Zamena nut-a, Gibson 333

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

NikolaNis
MF veteran

Zamena nut-a, Gibson 333

Post by NikolaNis » 29 Jul 2012, 19:14

Sinoć mi je na zamenu nut-a doneo gitaru jedan od forumaša iz Niša, možda se čovek i sam javi...

Da ne dužim mnogo, nut je već ranije menjan ali vlasnik gitare nije bio zadovoljan pošto su žlebovi za prve 4 žice bili previše usečeni. Kada se te žice malo jače okinu prazne čuje se neprijatno zvečanje o pragove. To je sasvim dovoljan razlog za zamenu. Uz to smo pazili na estetiku pa sam skroz beli nut zamenio koskom u krem boji, jednostavno lepše ide uz boju bindinga. Mnogo muke mi je zadao neverovatno zalepljen stari nut, kao da je predhodni majstor hteo da ga zalepi za sva vremena. Mučio sam se bar pola sata da bih ga skinuo, morao sam da budem jako pažljiv da ne strada lak na gitari. Jedino je stradao nut što ćete videti na jednoj od slika, bitno da je skinut i zamenjen. Ja sam novi nut zalepio sa samo par kapi Titebound-a što je sasvim dovoljno da nigde ne pobegne a da se pri eventualnoj novoj intervenciji lako ukloni bez ikakvog oštećenja gitare.

Sledi nekoliko slika kao neki mali prikaz. Unapred se izvinjavam zbog kvaliteta, morao sam da koristim telefon pošto mi aparat trenutno nije tu...

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

luci

Re: Zamena nut-a, Gibson 333

Post by luci » 29 Jul 2012, 19:29

lepo, kao sto smo i navikli...

jos samo da mogu malo da probam tu gitaru i ugodjaj bi bio potpun.. 8)

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 29 Jul 2012, 19:51

upravo tako, joj kako su to dobre gitare

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 29 Jul 2012, 20:24

Lepo. Svidja mi se stjumek lenjir. :) Koje turpije koristis?

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 29 Jul 2012, 21:27

E pa momci, gitare je stvarno opasna, radi za sve pare. Sad je momak bio kod mene pa sam je čuo kako radi preko pojačalca. Imao sam na nut-u intervenciju od još nekih 5 minuta najviše, još malo sam, po njegovoj želji, usekao žlebove za prve 4 žice. Ne bih rekao da je tu bilo više od 10-og dela milimetra ali je bilo dovoljno da on bude potpuno zadovoljan, a to je najbitnije. Kako reče, i estetski i funkcionalno je gitara sada bolja. Ostaviću njemu da sam napiše šta i kako misli da je bolje jer je ipak njegov sud onaj pravi. Sve u svemu, ja sam dobio još jednu zadovoljnu mušteriju :)

Funkomat, lenjir za nut je mnogo dobra stvar, olakšava posao i doprinosi preciznosti, toplo preporučujem. Turpije koje koristim su isto stewmac, evo baš ove sa linka http://www.stewmac.com/shop/Tools/Files ... Files.html Odlično rade posao, ali moraću da kupim još neke zbog različitih kompleta žica... :ziveli:

Pokojni Toza

Post by Pokojni Toza » 30 Jul 2012, 03:15

Evo, red je da se javi i vlasnik gitare, sa malim zakašnjenjem zbog problema sa netom. :)

Nikola je manje-više već opisao čitav problem. Pre dve godine, menjao sam pragove, pa sam mislio da bi bilo zgodno da usput zamenim i fabrički nut od sintetike pravom koskom. Odmah mi se učinilo da sa novim (sada već starim) nut-om nešto nije u redu, bas žice (posebno žica A) su na otvoreno zvečale čak i pri sasvim blagom okidanju, ali me je majstor koji mi je to radio (čije ime ne bih ovde pominjao) uveravao da je problem u lošim žicama. Prihvatio sam to objašnjenje, a palo mi je na pamet da je možda potrebno malo vremena da žice "legnu", ili da treba popustiti šipku. Ispostavilo se da ništa od toga nije slučaj - vrat je imao sasvim dovoljan luft, žice su nastavile da zveče, a problem nije nestao ni sa narednih nekoliko setova žica (ja ih menjam na otprilike 2 meseca). Slotovi su bili očigledno previše nisko usečeni. :( Rešio sam problem privremeno metodom "bikarbona soda + superlepak" (samo u slotovima za E i A žicu, gde je zvonjava bila zaista nepodnošljiva), ali me je to instant-rešenje sve vreme nerviralo. Pre par meseci sam počeo da pratim nekoliko Nikolinih tema o izradi i popravkama gitara na forumu, prijatno se iznenadio što je neko u Nišu rešio da se ozbiljno bavi time, i juče odlučio da ga pozovem.

Proces izrade i rezultati se vide na fotografijama. Ja moram da dodam da sam stvarno oduševljen novim nut-om, koji je zaista u svakom pogledu superioran u odnosu na prethodni. Zvonjave više nema ni pri jačem okidanju (ja sviram uglavnom rhythm&blues, rockabilly, garage rock, i nisam preterano nežan prema žicama, pa mi je to veoma bitno), sustain je primetno duži, čak se i ova krem-boja mnogo bolje poklapa sa bojom binding-a i čivija. Napomenuo bih još i to da Nikola ostavlja utisak odlično informisane, pedantne, precizne i strpljive osobe, što je po meni dobitna kombinacija za svakog ko želi da se bavi ovim poslom. Takođe je super domaćin, i prava je uživancija pričati s njim o gitarama, pojačalima, muzici... Nadam se da ga nisam ugnjavio svojim pitanjima o vrstama drveta, fniša, lakova i sl, to je definitivno jače od mene. :lol:

Eto, da ne dužim više, stvarno sam prezadovoljan novim nut-om i srećan što u Nišu najzad imam majstora na koga mogu potpuno da se oslonim. Sve pohvale Nikoli i puno sreće u daljem radu! :ziveli:

Veliki pozdrav svima!

vertigo_beat

Post by vertigo_beat » 30 Jul 2012, 19:31

Pokojni Toza wrote:.. Takođe je super domaćin, ...

Ovo mi je poznato, secam se da smo sljustili pola litra neke rakije dok smo pricali o gitarama.

Dobro, ja sam malo vise ... :hide:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 30 Jul 2012, 19:42

Nemoj na mene da se vadiš, ja sam možda popio samo čašicu jer nisam neki ljubitelj alkohola u globalu, ali gost može slobodno da popije koliko može da izdrži :D

dweezil

Post by dweezil » 31 Jul 2012, 11:14

da carski odradjeno, sad gledam josh su slotovi za sve zice sem prve E i seste E pod nekim uglom, posebno srednje dve, nije kao na Fenderu sve ravno :bambi:

michabass

Post by michabass » 31 Jul 2012, 12:24

Pokojni Toza wrote:Odmah mi se učinilo da sa novim (sada već starim) nut-om nešto nije u redu, bas žice (posebno žica A) su na otvoreno zvečale čak i pri sasvim blagom okidanju, ali me je majstor koji mi je to radio (čije ime ne bih ovde pominjao)...
Pozdrav Tozo i dobro nam došao na forum! :D
Nego što kriješ ime tog majstora? Ovo bi trebalo da bude javna informacija, najbolje bi bilo da taj majstor vidi i da porazmisli. Da li si ga kontaktirao s "reklamacijom" posle zamenjenih žica, tj da li si mu dao fer šansu da ispravi svoju brljotinu?

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 31 Jul 2012, 12:30

Шта знам, по неком мор аршину, чим се дошло до те приче да муштерија пита зашто нешто звечи, ја бих рекао да је мајстору дата прилика да коригује свој рад. Нисам био присутан, па нема сврхе да подржавам било коју страну, али на основу онога што могу да прочитам, мени делује да мајстор није баш био много расположен да се с тиме још бави.

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 31 Jul 2012, 12:33

michabass wrote:
Pokojni Toza wrote:Odmah mi se učinilo da sa novim (sada već starim) nut-om nešto nije u redu, bas žice (posebno žica A) su na otvoreno zvečale čak i pri sasvim blagom okidanju, ali me je majstor koji mi je to radio (čije ime ne bih ovde pominjao)...
Pozdrav Tozo i dobro nam došao na forum! :D
Nego što kriješ ime tog majstora? Ovo bi trebalo da bude javna informacija, najbolje bi bilo da taj majstor vidi i da porazmisli. Da li si ga kontaktirao s "reklamacijom" posle zamenjenih žica, tj da li si mu dao fer šansu da ispravi svoju brljotinu?
:1:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 31 Jul 2012, 14:19

Meni je Toza rekao o kom se majstoru radi ali mislim da ne bi bilo korektno sa moje strane da tu informaciju iznesem. Ako on bude želeo imaće dosta toga da vam napiše šta mu se sve dešavalo i na kraju opet nije dobio to što je hteo.

dweezil, ideja ovih slotova rađenih pod uglom je da prate pravac žica između nut-a i čivija i tako smanje tačke gde se žice lome. Samim tim to utiče i na postojanost štima, ovako će gitara imati manje problema sa raštimavanjem... :ziveli:

Pokojni Toza

Post by Pokojni Toza » 31 Jul 2012, 16:50

Pozdrav svima i hvala na dobrodošlici!

Pokušao bih da izbegnem pominjanje imena, jer sam pre svega hteo da pohvalim Nikolin rad, a ne da kukam nad propustima prethodnog majstora. Naravno, kad se nešto sređuje, nemoguće je potpuno zaobići pitanje zašto se sređuje i kako je pre toga bilo urađeno. Kristijanova pretpostavka je veoma blizu istini, a pored primedbe koju sam imao tokom kratkog isprobavanja pri preuzimanju gitare, bilo je još nekoliko telefonskih poziva, i dva susreta uživo, tako da mislim da je fer šansa za korigovanje greške postojala. Ali, bilo pa prošlo.

Ja sam inače neviđena cepidlaka i sitničar kad su u pitanju gitare, pojačala, efekti... Mislim da je ovih dana i Nikola imao prilike da se uveri u to. :)

michabass

Post by michabass » 01 Aug 2012, 00:15

Ma sve je to ok....ali onda on nije majstor nego šuster i treba javno reći njegovo ime da ga ljudi zaobilaze.... Jednako mi ide na onu stvar kad se dobar majstor blati bez preke potrebe kao i kad se šuster krije iz nekog razloga... kog već nije ni bitno... jel mu data prilika da ispravi? Jeste. Nije ispravio? Dajte obelodanite ko je da se zna da se klinci ne pale i da se ne veliča drugde ako nije zaslužio.
Jel sam jedini koji ovako misli????

Za Nikolin rad samo imam reči hvale, barem po onom što je prikazano ovde na forumu, super napreduje i za nekoliko godina kad sve slegne biće on opasan majstor!

:kokice:

Post Reply