Kako uraditi shielding gitare?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- Stevan Hinic
- ex Muzicar koji pije!
Kako uraditi shielding gitare?
Dakle, ako bi neko od iskusnih graditelja bio ljubazan da napise tekst( jos ako ubacite koju sliku da bi nam bilo jasnije bilo bi super), o tome kako eliminisati nama dobro poznato zujanje koje proizvode single coil magneti. Takodje i gde moze da se nabavi materijal koji je potreban da se sve sporvede u delo. Verujem da ce mnogima biti korisno. 

Re: Kako uraditi shielding gitare?
Sa shieldingom nećeš izbeći zujanje singla samo delimično ćeš otkloniti sa voskiranjem 

zujanje mozes u potpunosti eliminisati samo sa dummy iliti fantom coil-om 

- Stevan Hinic
- ex Muzicar koji pije!
Znam da shieldingom ne moze da se otkloni zujanje ili sum u potpunosti ali znam da pomaze... Pa sam se nameracio da uradim to sam, ako mogu. Pa ako neko zna nesto vise o tome neka napise nesto. 

-
kwiss wrote:Sa shieldingom nećeš izbeći zujanje singla samo delimično ćeš otkloniti sa voskiranjem
Jao,..shieldovao telekastera i iznutra i spolja i pojacalo i oko pojacala ... (salim se) i uradio ono uzemljene shieldinga sa kobilicom i opet zuji.
Imam najbolje magnete koje je u redovnoj proizvodnji proizveo Fender i opet zuji.
Mislim da je to nature of the beast. Ne znam.
P.S. Ako zalivas voskom, izbegavaj pčelinji, ima da se navuku pčele pa će opet da zuji.

najbolja metoda je ili provodljiva farba ili ona samolepljiva bakarna folija sa provodljivim lepkom, imas obe u stewmac. Ako ne mozes/neces tako, druga varijanta je kuhinjskom alu folijom. Tu ima dva problema
* lako se cepa
* ako spajas dva dela moras malo da se pomucis da obezbedis dobar kontakt izmedju njih (zato je provodni lepak koristan).
Za prvi problem obicno zalepim foliju na papir, tako postane cvrsca i moze da se radi sa njom, da je savijas, seces makazama i slicno.
Za drugi problem mozes da probas tako sto ces susedne delove folije da preklopis jedan preko drugog pa zalepis nekom trakom ili nekako vec obezbedis da postoji kontakt.
na kraju, poenta svega je da ti shield bude povezan na masu, zato vodi racuna da svaki deo folije koji stavis bude povezan sa svim ostalim delovima i da je povezan na masu (mozes multimerom da meris otpor izmedju svakog parceta i mase na jack-u)
* lako se cepa
* ako spajas dva dela moras malo da se pomucis da obezbedis dobar kontakt izmedju njih (zato je provodni lepak koristan).
Za prvi problem obicno zalepim foliju na papir, tako postane cvrsca i moze da se radi sa njom, da je savijas, seces makazama i slicno.
Za drugi problem mozes da probas tako sto ces susedne delove folije da preklopis jedan preko drugog pa zalepis nekom trakom ili nekako vec obezbedis da postoji kontakt.
na kraju, poenta svega je da ti shield bude povezan na masu, zato vodi racuna da svaki deo folije koji stavis bude povezan sa svim ostalim delovima i da je povezan na masu (mozes multimerom da meris otpor izmedju svakog parceta i mase na jack-u)
Shielding se radi zbog spoljnjeg uticaja radio stanica,trafoa...Jedina pomoć za singl je vlaška vračara koja otklanja crnu magiju u singl magnetima 

... ili dobri single magneti...

EMG singlovi nemaju to zujanje, ali EMG su aktivni jel' 

Ja imam pasivne EMG HZ S1 i S2 single magnete na TC-u i nema zujanja
!

- Stevan Hinic
- ex Muzicar koji pije!
Moji magneti zuje kao blesavi cak i kada ukljucim tv, zuje uzasno kada su 1,3,5 poziciji a u 2, 4 ne zuje ni malo. To pocinje da me stvarno izludjuje! 

Verovato zato sto se u pozicijama 2 i 4 (bridge+mid , mid+neck) ukljucena dva singla ponasaju kao jedan humbacker.
Ako na njihovo zujanje utice sve elektricno u sobi, stanu ili sire, onda su stvarno neupotrebljivi...
Koja gitara je u pitanju?
Ako na njihovo zujanje utice sve elektricno u sobi, stanu ili sire, onda su stvarno neupotrebljivi...
Koja gitara je u pitanju?
- Stevan Hinic
- ex Muzicar koji pije!
Magneti su apsolutno njesra, ali kako se trenutno nema novca za ulaganje u nove, reko` pametno bi bilo da uradim shielding.Pa sada gledam kako to da izvedem. A gitara je Rooster, kopija stratokastera kupljena u Idea hiper marketu, stajala je odmah tu pored banana i paradajza i cekala mene.
Pisalo se dosta o njoj na forumu, ima i svoju temu
viewtopic.php?f=20&t=15633&hilit=rooster.
Ma ok je ona samo su joj magneti uzasni!

Pisalo se dosta o njoj na forumu, ima i svoju temu
viewtopic.php?f=20&t=15633&hilit=rooster.
Ma ok je ona samo su joj magneti uzasni!
- Rocket Roll
U većim prodavnicama u Beogradu (kao i u hipermarketima po Srbiji, pretpostavljam) može da se kupi aluminijumska samolepljiva traka za prozore koja je idealna za ovu namenu, jer lepak provodi a sama traka se ne cepa tako lako.bancika wrote:...druga varijanta je kuhinjskom alu folijom.
MixMusic ima bakarnu samolepljivu traku, DiMarziov proizvod.
Šildovanje uklanja brum, a ne zujanje. "Brum" je onaj 50Hz šum koji se čuje blizu trafo-stanica ili bandera... ili kada je Telekaster uključen u higain distorziju koja žestoko kompresuje

Zujanje ces na Roosteru smanjiti promenom magneta koje ces da juris na KP. Svasta se prodaje za sasvim pristojne pare.