Jean & Jean majstor svog zanata...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Gagi909

Jean & Jean majstor svog zanata...

Post by Gagi909 » 16 Jun 2012, 02:47

Jedan mali review Jean & Jean gitare...
Prva sto je pravljena za mene nije mi se svidela iz vise razloga, pre svega nije mi se zvuk svideo a i izmedju ostalog ja sam hteo 12" Radius, covek je ladno napravio 16",
kao i neke druge stvari sto nije uradio kako sam ja hteo, na pr. i boja, ja sam hteo klasican tobacco sunburst.
Gitaru mozete videti ovde
http://www.musiccentar.com/i-5194/jean- ... cna-gitara

Ok, resijo je da napravi drugu.
Posto mi se nije svideo zvuk pticjeg javora na prvoj odlucio sam da i vrat bude od mahagonja.
Ali, ponovo je napravio 16" Radius, vec samo to mi je bilo dovoljno da ni nju neuzmem, koliko smelosti covek ima da napravi 16" a ja platio za 12"
Nije mi se ni zvuk svideo, ni rebrasti javor top koji sam ja "kao izabrao"
I na keca mi je taj Mahagoni bio sumnjiv, pitao sam ga kakav ti je to mahagoni, kaze pa to je beli mahagoni bla bla...
Video sam i ovde u forumu da neki nazivaju to drvo khaya mahagoni, mogu sad 100% da vam kazem da to nije khaya mahagoni ili africki mahagoni, to veze sa khaya mahagonijem nema.
Ocigledno da neko to drvo kod nas prodaje kao khaya mahagoni, ljudi, khaya mahagoni je isti kao honduras po izgledu substanci bar na prvi pogled i na dodir samo je boja malo drugacija.

Svejedno nisam hteo ni tu gitaru da uzmem ali posto ja zivim u inostranstvu reko sam mu ok, uzecu ovu dok ti napravis 3. :-D
Ja i Zan smo i na neki drugi nacin poslovno saradjivali kad je i to puklo ostala je ta gitara kod mene i evo sta se sa njom desilo posle ca. 12 meseci

deformirala se

Image
Image

kako se deformirala tako je i lak na topu otiso, uz to mora da je i sam lak loseg kvaliteta ili mu je rok trajanja isteko zato sto svaki dobar poliuretan ima rok trajanja
Image
Image

sam tobacco sunburst je ocajno prskan, braun grudvice na sve strane

Image
Image

kobilica dodiruje telo a zice bi trebale jos malo da budu nize, naravno od prvog dana nije mogla "akcija" da se nastima optimalno,
ali ok ja i onako volim da su zice malo vislje i imam jak udarac

Image
Image
Image

Ovo je znaci rad coveka sa iskustvom od 15god. sam kaze da je napravio ca. 400 gitara i daje dozivotnu garanciju...
Ne znam odakle mu smelost da za ovako nesto trazi pare

Ok, necu da gresim dusu, ja i dalje tvrdim da je majstor zna i moze da napravi odlicnu gitaru, ulglavnom Zanove gitare koje sam svirao bile
su neverovatno svirljive, vrat, pragovi, akcija sve ok.
Ali covek jednostavno nema volje, sve to mu je postalo svakodnevnica plus servis sto radi, kao i svakodnevni smaraci.
Jedini razlog zasto jos uvek radi i zivi od toga je to sto ima pricu, sere i kenja ume da uvali...

uzdravlje

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Re: Jean & Jean majstor svog zanata...

Post by nemanjavelimirovic » 16 Jun 2012, 03:27

RoadWorn and bow'n :mrgreen: :metal:
Uzas...shta reci.

Mixer

Post by Mixer » 16 Jun 2012, 07:07

Možemo mi da pljujemo i vičemo na sav glas kako su fender i gibson postali industrija i tu nema ni ,,M,, od majstora,kako te gitare seku glupave mašine i još gluplji i neobrazovani radnici,ali na gitarama made in USA nema šanse da se ovako nešto desi.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 16 Jun 2012, 07:35

tema - Trzalicina dika i ponos.

katastrofa choveche. i ranije sam samo najgore chuo o dotichnom majstoru ali ovo je bash bash strashno.

Mixer

Post by Mixer » 16 Jun 2012, 08:31

Nisam pljuvački nastrojen,samo skeptičan po pitanju srpskih graditelja gitara.Ubeđen sam da gore pomenuti majstor zna i može da napravi sjajan instrument samo je piatnje za koga.Imam utisak da će većina njih da te prvo ošacuje ,vidi koliko znaš i takav instrument i da ti napravi,umesto da drže kvalitet i prave jednako dobar proizvod pa makar im mušterija bio klinac od 14 godina koji tek počinje da svirka.

Milanares

Post by Milanares » 16 Jun 2012, 10:09

Varas se grdno, pogotovo sto si iz NS, trebalo bi da znas da ima majstora koji se ne reklamiraju po maloprodajama i koji naprave po narudzbini mozda 1 ili 2 instrumenta godisnje ali to bude savrseno...

nesharm

Post by nesharm » 16 Jun 2012, 10:09

Ovo se nece desiti ni na kineskim gitarama, klasican primer koriscenja lose susenog drveta. Vidim da je iz dva dela lepljeno telo, lepak drzi, ali drvo ode u tri lepe.

Usred Zala

Post by Usred Zala » 16 Jun 2012, 10:17

Gagi909 wrote:Ovo je znaci rad coveka sa iskustvom od 15god. sam kaze da je napravio ca. 400 gitara i daje dozivotnu garanciju...
Ako je ovo tačno red bi bio da prvo njima reklamiraš i tražiš ispunjenje te garancije.

Nemam baš najbolje iskustvo sa J&J radionicom, ali kada god sam bio tamo video sam jako kvalitetno drvo. Da li negde na drugom mestu drže neko lošije to ne znam. Znam da je problem kod većine "majstora" korišćenje nedovoljno pripremljenog drveta pa se onda brzo prefarba sa idejom da ispod farbe neće više da "radi", pa onda još ako je iz jednog komada eto belaja. Drugo je brzina rada jer se trude da imaju što veću produkciju na uštrb kvaliteta. Gitara ne može ručno da se napravi za 15-45 dana, a da bude zaista odlična. U taj rad je potrebno uneti mnogo ljubavi i strpljenja, svaki detalj mora biti perfektan. Sa druge strane to strpljenje ne može u Srbiji da se naplati jer nema takvih kupaca. Verujem da sve ovo mogu da potvrde ljudi koji su pravili gitare.

Rekjlamiraj ti to opet, blago meni!

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 16 Jun 2012, 11:25

Prvo sto sam pomislio kad sam video iskrivljeno telo... do jaja fora. :D Onda sam procitao tekst.
Izvini sad stajem na muku ali kakav je osecaj svirati takvo telo?

Mixer

Post by Mixer » 16 Jun 2012, 12:22

Milanares wrote:Varas se grdno, pogotovo sto si iz NS, trebalo bi da znas da ima majstora koji se ne reklamiraju po maloprodajama i koji naprave po narudzbini mozda 1 ili 2 instrumenta godisnje ali to bude savrseno...
znam da ima,video jednog kako radi i oduševio se :bow:

sinisake
The original one

Post by sinisake » 16 Jun 2012, 12:34

Mixer wrote:Nisam pljuvački nastrojen,samo skeptičan po pitanju srpskih graditelja gitara.Ubeđen sam da gore pomenuti majstor zna i može da napravi sjajan instrument samo je piatnje za koga.Imam utisak da će većina njih da te prvo ošacuje ,vidi koliko znaš i takav instrument i da ti napravi,umesto da drže kvalitet i prave jednako dobar proizvod pa makar im mušterija bio klinac od 14 godina koji tek počinje da svirka.
:1:

Neki znalci su mi predlagali, izmedju ostalog, i ovog majstora, kad je trebalo da uzmem gitaru zadopenzije, ali sam se, ponukan negativnim iskustvima nekih ljudi bas sa ovog foruma, odlucio za FENDER (Trzalica approved) koji prave bolje uhranjeni Mehosi iz Kalifornije. :bambi:

Mixer

Post by Mixer » 16 Jun 2012, 12:43

sinisake wrote:
Mixer wrote:Nisam pljuvački nastrojen,samo skeptičan po pitanju srpskih graditelja gitara.Ubeđen sam da gore pomenuti majstor zna i može da napravi sjajan instrument samo je piatnje za koga.Imam utisak da će većina njih da te prvo ošacuje ,vidi koliko znaš i takav instrument i da ti napravi,umesto da drže kvalitet i prave jednako dobar proizvod pa makar im mušterija bio klinac od 14 godina koji tek počinje da svirka.
:1:

Neki znalci su mi predlagali, izmedju ostalog, i ovog majstora, kad je trebalo da uzmem gitaru zadopenzije, ali sam se, ponukan negativnim iskustvima nekih ljudi bas sa ovog foruma, odlucio za FENDER (Trzalica approved) koji prave bolje uhranjeni Mehosi iz Kalifornije. :bambi:
Jose,Pedro i Emanuel u nedostatku sirosa... :mrgreen:

Gagi909

Post by Gagi909 » 16 Jun 2012, 13:19

Telo je iz jednog dela zato se i uvrnula.

Gitara i dalje svira odlicno, po sredini ostala je ravna. Ali je ja nikad nisam svirao za 2 godine max. 5 sati.
Jednostavno gitara nema ton, nema overtones. Nema nista...

Gagi909

Post by Gagi909 » 16 Jun 2012, 13:50

Usred Zala wrote:
Gagi909 wrote:Ovo je znaci rad coveka sa iskustvom od 15god. sam kaze da je napravio ca. 400 gitara i daje dozivotnu garanciju...
Ako je ovo tačno red bi bio da prvo njima reklamiraš i tražiš ispunjenje te garancije.

Nemam baš najbolje iskustvo sa J&J radionicom, ali kada god sam bio tamo video sam jako kvalitetno drvo. Da li negde na drugom mestu drže neko lošije to ne znam. Znam da je problem kod većine "majstora" korišćenje nedovoljno pripremljenog drveta pa se onda brzo prefarba sa idejom da ispod farbe neće više da "radi", pa onda još ako je iz jednog komada eto belaja. Drugo je brzina rada jer se trude da imaju što veću produkciju na uštrb kvaliteta. Gitara ne može ručno da se napravi za 15-45 dana, a da bude zaista odlična. U taj rad je potrebno uneti mnogo ljubavi i strpljenja, svaki detalj mora biti perfektan. Sa druge strane to strpljenje ne može u Srbiji da se naplati jer nema takvih kupaca. Verujem da sve ovo mogu da potvrde ljudi koji su pravili gitare.

Rekjlamiraj ti to opet, blago meni!

nema tu ja sta da reklamiram, ja gitaru nisam hteo od samog pocetka, uzeo sam je da prebrodim vreme dok on pravi 3.
koju jos nije napravio... verovatno i nece...

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 16 Jun 2012, 16:07

Vise se isplati platiti nekom sa ovog foruma da ti napravi pravu stvar! :) Koliko sam dobrih gitara video da su ljudi napravili, da ne poverujem, a oni su kao amateri, a ova sto je pravio "profesionalac" se iskrivi... :roll: :lol:

Post Reply