+mid , mid+neck) ukljucena dva singla ponasaju kao jedan humbacker.
Ako na njihovo zujanje utice sve elektricno u sobi, stanu ili sire, onda su stvarno neupotrebljivi...
Koja gitara je u pitanju?

Stevan Hinic
ex Muzicar koji pije!

Post by Stevan Hinic » 30 Mar 2012, 13:40

Magneti su apsolutno njesra, ali kako se trenutno nema novca za ulaganje u nove, reko` pametno bi bilo da uradim shielding.Pa sada gledam kako to da izvedem. A gitara je Rooster, kopija stratokastera kupljena u Idea hiper marketu, stajala je odmah tu pored banana i paradajza i cekala mene. :mrgreen:

Pisalo se dosta o njoj na forumu, ima i svoju temu
viewtopic.php?f=20&t=15633&hilit=rooster.

Ma ok je ona samo su joj magneti uzasni!

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 30 Mar 2012, 13:53

bancika wrote:...druga varijanta je kuhinjskom alu folijom.
U većim prodavnicama u Beogradu (kao i u hipermarketima po Srbiji, pretpostavljam) može da se kupi aluminijumska samolepljiva traka za prozore koja je idealna za ovu namenu, jer lepak provodi a sama traka se ne cepa tako lako.

MixMusic ima bakarnu samolepljivu traku, DiMarziov proizvod.

Šildovanje uklanja brum, a ne zujanje. "Brum" je onaj 50Hz šum koji se čuje blizu trafo-stanica ili bandera... ili kada je Telekaster uključen u higain distorziju koja žestoko kompresuje :D

nesharm

Post by nesharm » 30 Mar 2012, 15:06

Zujanje ces na Roosteru smanjiti promenom magneta koje ces da juris na KP. Svasta se prodaje za sasvim pristojne pare.

Post Reply