Ima li sanse za popravku??
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Ima li sanse za popravku??
Hmm. Imam jedan problem. Sraf na truss rod-u od Skvajer P basa mi se ojeo od ucestalog podesavanja vrata. Sada kada ubacim imbus on samo "slajfuje" u nedogled i ne okrece se... Da li ima ikakve sanse da se vrat basa nekeko spasi?
Re: Ima li sanse za popravku??
Šanse ima, samo je pitanje da li se to isplati.
Nego, otkud to da se vrat na basu učestalo podešava? Ne treba čačkati šipku neprestano, a kad se to već radi mora se koristiti ključ koji odgovara (mada istini za volju sve se to sad pravi od loših materjala pa se često ošteti i sa odgovarajućim alatom).
Što se tiče tvog problema vidi da li je moguće "narezati" širi inbus preko već postojećeg i oštećenog ili napraviti otvore (normalne na šipku) kako bi se običnim malim šrafcigerom ili nekom tanjom šipkom vršilo podešavanje. To možeš videti sa nekim metalcem koji je voljan da se "bakće" time (mislim na zanat, kao npr. metalostrugar...) i ako je to moguće onda je to jeftina i brza varijanta.
Druga solucija (ako je ovo prvo neizvodljivo) je zamena šipke. E, ovo je već posao za servisera instrumenata i ne verujem da se u tvom slučaju isplati s obzirom na to da je "zahvat" malo komplikovaniji i da treba platiti i "ruke" i novi truss-rod.
Nego, otkud to da se vrat na basu učestalo podešava? Ne treba čačkati šipku neprestano, a kad se to već radi mora se koristiti ključ koji odgovara (mada istini za volju sve se to sad pravi od loših materjala pa se često ošteti i sa odgovarajućim alatom).
Što se tiče tvog problema vidi da li je moguće "narezati" širi inbus preko već postojećeg i oštećenog ili napraviti otvore (normalne na šipku) kako bi se običnim malim šrafcigerom ili nekom tanjom šipkom vršilo podešavanje. To možeš videti sa nekim metalcem koji je voljan da se "bakće" time (mislim na zanat, kao npr. metalostrugar...) i ako je to moguće onda je to jeftina i brza varijanta.
Druga solucija (ako je ovo prvo neizvodljivo) je zamena šipke. E, ovo je već posao za servisera instrumenata i ne verujem da se u tvom slučaju isplati s obzirom na to da je "zahvat" malo komplikovaniji i da treba platiti i "ruke" i novi truss-rod.
Ja tebe nisam razumeo....otislo ti je leziste inbusa,ili navoj na srafu?
Koristio sam kljuc koji je za to bio predvidjen. Tenziju nisam podesavao tako cesto, a bas je star 3 godine... I kad sam ga kupio taj sraf je bio malo "labav". A sad je totalno otisao...
Hm, ja ne vidim tu nikakakav navoj... Kako da objasnim... Izlizala mi se rupa u koju stavljam imbus. Pretpostavljam da je to leziste imbusa.
Da li taj gornji deo sipke, tj. sraf moze nekako da se zameni? I ako moze, gde ima da se kupi?
Hm, ja ne vidim tu nikakakav navoj... Kako da objasnim... Izlizala mi se rupa u koju stavljam imbus. Pretpostavljam da je to leziste imbusa.
Da li taj gornji deo sipke, tj. sraf moze nekako da se zameni? I ako moze, gde ima da se kupi?
- Rocket Roll
Ako si iz Boegrada, idi kod nekog od majstora preporučenih u ->"Izrada i održavanje muzičkih instrumenata - Domaći Majstori Za Izradu i Održavanje Muzičkih Instrumenata"<-. To nije nešto što može da se sredi u kućnoj radinosti, ali verujem da može da se sredi!
Gorka istinadejankuki wrote:A posto zivimo u zemlji u kojoj zivimo moras da potrazis i molis boga da u nekoj prodavnici i nadjes....

Ostaje nam još i rešenje u vidu nekakve improvizacije.
Konkretno, u ovom slučaju intervencija na šrafu kako bi se inbus zamenio šrafcigerom (npr.)
- sirac-šunka
- vragolan
Nista ne brini!!!
Potpuno, ali potpuno isti problem sam imao sa jednom prastarom kopijom jazz bassa i bas sam odneo po preporuci kod Mirka, vise puta pominjanog i imas njegov broj na ovom forumu. I to mi je naplatio ako se dobro secam oko 20-30 nemackih maraka!!! A da, dok je to radio odlepio mi se ceo grif i to je super zalepio, a cena je ostala ista!!! I taj moj bas i dalje svira, prodao sam ga drugu i radi super!!!
Samo pozovi Mirka i ne brini!
Potpuno, ali potpuno isti problem sam imao sa jednom prastarom kopijom jazz bassa i bas sam odneo po preporuci kod Mirka, vise puta pominjanog i imas njegov broj na ovom forumu. I to mi je naplatio ako se dobro secam oko 20-30 nemackih maraka!!! A da, dok je to radio odlepio mi se ceo grif i to je super zalepio, a cena je ostala ista!!! I taj moj bas i dalje svira, prodao sam ga drugu i radi super!!!
Samo pozovi Mirka i ne brini!
Da znas da hocu. Verovatno cu njega da pozovem... Mada nemam nesto srece sa majstorima...
malisha wrote:Da znas da hocu. Verovatno cu njega da pozovem... Mada nemam nesto srece sa majstorima...
Hocu 100%... Verovatno hocu... Mada nemam srece sa majstorima tako da... Mozda necu... Verovatno necu... Necu 100%

E, sad bas hocu u inat! 
(kazem da nemam srece sa majstorima, posto mi je takozvani majstor iz marica - Sasa, s*ebo bas do zla boga... Izgubio mi je sraf od magneta, nije zavrsio deo posla, kada mi je menjao civije, izbio mi je deo drveta pa je to lepio super lepkom, Napravio je par ogrebotina i jednu ogromnu koja je stigla do drveta! Maric vise nikad! Treba ih sve potrpati u Velikog brata a onda im polako iskljuciti kiseonik!)

(kazem da nemam srece sa majstorima, posto mi je takozvani majstor iz marica - Sasa, s*ebo bas do zla boga... Izgubio mi je sraf od magneta, nije zavrsio deo posla, kada mi je menjao civije, izbio mi je deo drveta pa je to lepio super lepkom, Napravio je par ogrebotina i jednu ogromnu koja je stigla do drveta! Maric vise nikad! Treba ih sve potrpati u Velikog brata a onda im polako iskljuciti kiseonik!)
- Rocket Roll
Nemoj, molim te, da porediš Marićeve pr(o)davce sa majstorom kakav je Mirko!
Da se izrazim najblaže što mogu - Marićevi "veseljaci" imaju ogromno i nezdravo poverenje u sebe i svoje sposobnosti. Kod njih sve može da se popravi, sve može da se zameni... Oni, bre, operišu na gitarama i magnete menjaju na tezgi koja je pola metra sa pola metra, i veselo mlate tvojom gitarom okolo dok još uslužuju druge mušterije... Meni se kosa diže na glavi od njih. Nijedan pravi majstor ne bi ni pomislio da radi u tim uslovima. Ja ozbiljno mislim da čovek mora da bude polu- ili potpuno lud od očajanja pa da njima poveri neki servis.
Mirkova priča je sasvim druga priča.
Da se izrazim najblaže što mogu - Marićevi "veseljaci" imaju ogromno i nezdravo poverenje u sebe i svoje sposobnosti. Kod njih sve može da se popravi, sve može da se zameni... Oni, bre, operišu na gitarama i magnete menjaju na tezgi koja je pola metra sa pola metra, i veselo mlate tvojom gitarom okolo dok još uslužuju druge mušterije... Meni se kosa diže na glavi od njih. Nijedan pravi majstor ne bi ni pomislio da radi u tim uslovima. Ja ozbiljno mislim da čovek mora da bude polu- ili potpuno lud od očajanja pa da njima poveri neki servis.
Mirkova priča je sasvim druga priča.
Cuo sam za lika... nije da ih uporedjujem, samo sam malo nepoverljiv od tada... (Iako sam cuo da je odlican, tj. najbolji).
Uzgred:
Uzgred:
eh da mi se nasao neko da mi kaze ovo pre nego sto sam dao svoj, tada jedini bas da ga totalno upropaste.Da se izrazim najblaže što mogu - Marićevi "veseljaci" imaju ogromno i nezdravo poverenje u sebe i svoje sposobnosti. Kod njih sve može da se popravi, sve može da se zameni... Oni, bre, operišu na gitarama i magnete menjaju na tezgi koja je pola metra sa pola metra, i veselo mlate tvojom gitarom okolo dok još uslužuju druge mušterije... Meni se kosa diže na glavi od njih. Nijedan pravi majstor ne bi ni pomislio da radi u tim uslovima. Ja ozbiljno mislim da čovek mora da bude polu- ili potpuno lud od očajanja pa da njima poveri neki servis.