Čišćenje i održavanje gitara sa nitro finishem...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
xspaceman

Čišćenje i održavanje gitara sa nitro finishem...

Post by xspaceman » 28 Jun 2012, 20:40

Interesuje me pravilno održavanje i čišćenje gitara sa nitro finishem( pošto sam od skoro postao vlasnik jedne)...iskustva? preporuke? tečnosti za čišćenje koje se mogu naći kod nas? itd... :ziveli:

guv'nor

Re: Čišćenje i održavanje gitara sa nitro finishem...

Post by guv'nor » 29 Jun 2012, 09:04

Mozda ovo?

:mrgreen:
Nego, ozbiljno, ja lak brisem starim (al' cistim) majcama, mada volEm kada malo stroke ostane na nitru - nekako izgleda kao da je deo finish-a. Onaj Ernie Ball polish sprej sam ispobao kod ssmc-a i radi ki car, ,ali ne znam da li ce nesto zeznuti na extra izlakiranim povrsinama. Manje-vise ti zavisi i od same boje i kolicine bezbojnog laka koliko i cime smes da ga mackas.
Kao sto nebojskak rece u onoj drugoj temi, dah i pamucna krpica su skroz ok. :)

oboss

Post by oboss » 29 Jun 2012, 09:11

po meni ,najpravilnije odrzavanje gitare sa bilo kojim finisom je redovno brisanje cele gitare magicnom krpom jedva navlazenom. posle svake ozbiljnije probe ili svirke a pogotovo ako je bila znojava varijanta zice i fingerboard izbisati suvom krpom. super su razne tecnosti i specijalizovana pomagala , i sam koristim neka od njih , ali ako ih nemas pri ruci neces mnogo izgubiti. najbitnije je imati volju da redovno cistis gitaru.

nebojsak

Post by nebojsak » 29 Jun 2012, 09:57

guv'nor wrote: Kao sto nebojskak rece u onoj drugoj temi, dah i pamucna krpica su skroz ok. :)
Pa da. Misim, ja neam nitro, ali to je standardna procedura koju koristim za sve delove osim fretboarda. Kontam da ima smisla eventualno koristiti neko sredstvo jedino ako ti je đitra usrana naslagama nečega™, ovako, za standardni maintenance ovo vrši posao. Stare usrane gaće, majica, itd itd. Nitro je ionako kljakav.

Post Reply