Evo, red je da se javi i vlasnik gitare, sa malim zakašnjenjem zbog problema sa netom.
Nikola je manje-više već opisao čitav problem. Pre dve godine, menjao sam pragove, pa sam mislio da bi bilo zgodno da usput zamenim i fabrički nut od sintetike pravom koskom. Odmah mi se učinilo da sa novim (sada već starim) nut-om nešto nije u redu, bas žice (posebno žica A) su na otvoreno zvečale čak i pri sasvim blagom okidanju, ali me je majstor koji mi je to radio (čije ime ne bih ovde pominjao) uveravao da je problem u lošim žicama. Prihvatio sam to objašnjenje, a palo mi je na pamet da je možda potrebno malo vremena da žice "legnu", ili da treba popustiti šipku. Ispostavilo se da ništa od toga nije slučaj - vrat je imao sasvim dovoljan luft, žice su nastavile da zveče, a problem nije nestao ni sa narednih nekoliko setova žica (ja ih menjam na otprilike 2 meseca). Slotovi su bili očigledno previše nisko usečeni.

Rešio sam problem privremeno metodom "bikarbona soda + superlepak" (samo u slotovima za E i A žicu, gde je zvonjava bila zaista nepodnošljiva), ali me je to instant-rešenje sve vreme nerviralo. Pre par meseci sam počeo da pratim nekoliko Nikolinih tema o izradi i popravkama gitara na forumu, prijatno se iznenadio što je neko u Nišu rešio da se ozbiljno bavi time, i juče odlučio da ga pozovem.
Proces izrade i rezultati se vide na fotografijama. Ja moram da dodam da sam stvarno oduševljen novim nut-om, koji je zaista u svakom pogledu superioran u odnosu na prethodni. Zvonjave više nema ni pri jačem okidanju (ja sviram uglavnom rhythm&blues, rockabilly, garage rock, i nisam preterano nežan prema žicama, pa mi je to veoma bitno), sustain je primetno duži, čak se i ova krem-boja mnogo bolje poklapa sa bojom binding-a i čivija. Napomenuo bih još i to da Nikola ostavlja utisak odlično informisane, pedantne, precizne i strpljive osobe, što je po meni dobitna kombinacija za svakog ko želi da se bavi ovim poslom. Takođe je super domaćin, i prava je uživancija pričati s njim o gitarama, pojačalima, muzici... Nadam se da ga nisam ugnjavio svojim pitanjima o vrstama drveta, fniša, lakova i sl, to je definitivno jače od mene.
Eto, da ne dužim više, stvarno sam prezadovoljan novim nut-om i srećan što u Nišu najzad imam majstora na koga mogu potpuno da se oslonim. Sve pohvale Nikoli i puno sreće u daljem radu!
Veliki pozdrav svima!