u vezi ravnanja pragova
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
u vezi ravnanja pragova
imam fender telekaster sa vratom gde je radijus 9,5.radio sam leveling pragova ,sve je odradjeno super, i sa visinom najtanje zice od 1,6 mm imam i dobar ton i dug sustain.pragovi su medijum jumbo visine 1,1mm posle ravnanja.problem je sto bih ja zeleo da spustim zice na 1,2mm znaci super niska akcija koja i nije po fenderovom uputstvu za tu vrstu gitare ali sam cuo da to moze da se uradi dodatnim ravnanjem pragova to jest spustanjem visine istih. da li je neko od clanova to radio i kakva su iskustva.za koliko desetih delova milimetrabih trebao da poravnam pragove da bih mogao da bendujem u gornjim pozicijama.kazu da pomaze i ravnanje sa radijusom 12 na visim poljima jer se tu i javlja najvise problem prilikom sviranja.voleo bih da cujem ako je neko radio ovako nesto.pozdrav i hvala
Re: u vezi ravnanja pragova
Ja sam na jednom meksikancu ravnao radius, naravno i pragove promenio, sa 7,25 na 9,5...stavio visoke a uske Dunlop 6105 i dobio ono što sam hteo..
U tvom slucaju cini mi se da samo ravnanjem pragova nista ne dobijaš, ono sto ti zelis moze samo promenom radiusa na 10 ili 12 inča...e, sad, da li se to isplati...ipak je to telac i treba da bude malo obliji, jebes telecaster gitaru ako nije na 7,25 - 9,5...da je neki drugi model pa i nekako...
Ako su pragovi precizno obradjeni akcija moze da bude vrlo niska i na 9.5... znaj, vrlo niska akcija vrlo brzo dosadi....jbg...ajde, da ne širim temu..
Da dodam da se na višim pragovima lakše i brže svira, ako bi snižavao postojeće pragove gitara će ti biti teža za svirku...
Moj savet je da pustiš gitaru na miru (barem neko vreme), da je punim srcem sviraš onakvu kakva je....
U tvom slucaju cini mi se da samo ravnanjem pragova nista ne dobijaš, ono sto ti zelis moze samo promenom radiusa na 10 ili 12 inča...e, sad, da li se to isplati...ipak je to telac i treba da bude malo obliji, jebes telecaster gitaru ako nije na 7,25 - 9,5...da je neki drugi model pa i nekako...
Ako su pragovi precizno obradjeni akcija moze da bude vrlo niska i na 9.5... znaj, vrlo niska akcija vrlo brzo dosadi....jbg...ajde, da ne širim temu..
Da dodam da se na višim pragovima lakše i brže svira, ako bi snižavao postojeće pragove gitara će ti biti teža za svirku...
Moj savet je da pustiš gitaru na miru (barem neko vreme), da je punim srcem sviraš onakvu kakva je....

Re: u vezi ravnanja pragova
Spuštanje pragova ne donosi nižu akciju. Pragove treba nivelisati, visina jednih prema drugima.
Spuštanje žica možeš da uradiš ako koristš deblje šice, ako je dobro podešena šipka u vratu (obično je treba dotegnuti), ako pređeš na kraću skalu, ako "mekše" sviraš.
Veći radijus vrata omogućuje veće bendovanje pri istoj visini žica.
Sve u svemu pređi sa Fendera na Gibsona za akciju 1.2mm.
Spuštanje žica možeš da uradiš ako koristš deblje šice, ako je dobro podešena šipka u vratu (obično je treba dotegnuti), ako pređeš na kraću skalu, ako "mekše" sviraš.
Veći radijus vrata omogućuje veće bendovanje pri istoj visini žica.
Sve u svemu pređi sa Fendera na Gibsona za akciju 1.2mm.