Svetleći Fret Markeri - Luminlay

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Baba Slim
MF veteran

Svetleći Fret Markeri - Luminlay

Post by Baba Slim » 04 Oct 2012, 02:44

Otvaram ovu temu, jer želim da skrenem pažnju na jedan prilično nezgodan problem, sa kim se na redovnoj osnovi susreću gitaristi koji aktivno nastupaju po raznim klubovima, a to je - mrak. :) Konkretnije - vrlo loši svetlosni uslovi za sviranje, prigušeno svetlo ili ponekad potpuno odsustvo istog, na kojem gazde lokala ponekad insistiraju zarad stvaranja neke posebne atmosfere u klubu gde svirate...

Već dugo razmišljam kako da se reši taj problem. Kap koja je prelila čašu je bila svirka krajem avgusta, kada smo svirali u jednoj bašti, gde je odustvo svetla bilo skoro potpuno, i apsolutno ništa nisam video veliku većinu vremena. I, to nije ni prvi, a nažalost ni poslednji put da ću se naći u takvoj situaciji, i zato sam odlučio da uradim nešto konkretno povodom toga.

Naime, mnogi su već videli instrumente koji u sebi imaju ugrađene LED diode u fretboardu i sa gornje strane (Steve Vai i Billy Sheehan, zatim basista Limp Bizkit-a, oni mi prvi padaju na pamet), ali pošto je to krajnje invazivna metoda za rešavanje problema, tražio sam nešto drugo, lakše i bezbolnije izvodljivo.

Postoje razna rešenja - jako tanke trake LED dioda koje se nalepe na ivicu fretboarda (u različitim skalama da odgovara različitim vratovima), i imaju svoj prekidač i koji se nalepi na headstock.

http://www.fretlord.com/fretoptix.htm

Zatim razne nalepnice... http://www.fretlord.com/glowdotz.htm

Kao i diode koje se stavljaju na headstock pa sijaju duž žica... http://www.fretlord.com/FretlightZ_LED_ ... inator.htm

Međutim, ni jedna od ponuđenih varijanti mi se nije svidela... Počeo sam da tražim od kakve plastike bi bilo dobro da se iseku te tačkice pa da sijaju u mraku, i ispada da razne vrste fosforoscentne plastike imaju različite količine umešane svetleće supstance, samim tim varira i jačina i dužina trajanja svetla.

Ni sam ne znam kako, ali sam naišao na Luminlay.
Pretragom sajta, naišao sam na markere koji bi meni odgovarali da se stave na maple vrat...

Poslao sam im mail sa pitanjem da li šalju u Srbiju, i odgovorili su da šalju (svuda šalju avionskom poštom, poštarina uvek ista bez obzira na veličinu paketa, tipa 3 evra), nakon čega su mi poslali mail da žele da mi pošalju besplatne uzorke, u cilju isprobavanja da li će stići sve kako treba, i koliko je vremena potrebno, samo da im pošaljem adresu (i da im javim kad/ako stigne pošiljka)... Što sam naravno i uradio. :) Kraljevi su mi poslali uzorke spakovane u kovertu, u nedelju prepodne. :bow: I, u petak ujutro, uredno me je sačekala koverta u sandučetu. :bravo:

Poslali su mi i više nego što sam tražio - pored tog uzorka koji sam naveo, poslali su mi još dva različita tipa. Evo slika uzoraka:
Spoiler:
Image
Spoiler:
Image
Naručio sam ove sa crnim omotačem, da bih video i po danu, a ta unutrašnjost svetli plavo u mraku (naravno :lol: )... Majti je veliki car što je uspeo da odvoji vreme da ugradi te markere ovih dana, i rezultat će biti isproban već u ovaj petak na svirci. :)

Tačkice treba da se ''aktiviraju'', odn. da se osvetle svetlom čija talasna dužina što više naginje UV delu spektra. Kompanija takođe prodaje male LED lampice u vidu priveska za ključeve sa odgovarajućom tamno plavom LED diodom, koja za jako kratko vreme napuni tačkice da sijaju poprilično jako, i ta lampica košta 300jena, što je oko 3 evra. :)

Štapići koštaju 18-20e, zavisi od tipa, i dovoljno su dugački da se možda iskoriste za ugradnju i na dve gitare, ako se štedljivo ugrađuju...

Ne znam za vas, ali smatram da je ova, relativno mala investicija i više nego koristan dodatak funkcionalnosti vašeg instrumenta, i da bi svako ko iole redovno nastupa trebao sebi da olakša život i ugradi ovo na svoju gitaru.

Evo i par slika sa raznih mesta, dok ne okačim slike svoje gitare, tek za vikend nažalost...
Spoiler:
Image
Ima tema i na komšijskom forumu, a evo slika od kolege sa GF-a...
Spoiler:
Image
Spoiler:
Image

Funkd

Re: Svetleći Fret Markeri - Luminlay

Post by Funkd » 04 Oct 2012, 03:50

Prakticno, nema sta.. samo sto bih ja uzeo te neke led svetlece sprave da sijam ribama u tami disko kluba :mrgreen:

E da, kupovinom basa koji ima mejpl fretbord i blok inleje je nestao taj problem...
Image
Dovoljno je veliki kontrast da se vidi i uz minimum svetlosti.

Ali razmisljam da ugradim to na bekap instrument. Koliko sama ugradnja moze biti pipava? Vidim da si ipak odustao da odradis to sam..

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 04 Oct 2012, 09:45

Fora je sto Led svetlece naprave mogu da se pokvare, dok ovde to nije opcija. :-) Ja isto imam maple fingerboard, ali su na njemu tackice poprilicno male, pa nisu tako lako uocljive u mraku. Poenta je da ne treba ni malo napora da se ulaze da bi prosto video "gde si".

Oko pipavosti ugradnje mora majtimika da ti odgovori, ali ja svakako od starta nisam ni nameravao da radim sam... najbolje odneti pouzdanom majstoru da uradi i cao....

Hotstepper

Post by Hotstepper » 04 Oct 2012, 11:38

...jedino što mislim da će posle određenog broja "punjenja i pražnjenja" početi sve kraće da svetle, pa ćeš morati češće da ih puniš... bar mislim... :?

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 04 Oct 2012, 12:04

Sve i da je to slučaj, ne verujem da to može da se desi u nekoj bližoj budućnosti... A, niko nije to testirao u fazonu da svira i koristi već 15 godina pa da može da kaže da li bledi jačina sjaja ili ne. Tako da, videćemo, javiću vam. :lol:

michabass

Post by michabass » 04 Oct 2012, 19:27

Ti markeri štapići što se "pune" svetlom se vremenom isprazne ..... i posle odredjenog broja ciklusa nema im spasa.

Najbolje je rešenje sa optičkim vlaknima. Ona se napajaju bilo kojim izvorom vidljive svetlosti (koji može zgodno da bude smešten na mestu gde ga je lako zameniti ako ikad i crkne, recimo posle mnogo godina eksploatacije....). Ali za to je potrebno skinuti fingerbord..... :bambi:

vertigo_beat

Post by vertigo_beat » 04 Oct 2012, 23:08

A ja se osecao inferiorno lad mi neki klasicar uvali najlonku bez fret markera na vratu pa se znojim na kojoj sam poziciji...

Sad, kad ad sam procitao ovu temu, vec mi lakse.

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 04 Oct 2012, 23:27

:) :ziveli:

Šta, treba da se pravim da mi ne trebaju markeri? :) Nego šta nego trebaju...kad je svirka, nije sviranje jedino što se radi - tu je zezanje, gledanje sa bendom, publikom, pevanje back vokala, menjanje svog zvuka kao i slušanje šta se sve događa oko tebe, i usred svega toga naravno da mi treba da iz aviona bude uočljivo koji je koji prag. Naročito kod ljudi koji menjaju gitare sa različitim skalama i brojem pragova od svirke do svirke, ili još gore - u toku svirke, pa skroz drugi prostorni osećaj pod rukom...

@michabass: kapiram da vremenom mora nekako da slabi, ali verujem da trika nema da se dovoljno brzo istroši da bih popizdeo zvog toga, npr. za par meseci. Par do nekoliko godina možda, ali to bi mi bilo ok. Još malo pa ću pragove morati da menjam, a sviram ovu gitaru godinu i po dana... :grummel_2:

nikolic025

Post by nikolic025 » 04 Oct 2012, 23:33

http://www.fretlord.com/FretlightZ_LED_ ... inator.htm

Jel ima ovo negde u evropi da se uzNe?

Ovo mi kontam najmanje drkanja,a cena je smesna,stim sto ako mi se ne svidi mogu da ga ostavim kuci i da mi ne bude zao para,a ni vremena...

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 04 Oct 2012, 23:54

Baba Slim wrote::) :ziveli:

Šta, treba da se pravim da mi ne trebaju markeri? :)
Jok more. E, imaju ljudi i grdji problem, ne mogu gitaru da nadju u mraku na stejdzu posle recimo pauze.

Ergo:

(cas ne svetli)

Image

(cas svetli)

Image

majtimika

Post by majtimika » 05 Oct 2012, 13:35

Znao sam da ce dersu da ubaci skalu :ziveli:

@baba Neces morati pragove da menjas bar jos 6 meseci,opushteno

Hotstepper

Post by Hotstepper » 05 Oct 2012, 14:51

majtimika wrote:Znao sam da ce dersu da ubaci skalu :ziveli:
:lol:

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 06 Oct 2012, 18:19

majtimika wrote:Znao sam da ce dersu da ubaci skalu :ziveli:
:) Što se mene tiče Scala je vrh majstor, sudeći po radovima koje smo zahvaljujući Dersuovim linkovima mogli da vidimo. Neko bi mogao da tvrdi da je većina radova kič totalni, ali ako se izuzmu ukusi, mislim da bi svi mogli da se složimo da jednostavno stoji činjenica da čovek može da napravi šta god zamisli. Kraj-priče™. :)

Dakle, konačno mogu da okačim slike kako Luminlay izgleda na Plavom Telcu. :) Još jednom, beskrajno hvala majtiju, svjetskom-mega-caru, što je izdvojio vreme za ovaj moj hir, i to u sred ogromne gomile sopstvenih poslovnih i porodičnih obaveza. :bravo: :bow: :ziveli:

Image
Image
Image
Image

Ceo album, sa još nekoliko dodatnih slika: http://s814.photobucket.com/albums/zz70 ... 20markers/

Moram da naglasim da u prirodi ne svetle ovako jako, jer je slikano sa velikom osetljivošću, mislim ISO 1600. I slikano je slobodnom rukom, zbog toga je mutno.

Sinoć sam odradio svirku sa ugrađenim markerima, i moram da kažem da inicijalni sjaj ne traje uopšte dugo, i jačina svetla relativno brzo opada sa vremenom... Sinoć smo svirali u cugu 2 sata, bez pauze (izuzetno kratka svirka po našim merilima), i na kraju svirke, tačkice su se jedva nazirale tek u mrklom mraku, kada stanem u ćošak i telom namerno zaklonim kompletno svetlo. Međutim, mislim da utisak još nije merodavan, jer sam tačkice ''aktivirao''/''punio'' sa običnom LED sa telefona.

Mislim da efekat mora biti daleko jači kada se budu punile sa LED koja ima odgovarajuću talasnu dužinu svetla - što bliže UV delu, to bolje. Dobri kolega Cortex je uz svoje drangulije sa Banzai-ja poručio i jednu UV LED, koju ću pokušati da ugradim u neku kinesku LED lampicu-privezak za ključeve (ako uspem normalno da je rastavim i sastavim), pa ćemo videti kakav će efekat biti. Ali mislim da bi onda tek bio merodavan utisak što se tiče jačine svetla i njegovog trajanja... Okačiću slike kada uspem to da izvedem.

Hotstepper

Post by Hotstepper » 06 Oct 2012, 18:30

Ovo jako lepo izgleda, al ko što sam i rekao, mislim da će brzo da blede i vremenom sve brže i brže... :?
Nadam se da će ta skoro UV lampica dati bolje rezultate...

parker

Post by parker » 06 Oct 2012, 18:45

ja sam imao neke majmuncice (za pecanje :ziveli: ) na tu foru i bolje su se pokazali u teoriji nego u praksi.. doduse nisam ih ''punio'', punile se same na dnevnoj svetlosti

Post Reply