Stratocaster u mojoj izvedbi

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

GArt

Stratocaster u mojoj izvedbi

Post by GArt » 18 Nov 2013, 00:17

Pozdrav svima!
U prošloj temi sam nagovestio izradu još jedne gitare, pa evo, pošto se bliži kraj radova na njoj red je da je predstavim široj publici.
Gitaru pravim svom drugaru Lazaru, uz njegovu pomoć. U duhu prošlog projekta, gde sam pribegao modifikaciji L.P.-a 59., bi trebala biti i izrada sledećeg.
Krenulo se od ideje da to bude Stratocaster, pa da se u toku izrade izvrše razne izmene. Na kraju se ispostavilo da samo telo ima sličnosti sa Stratocaster-om.
Pa da krenem od početka.
Za drvo je pala odluka da to bude kombinacija jasen - mahagoni - javor za telo i za vrat kombinacija javor - mahagoni.
Vrat će biti set neck, sa nagibom u odnosu na telo, glava vrata takođe pod nagibom.

Evo početka:
Spoiler:
ImageUploaded with ImageShack.com
ImageUploaded with ImageShack.com ImageUploaded with ImageShack.com ImageUploaded with ImageShack.com ImageUploaded with ImageShack.com ImageUploaded with ImageShack.com ImageUploaded with ImageShack.com

GArt

Re: Stratocaster u mojoj izvedbi

Post by GArt » 18 Nov 2013, 00:37

Ovo su bile uobičajne radnje. Propustio sam da fotografišem sam početak spajanja javora, crvenog jasena i središnje lajsne od mahagonija, ali to i nije neki gubitak.
Sada sledi crtanje izohipsi, pa onda i kopanje "stepenica". Pre toga su iskopani otvori za Humbucker-e.
Spoiler:
ImageUploaded with ImageShack.com ImageUploaded with ImageShack.com ImageUploaded with ImageShack.com

GArt

Post by GArt » 18 Nov 2013, 01:02

Nakon toga je urađen nagib na top-u za vrat. Uz put je odlučeno da nagib bude manji nego na L.P.
Spoiler:
ImageUploaded with ImageShack.com ImageUploaded with ImageShack.com
"stepenice" ispeglane.
Spoiler:
Budući vrat:
Spoiler:
Napredak.
Spoiler:
ImageUploaded with ImageShack.com

GArt

Post by GArt » 18 Nov 2013, 01:39

Nešto je već montirano, a neke varijante se tek planiraju. (položaj pločice koja zamenjuje gornje ferule)
Spoiler:
ImageUploaded with ImageShack.comImageUploaded with ImageShack.comImageUploaded with ImageShack.com ImageUploaded with ImageShack.com ImageUploaded with ImageShack.comImageUploaded with ImageShack.comImageUploaded with ImageShack.comImageUploaded with ImageShack.comImageUploaded with ImageShack.com

GArt

Post by GArt » 18 Nov 2013, 01:49

Juče se bajcovalo i lakiralo. Fotografisano je pod reflektorskim osvetljenjem, pa nijansa nije verodostojna.
Spoiler:
ImageUploaded with ImageShack.com ImageUploaded with ImageShack.comImageUploaded with ImageShack.comImageUploaded with ImageShack.comImageUploaded with ImageShack.com
Ovo je približno. Sutra ću slikati po dnevnom svetlu.
Spoiler:
ImageUploaded with ImageShack.comImageUploaded with ImageShack.comImageUploaded with ImageShack.com
:ziveli:

tomarnr

Post by tomarnr » 18 Nov 2013, 13:12

Moram priznati da sam na početku bio malo WTF fazonu ali ispalo je sjajno na kraju, skroz zanimljivo, volim kada ljudi koji prave sebi gitare prave baš sebi, sve pohvale :ziveli:
Naravno, neki snimci se podrazumevaju :)

jecaisale

Post by jecaisale » 18 Nov 2013, 19:40

Odlicno :bravo: , svaka cast. Za kreativnost i ideju cista desetka. Da li je binding od plastike ili drveta?

GArt

Post by GArt » 18 Nov 2013, 22:40

tomarnr wrote:Moram priznati da sam na početku bio malo WTF fazonu ali ispalo je sjajno na kraju, skroz zanimljivo, volim kada ljudi koji prave sebi gitare prave baš sebi, sve pohvale :ziveli:
"What the f*ck" mora da se radi 100% kopija neke džitre? Zbog straha od neuspeha? Ili možda što će neko reći: sve što je dobro je već izmišljeno.
Malo rizika da će se uništiti dobar komad drveta i pritom izgubiti dosta vremena nije ništa naspram zadovoljstva nakon spoznaje da nešto što je vaša kreacija
radi podjednako dobro kao i već poznate gitare.
Hvala na pohvalama i podršci. :D

GArt

Post by GArt » 18 Nov 2013, 22:57

jecaisale wrote:Odlicno :bravo: , svaka cast. Za kreativnost i ideju cista desetka. Da li je binding od plastike ili drveta?
Hvala. Kada imaš odrešene ruke pri izradi, a pritom je naručilac tvoj drugar,koji se aktivno uključio u gradnju, onda je lako. Ako se nešto zezne kotao je tu, a život ide dalje. :ziveli:
Binding je od drveta, i sastavni je deo top-a, tj. nije lepljen naknadno, već je pre bajcovanja taj gornji sloj maskiran trakom.

tomarnr

Post by tomarnr » 19 Nov 2013, 16:20

GArt wrote:
tomarnr wrote:Moram priznati da sam na početku bio malo WTF fazonu ali ispalo je sjajno na kraju, skroz zanimljivo, volim kada ljudi koji prave sebi gitare prave baš sebi, sve pohvale :ziveli:
"What the f*ck" mora da se radi 100% kopija neke džitre? Zbog straha od neuspeha? Ili možda što će neko reći: sve što je dobro je već izmišljeno.
Malo rizika da će se uništiti dobar komad drveta i pritom izgubiti dosta vremena nije ništa naspram zadovoljstva nakon spoznaje da nešto što je vaša kreacija
Ha, možda sam se malo loše "odrazio" :) WTF je bilo šta je ovo, kako će ovo da ispadne i funkcioniše, nisam video da je neko do sad parvio ovako strat. Baš mi se sviđa što se uradili varijaciju kako ste vi hteli a ne samo kopiju te gitare. Sve pohvale još jednom :bravo:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 19 Nov 2013, 17:29

Ово је за мој укус превише "шарена" гитара, и обједињује низ елемената које никако не марим (Стратокастерова силуета трупа, лепљен врат на гитари која има труп од пуног дрвета, "пругаст" труп, burst фарба, прекидач позициониран као код Лес Пола...) али свакако поздрављам труд. Лепо је видети ту врсту посвећености.

GArt

Post by GArt » 19 Nov 2013, 19:27

tomarnr wrote:
GArt wrote:
Ha, možda sam se malo loše "odrazio" :) WTF je bilo šta je ovo, kako će ovo da ispadne i funkcioniše, nisam video da je neko do sad parvio ovako strat. Baš mi se sviđa što se uradili varijaciju kako ste vi hteli a ne samo kopiju te gitare. Sve pohvale još jednom :bravo:
Ma shvatio sam, samo što sam to nezgrapno objasnio. Hvala još jednom.

tomarnr

Post by tomarnr » 19 Nov 2013, 22:33

GArt wrote: Ili možda što će neko reći: sve što je dobro je već izmišljeno.

Inače kad čujem ovo da mi neko kaže odmah budem u fazonu da nema pojma i da igra kako drugi sviraju ( No pun intended ) :)

Uncle Moe

Post by Uncle Moe » 20 Nov 2013, 09:56

Headstock a la Schecter :) Super izgleda. :ziveli:

michabass

Post by michabass » 20 Nov 2013, 11:17

Svaka čast! Prelepo je ispalo! Samo hrabro, što bi se povinovao opšteprihvaćenim normama? Na kraju krajeva toliko varijacija na svetu postoji da nema razloga da se ne proba i ova...
A naslov teme ti je možda mogao biti i Pensa Suhr u mojoj izvedbi... pre nego strat... ;)

Post Reply