refinish
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: refinish
ako preteras sa temeperaturom, i ako je starija gitara, ili losjeg kvaliteta, moze da dodje do popustanja lepka na spojevima, posto predpostaljam da ti je gitara radjena iz vise delova
Dusan wrote:dali skidanje poliuretanskog laka zagrevanjem fenom ima stetnog uticaja na drvo

Može fenom
Trik je da spališ samo lak, zapravo da špahtlom skidaš samo lak da ne zabijaš špahtlu do drveta. Dobro funkcioniše na metalic bojama. Sa druge strane ako je podloga neki epoxy može se toliko ulepiti i na kraju neće se ni skinuti nego se stvrdne i ostane grbav pa ti ne gine šmirglanje. Ako gitara svakako ide na ljuštenje onda probaš pa vidiš kako ide. Dešavalo mi se često da pomislim da je tanak lak, lako će se skinuti, a onda mi za prvi kvadratni centimetar treba 10 minuta. A ako krene, prepoznaces po tome sto se lak odvaja od boje, potklobuči se, i tada ga samo sljuštiš, tada celo telo postane nudista za 10-15 min. Plus korisno je za otklanjanje laka iz rupa za magnete, tremolo... Ja sam pristalica grube (da unakazim lak) pa onda sitnije šmirgle a i šmirglanje te svakako čeka makar skidao i fenom. Na sreću boja i podloga se lakše šmirglaju nego lak.

Meni hemija nije baš radila kod poliuretana ... ali ako probaš, treba lak načeti grubom šmirglom.