Meni omiljeni metod je ovaj:
Laksi mi je i daje daleko bolje rezultate od toner-transfer metoda (peglanje mi je pain in the a55, i nikada nije dovoljno)
(izgleda jos jedan dobar tutorial: http://www.retroleum.co.uk/electronics- ... -own-pcbs/ )
Sto se materijala tice (na osnovu ovog videa

-Fotoosetljivi pertinax ima i u kelcu i u microprincu, i prakticno u svakoj prodavnici
-Transparentna folija se moze kupiti u jednoj knjizarici u Nemanjinoj, preko puta zgrade vlade srbije, malo je uvucena, ako nekome treba, naci cu adresu i ostale informacije, imaju folije i za inkjet i za laserske stampace
-Ram za slike - kinezi

-Razvijac/developer - Ja koristim zivu(kamenu) sodu, kupio sam je u poljoprivrednoj apoteci za 100ak dinara za kg, jedna kasicica kristala (7-10gr) u litri vode. (danas citam da ssmc koristi cevtok, verovatno bolje resenje) Ovo je mozda i najpipaviji deo, ako se pretera ode sve u tri lepe, tj ostaje cist bakar, pa onda mozete probati toner transfer metod. Bolje da rastvor bude slabiji, pa duze da se ceka...
-Etching solution - Ko ne moze da nabavi ferihlorid, Hidrogen + hlorovodonicna kiselina (hcl) (hidrogen se kupi u apoteci, hcl u samoposluzi)
-izvor crvenog svetla - ja ne koristim
-svetlo za izlaganje - halogeni reflektor od 500din (ja imam podnu lampu sa halogenom sijalicom i tako sam radio, nije bas ista kao ova), na ovom videu, tip koristi stedljivu fluorescentnu sijalicu. Nema potrebe za jurnjavom za UV lampama (ok to je vrv brze, ovo je gotovo za 10ak minuta, ali za vecinu nas hobista brze nije potrebno)
-posude za rastvore - prakticno samo da nisu metalne. Ja koristim plasticne cinijice koje su u radnjama koje prodaju plastiku par desetina dinara. Moze i prazna kutija sladoleda ili po duzini isecena plasticna flasa (ili rasecen tetrapak soka).
-rukavice - mozda bi trebalo da nabavim

-busenje - burgije - prodaju se skoro svuda...

-aceton - svuda moze da se uzme, sluzi da se skine fotoosetljivi lak
-za secenje pertinaxa - skalperom se zasece sa obe strane i prelom, to je najbrzi nacin, ali nije uvek lep...
U ovom videu, lik nije naveo, ali JAKO DOBRO BI BILO pored rastvora imati i ciniju sa vodom, cim se izvadi plocica iz rastvora (bilo ething rastvora ili razvijaca) odmah se ubaci u vodu, i onda moze da se dira rukom, pa eventualno vrati u rastvor. Ne gurati ruke u rastvore

Inace, positiv20 sprej

nikako ne uzimajte, nema teorije da se napravi dobra plocica. Mora okolina da bude sterilna jer ako jedna mrvica prasine padne na njega, napravi se rupa u laku par cm u precniku jer ta mrvica prasine upije sav lak.
eto toliko, mozda neko napise jos nesto, moglo bi da se stavi sticky, jeste da ima tema za izradu opravku elektronike, ali je velika i nije lako naci info o ovome i sl...