podesavanje vrata na akus. gitari
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
podesavanje vrata na akus. gitari
kako uraditi to? inace sviram bas i tu znam da se snadjem, ali kako na akust. da doprem do sipke?
Re: podesavanje vrata na akus. gitari
Ako ima šipku u 99% slučajeva se do nje dolazi kroz otvor na prednjoj ploči.

izgleda nema!? e da, nije akusticna nego klasicna
klasicne nemaju podesavanje vrata...
pa nema joj spasa? inace zuje joj 6 i 7 prag, ne znam koliko je to normalno
ako joj samo zuje pragovi to se da resiti ako malo podignes zice, neki papiric uzecis ispod sedla, ili oturpijas pragove, ali to je dosta radikalno resenje...
uzeo sam da pravim fretless bass od nje, pa sto mi bog da 

e neces se bas nesto nasvirat tog bas-astrugo88 wrote:uzeo sam da pravim fretless bass od nje, pa sto mi bog da

Мислим да то потурање папира између седла и кобилице није баш паметно решење. Добићеш висину која ти треба, али по мом искуству то утиче на тон. Не треба да умеђеш било какав изолациони слој између седла и кобилице.
Друго, код класичних гитара најчешће не постоји шипка у врату. Неке се праве са шипком, за свираче који воле жице са јачом тензијом, али генерално најлонске жице не праве такву тензију да је неопходна шипка у врату.
Треће, будући да не знам да постоје најлонске бас жице, класична гитара сигурно не може да издржи тензију бас жица, одвалиће ти се кобилица, или ће страшно да ти се деформише горња плоча резонатора, а скоро сам сасвим сигуран да нећеш моћи ни да намоташ жице на чивије. Уз то, добићеш никакав звук и њоњав осећај под прстима, како због малог резонатора, тако и због жица које су затегнуте на много краћој скали него што је предвиђено.
То је било онако у рукавицама.
А сад искрено - ако си докон, иди помажи сирочићима, волонтерски чисти снег по улицама, обиђи старамајку...
Друго, код класичних гитара најчешће не постоји шипка у врату. Неке се праве са шипком, за свираче који воле жице са јачом тензијом, али генерално најлонске жице не праве такву тензију да је неопходна шипка у врату.
Треће, будући да не знам да постоје најлонске бас жице, класична гитара сигурно не може да издржи тензију бас жица, одвалиће ти се кобилица, или ће страшно да ти се деформише горња плоча резонатора, а скоро сам сасвим сигуран да нећеш моћи ни да намоташ жице на чивије. Уз то, добићеш никакав звук и њоњав осећај под прстима, како због малог резонатора, тако и због жица које су затегнуте на много краћој скали него што је предвиђено.
А сад искрено - ако си докон, иди помажи сирочићима, волонтерски чисти снег по улицама, обиђи старамајку...
stavio sam zasad samo D zicu (sa el. basa) jer nisam napravio nut. mogu da kazem da je zvuk mnogo bolji nego sto sam ocekivao, i nimalo njonjav, zica je zategnuta kao na basu. vec sam stavljao bas zice na nju i izdrzala je sve (ako i ne izdrzi, placena je 1200din pa ko joj jebe mater).Kristijan wrote:Мислим да то потурање папира између седла и кобилице није баш паметно решење. Добићеш висину која ти треба, али по мом искуству то утиче на тон. Не треба да умеђеш било какав изолациони слој између седла и кобилице.
e sad, mislio sam (mozda sad, mozda nekad) da popunim rupe od pragova ,da sve to poravnam, da iscrtam praagove da bude isti razmak kao na basu, i da na napravim kobilicu na mjestu na kojoj treba da bude, ali otom potom.
hvala na savjetu, ali mi je ovo zanimljivije

i poslao sam poruku 12.12.12. u 12:12 (tako pise, iako je sad sat ranije), pa neka neko kaze da nece nesto dobro da izadje od svega ovoga 

Raspasce se. Tenzija bas zica ume da bude previse i za elektricne gitare koje imaju sipku u vratu, a za klasicnu i da ne pricamo. Pritom, preeeeevise je to posla za nesto beskorisno
Не, не, 12.12.2012. у 12.12 једнорози стружу своје рогове о вилинска крила, и тај прах онда пада кроз облаке и дугу, и онда магично зачини све што буде зачето тог тренутка. Нема грешке!
ajde da vas poslusam...kako bi zvucala fretless gitara? jer sam vec izvadio pragove
Не баш идентично, али не ни много другачије од овога. Ослушни колико се разликује глисандо на овом инструменту и на гитари с праговима.