Popravka yamaha 550 bas gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Mugen_Gica

Popravka yamaha 550 bas gitare

Post by Mugen_Gica » 09 Jul 2012, 22:11

Pre par dana sam kupio gore pomenutu bas gitaru za 80 evra. Posle provere na jamahinom sajtu nasao sam da je pravljena 1988, zemlja porekla Tajvan. Bas je u radnom stanju, ima dosta ogrebotina i jednu pukotinu ( koja je zalepljena lepkom, ne najsrecnije doduse ). Prethodni vlasnik je imao problema sa izlaznim dzekom pa je napravio rupu izmedju blend i tone potenciometara i tu stavio izlazni dzek. Pretpostavljam da nije mogao da nadje originalni dzek ili bar repliku istog. Pragovi su zivi, svi do jednog, vrat prav, magneti radni. Bridge magnetu ( P/J konfiguracija je upitanju ) srafovi za podizanje/spustanje magneta ne rade kako treba, tj oni se podizu dok magnet stoji u mestu i dobija prostora za setanje gore dole. Tone potenciometar se raspao ( xD ) i izgleda kao da ga je neko lemio ( ??? ).

Bas dobro zvuci sa matorim zicama koje ima ( nisam siguran, ali s obzirom na rdju na E i D zicama rekao bih bar 2 godine sa losim odrzavanjem ). Ima ozbiljan, ziv zvuk. Mogu samo da zamisljam kako bi zvucao sa novim zicama.

E sad moja pitanja.
1.Kako da kad budem skidao boju ( planiram da uradim refinish ) sredim problem sa pukotinom? Poliuretan, epoksi? I kad se to osusi i ja ismirglam da li cu moci da ga ofarbam bez primecivanja da je tu nekada bila pukotina? Bas inace ima jos par ulubljenja na telu, jedno vece odmah kod G zice, kao da je neko hteo da napravi rupu u koju bi stavio prst da ga odmara ( ???? ) i jos par manjih. Da li gore navedeni materijali mogu da se iskoriste u cilju popunjavanja tih rupa/ogrebotina i da li ce se videti kada prefarbam?
2.Gde bih mogao da nadjem izlazni dzek? Pretpostavljam da ce mi trebati ovako nesto [img]http://www.stewmac.com/product_images/1 ... il.jpg[img] s obzirom na ostatke tog starog dzeka u gitari.
3. Da li da zadrzim volume, blend i tone konfiguraciju ili da odvojim volume za svaki magnet i po tone za svaki magnet ( zbog busenja rupe za novi izlazni dzek bas sad ima 4 rupe ) i samim tim mu ubacim gibson prekidac za biranje magneta? Ili da mu ostavim blend i samo ubacim preamp?

Vidi se da nije odrzavan i da je prosao silno mucenje od strane prethodnih vlasnika. Zaista mi se svidja instrument i prosto mi je zao da ostane u ovom stanju u kom je sada. Molim vas pomozite mi da ga sredim.

Trooper
Urednik

Re: Popravka yamaha 550 bas gitare

Post by Trooper » 09 Jul 2012, 23:03

Za popunjavanje pukotina je najbolje da koristis sitnu piljevinu od istog drveta od kog je bas napravljen, pomesanu sa lepkom za drvo. Pregledaj par tema, dole u temi 'Novi projekat' funkomat je bas tako popunio rupu na poledjini spoja vrata i tela.
Sto se tice dzeka, potrazi po muzickim radnjama takav kao na slici, mada kod nas slabo sta kvalitetno moze da se nadje, ili trazi standardan dzek ako uspes da ga uglavis, ili da narucujes iz inostranstva
Za ovo oko potova... sta znam, meni je ta standard kombinacija dobra (ili npr volume/volume/tone da odradis)

Mrav

Post by Mrav » 10 Jul 2012, 12:28

Ja bih pre preporučio drvenu prašinu sa lakom za drvo, to se pomeša i dobija pasta kojom popuniš pukotinu. Može posle lepo da se brusi.

Mugen_Gica

Post by Mugen_Gica » 10 Jul 2012, 12:44

Pukotina
http://i1249.photobucket.com/albums/hh5 ... C00640.jpg
http://i1249.photobucket.com/albums/hh5 ... C00641.jpg

Rupa
http://s1249.photobucket.com/albums/hh5 ... C00642.jpg
http://s1249.photobucket.com/albums/hh5 ... C00643.jpg

Cisto da znate o cemu pricam. Pretpostavljam da mogu i git za drvo da koristim, ali nisam siguran sta je najmanje bolno po zvuk i buduci finish.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 11 Jul 2012, 13:31

Što se tiče pukotine mislim da najpametnije da oguliš boju skroz do drveta pa će se sve mnogo bolje videti i biće jasnije kako da se reši. Ovu rupu bih ja lično sredio tako što bih onom burgijom za šarke napravio lepo okruglu rupu malo veće dubine nego što je ta rupa trenutno i onda ubacio okruglo parče drveta. To se lepo zalepi, ošmirgla i kada se ofarba neće se ni videti više. To su moji predlozi ako nešto znače...

Mugen_Gica

Post by Mugen_Gica » 11 Jul 2012, 14:41

Nisu losi predlozi, ali me strah da nesto ne zaserem prilikom dubljeg busenja. Skidanje boje sa smirglom 50, 60 ili?

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 11 Jul 2012, 23:04

Nema šta da te bude strah, tu je puno drvo, polako idi dok ne izbušiš dovoljno. Ukoliko imaš negde stubnu bušilicu biće ti još lakše da kontrolišeš dubinu, koliko vidim tu nema ni 1 cm.

Možeš i da šmirglaš ali ako hoćeš da sebi bar malo olakšaš onda prvo namaži takozvanu skid-boju. To je hemikalija koja posle 15-20 minuta stajanja na boji izaziva da ona počinje da bubri i sama se odvaja od drveta. Veći deo farbe ćeš onda lako skinuti običnom špaklom ili nečim sličnim. Posle se baci na šmirglu ali ja bih krenuo sa 80 dok ne skineš svu boju. Posle toga ideš redom bar do 240 ili 400 vodene šmirgle da površina bude glatka i spremna za novo farbanje. U svakom slučaju pre toga ćeš prvo sanirati ovu napuklinu i rupu.

Srećno i samo strpljivo :ziveli:

Mugen_Gica

Post by Mugen_Gica » 12 Jul 2012, 23:27

Trenutno eksperimentisem sve na hondo SG-u, prvo sam ga pretvorio u fretless a sad mu skidam boju, planiram neki swirl i ima da ga aktiviram. Ucim na svojim greskama kojih ce sigurno biti. Takodje i hondo je video neke bitke, posto sam i njega polovnog/izgrebanog uzeo, nije strasno kao ona pukotina na 550. Uzeo sam smirglu 60, ide polako, lepo se skida farba.

Mugen_Gica

Post by Mugen_Gica » 16 Jul 2012, 14:00

Zavrsio sam skidanje farbe sa Hondo Sg-a. Ovo je sperploca i to bukvalno. Redovi i redovi sperploce i onda sa donje i gornje strane po ploca jasena ili jove ( vrlo je moguce da gresim ). Ako bih menjao bridz ( ovaj postojanji je tragedija ) gde bi ga stavio i na sta bih trebao da obratim paznju? Posto ovaj koju su ljudi iz Hondo fabrike stavili podseca ( ali samo podseca ) na one koje je koristio gibson. Ja bih mu vrlo rado stavio neki strat bridz. Takodje cu mu uraditi dublji cut sa obe strane zbog lakseg prilaska vratu. Treba li mi neki odredjeni alat ili mogu ubodnu testeru da koristim? Ne ocekujem da ga ikad prodam i da nekome zapadne za oko ( sem meni ). Koristim ga za ucenje kako bih u buducnosti mogao da sredim Yamaha bas.

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 16 Jul 2012, 15:32

Mislim da strat bridz nije moguce ni staviti zbog visine, jer bi vrat na tom SG-u trebalo da ima mali nagib unazad, pa mu treba i dosta visi bridz od strata. Mislim da je bancika kupio gotoh ili tako neku kopiju Tune-O-Matic bridgea za njegov les pol, trebalo bi da se to poklapa, a bila je oko 20ak$

Mugen_Gica

Post by Mugen_Gica » 16 Jul 2012, 17:56

Super, ima li kod nas to da se uzme i gde?

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 16 Jul 2012, 18:56

Mislim da ne, valjda stewmac.com ili tako nesto

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 16 Jul 2012, 20:33

Jeftinija varijanta ti je www.guitarfetish.com

Mugen_Gica

Post by Mugen_Gica » 17 Jul 2012, 15:39

Znaci to ce da ceka. :) ***** ti postarinu i novac.

Mugen_Gica

Post by Mugen_Gica » 19 Jul 2012, 22:28

Post Reply