Gitara iz više komada drveta,potreban savet.
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
-
Gitara iz više komada drveta,potreban savet.
Već duže vreme zanosim se idejom da pravim gitaru,odnosno ne ja nego majstor,ali pre ce biti CNC mašina bar što se tela gitare tiče.Radi se o tome da sam veoma povoljno nabavio tri daske lipe dužine od po 1m i širine od 15 do 20 cm(prirodno sušene 3-4 godine),pa sam u dilemi iz koliko delova napraviti ploču 2 ili 3(želeo bi da uštedim nešto materijala jer ću prvo mače verovatno u vodu baciti).Najviše me brine spoj dasaka koji bi u slučaju spajanja gitare iz 2 dela bio tik iznad vrata(gde uopšte spajati),koliko bi to bilo sigurno ?Na koji spoj vrata ići?Zatim koji deo da bude veći gornji ili donji?Verovatno bi bilo najbolje da pravim ovu gitaru sa javorovim topom?Kakve je sve pripreme drveta potrebno obaviti pred obradu CNC mašinom(debljina ploče i slično)?Ovo su samo neka od pitanja koja me pate,na koja nisam mogao dobiti konkretan odgovor,a istresao sam internet iz gaća.Hvala. 

Re: Gitara iz više komada drveta,potreban savet.
Svejedno je iz koliko ces delova raditi. Spoj lepka je toliko jak da neces imati nikakvih problema.
-
Gde bi bilo najbolje lepiti,po sredini ili ......
Po sredini. Lepo uklopis sare drveta i milina.
Kao što reče Funkomat, ili iz dva dela spojeno tačno po sredini ili iz tri dela podjednake širine. Debljina ploče bi trebala da bude 45mm ako praviš gitaru tipa Strat, Telac ili nešto na taj fazon, koliko sam ukapirao to ti i jeste cilj. Kada CNC završi svoj posao lepo i pažljivo ošmirglaš telo i pripremiš ga za farbanje i lakiranje...
-
Iz početka sam bio u fazonu prs-a,samo zbog oblika,ne znam da li ga neko radi kod nas na CNC-u,ako ne videcu uglavnom gitara bi trebala da bude više za heavy rifove.Veći problem mi je vrat za koju varijantu se opredeliti,lepiti(nemislim ja da ga lepim) ili na šaraf.
P.S.Jesi ti pravio onog PRS-a od kruške ako jesi kapa dole.
P.S.Jesi ti pravio onog PRS-a od kruške ako jesi kapa dole.

Pozdrav. Jel si se raspitivao mozda koliko bi izaslo odraditi to na CNC-u? Ja planiram da stomak i rupe odradim za Les Paul na CNC. 

-
Vidim na oglasima da čovek trtaži za izradu (tela)telekastera,na njegovom drvetu 80 eura.To je jedini oglas sa cenom,a i ma još par u opticaju,ako neko zna ono što ja ne znam neka mi pošalje pm.Mislim na ljude/firme koji uslužno rade gitare sa CNC mašinama.Hvala 

misliš na Vojina iz NS?ako sam dobro zapamtio..disco violence wrote:Vidim na oglasima da čovek trtaži za izradu (tela)telekastera,na njegovom drvetu 80 eura.To je jedini oglas sa cenom,a i ma još par u opticaju,ako neko zna ono što ja ne znam neka mi pošalje pm.Mislim na ljude/firme koji uslužno rade gitare sa CNC mašinama.Hvala
Ja sam pre godinu dana ,odprilike,kontaktirao sa njim preko poruke.Rekao čovek da sa mojim drvetom je cena 40 evra,voleo bih da se javi neko kome je on radio telo za gitaru pa dam kaže kako je sve to ispalo.
Vojin ne radi na CNC (mada tako priča) ima kopir skalameriju, dosta nepreciznu u odnosu na CNC. Plus drvo nije od komada koji se koristi za gitare i krivi se. Ja imam fajlove za praktično sve oblike gitara, pa i PRS. Cenu ne znam niti sam je ikad kalkulisao. CNC sam kupio za "lične potrebe" da sam reckam neke svoje papazjanije i pojma nemam da li bi trebalo naplaćivati po satu (obično optimizujem fajl pa sve traje dosta kraće, a kasnije ručno oborim ivice i sl. što je brže od menjanja alata) drugo, rad na CNC-u nije podmetanje daske i učitavanje fajla. Praktično za svaki CNC se radi "prevodjenje" iz nekog 3D fajla u fajl pogodan za CNC. Taj posao iako je manje više automatski često naplaćuju oko 100 evra. Sa tim fajlom posle možeš narezati milion komada i ne čudi takva cena ali za komad dva je svakako neisplativa. "prvih mačića" nema .. podmetni stiropor umesto drveta pa ako ispadne kako treba staviš dasku . A evo i jedan hint
drvo lepljeno po sredini je ok al kad ode na CNC treba precizno izmeriti veličinu materijala i onda 3D objekat smestiti u te gabarite po sredini. Ako je sledeći materijal razlicitih dimenzija (makar i 2 mm) onda opet treba raditi "prevodjenje" za taj meterijal ili će u suprotnom sredina biti pomerena za razliku u dimenzijama materijala. U praksi to znači da bi crtu gde je lepljeno dobio tamo gde ne treba. Ne smeta, samo vizuelno ako je natural finiš, ali treba to znati kad su gitare u pitanju. Većena tih uslužnih delje daske za WC šolje pa mi nikad nisu delovali pouzdano za djitre. 

-
Reci mi nabasao sam na internetu na gomilu nekih fajlova(različitih modela gitara) navodno namenjenih za CNC mašine u dfx i dwg formatu,da li radiš sa time ili?ApplePie wrote:Vojin ne radi na CNC (mada tako priča) ima kopir skalameriju, dosta nepreciznu u odnosu na CNC. Plus drvo nije od komada koji se koristi za gitare i krivi se. Ja imam fajlove za praktično sve oblike gitara, pa i PRS. Cenu ne znam niti sam je ikad kalkulisao. CNC sam kupio za "lične potrebe" da sam reckam neke svoje papazjanije i pojma nemam da li bi trebalo naplaćivati po satu (obično optimizujem fajl pa sve traje dosta kraće, a kasnije ručno oborim ivice i sl. što je brže od menjanja alata) drugo, rad na CNC-u nije podmetanje daske i učitavanje fajla. Praktično za svaki CNC se radi "prevodjenje" iz nekog 3D fajla u fajl pogodan za CNC. Taj posao iako je manje više automatski često naplaćuju oko 100 evra. Sa tim fajlom posle možeš narezati milion komada i ne čudi takva cena ali za komad dva je svakako neisplativa. "prvih mačića" nema .. podmetni stiropor umesto drveta pa ako ispadne kako treba staviš dasku . A evo i jedan hintdrvo lepljeno po sredini je ok al kad ode na CNC treba precizno izmeriti veličinu materijala i onda 3D objekat smestiti u te gabarite po sredini. Ako je sledeći materijal razlicitih dimenzija (makar i 2 mm) onda opet treba raditi "prevodjenje" za taj meterijal ili će u suprotnom sredina biti pomerena za razliku u dimenzijama materijala. U praksi to znači da bi crtu gde je lepljeno dobio tamo gde ne treba. Ne smeta, samo vizuelno ako je natural finiš, ali treba to znati kad su gitare u pitanju. Većena tih uslužnih delje daske za WC šolje pa mi nikad nisu delovali pouzdano za djitre.
Možda je negde realno da košta 100 eura,ali ne vidim ko bi po toj ceni pravio gitaru kod nas.

- Dersu Uzala
Moj neki drugar je placao oko 10-12k dolarjev da mu za samo jedan jedini model gitare odrade 3d scan i to posle modeluju u tom nekom CAD softveru koji je pogodan za daljnju obradu. Onda kad posalje drvo tim likovima, oni ga normalno charguju po gitari as well, medjutim charguju za i za 'line retooling', ovo sto ApplePie prica, moraju komplet proizvodnu liniju da podese za taj novi produkat koji treba da rautuju. Znaci, prvobitno oko 10k za izradu CAD modela/prototipa, pa onda recimo za turu od 20 gitara (sa sve vratovima) oko 5k$ plus oko somica za retooling (zna da bude i vise, sve zavisi kolko su bizi, ako im je neko narucio 2000 komada necega, nece oni da prestaju poso i rade retooling zbog mojih pisivih 20 komada
).

- Dersu Uzala
Sto se tice ucenja, pre 5-6 godina sam dobio na uvid (trebo sam nesto da pomazem oko programiranja CNC-a) MasterCam softver koji je prilicno heavy i sexy, a sto je najgrdje dobijes i .NET source code (pisano je u C# i mozes da pravis izmene i sopstvene plug-inove u C# ili VB.NET). Opasno napravo ali kosta u bozju mater. Ako mozete negde da drpite torrent neke starije verzije (micim da sam ja imo v.4) to je em super nacinc da se nauci princip i sve sto treba, em ti radi poso anyway.
Inace, ti 'tooling' programeri za CNC, CAD/CAM i to, jezivo su placeni u USA. Duplo vise u proseku od 'obicnog' aplikativnog programera. Ponuda/potraznja momcovi.
Inace, ti 'tooling' programeri za CNC, CAD/CAM i to, jezivo su placeni u USA. Duplo vise u proseku od 'obicnog' aplikativnog programera. Ponuda/potraznja momcovi.

sta, niko ne bi dao 100e za custom gitaru? ako je 100e po modelu to je odlican deal...mislim, ako neko hoce unikatnu gitaru, sta je 100e? Ionako ce da ga kosta cca 1000 ili vise evara.disco violence wrote: Možda je negde realno da košta 100 eura,ali ne vidim ko bi po toj ceni pravio gitaru kod nas.Koliko bi ta gitara na kraju koštala?
A ako pravis iole vecu seriju od par komada, cena je zanemarljiva.
E što ja volim Dersuove postove
Taman upadnem u neki bandak, a onda uz jutarnju kaficu pregledam forum pa mi posle ceo dan lep.
I ovde je CNC operater jedan od najtraženijih poslova (bar prema studiju B i nihovoj poslovnoj berzi). Nevezano za CNC nadam se da je došlo vreme da se znanje i obrazovanje isplati i da će nove generacije to tako kapirati.