Ulubljen prvi prag, vredi li popravljati?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- mr.bluesman
Ulubljen prvi prag, vredi li popravljati?
Na relativno jeftinoj i dotrajaloj Stagg gitari prvi prag je malo ulubljen. NIje ceo ulubljen već posotji udubljene ispod 2-4 žice. Pretpostavljam od vlage. Znači nije pukao nego se malo ulubio napravile sa kao rupa ka unutra. Može li se to srediti i da li se isplati s obzirom da takva nova gitara košta oko 7-10 hiljada dinara. Gitara je ispravna, očuvana ništa joj drugo ne fali osim tog, pa bi bilo šteta baciti je ako već može da se sredi. Ako može jel znate nekog majstora kod koga bi puzdano mogao da to sredim?
Dobio sam preporuku za Žana koji popravlja girare. Hvala unapred na svim sugestijama.
Dobio sam preporuku za Žana koji popravlja girare. Hvala unapred na svim sugestijama.
Re: Ulubljen prvi prag, vredi li popravljati?
cekaj ne razumem ubljeno drvo ili prag baci sliku
- mr.bluesman
Ja se izvinjavm što nisam odgovarao, nisu mi izlazile notifikacije za ovaj post uopšte.
Nisu pragovi problem, već baš drvo između pragova ušlo unutra napravile se kao jaimice.
Gitara je od drugara pa ne mogu da slikam. On kaže da je to možda od noktiju, ja u to ne verujem. Gitara je stara možda 8 godina ne više svirana i čuvana u kućnim uslvoima.
Ne znam da li se to isplati popravljati uopšte i da li može s obzirom da je to jeftin Stagg u pitanju. Nova takva je oko 8k dinara.
Gitara svira ako se ne dodiruje na tim mestima, problem je što su to prva dva praga gde su svi otvoreni akordi.
Nisu pragovi problem, već baš drvo između pragova ušlo unutra napravile se kao jaimice.
Gitara je od drugara pa ne mogu da slikam. On kaže da je to možda od noktiju, ja u to ne verujem. Gitara je stara možda 8 godina ne više svirana i čuvana u kućnim uslvoima.
Ne znam da li se to isplati popravljati uopšte i da li može s obzirom da je to jeftin Stagg u pitanju. Nova takva je oko 8k dinara.
Gitara svira ako se ne dodiruje na tim mestima, problem je što su to prva dva praga gde su svi otvoreni akordi.
Slikaj ti to, ako je na drvetu nema veze, ali nije mi jasno sta smeta
- mr.bluesman
Pa ne možeš tu da sviraš, kad na primer uhvatiš na tom mestu akord imaš tup zvuk kao kad mutiraš žice, i vrlo jako mora da se pritisne da bi se na tom mestu i to čulo.
Ne znam koliko bi koštalo da se to sredi, to me najviše zanima i da li se uopšte isplati s obzriom da je to jeftina gitara.
Ne znam koliko bi koštalo da se to sredi, to me najviše zanima i da li se uopšte isplati s obzriom da je to jeftina gitara.
- Rockatansky
Meni opet nije jasno, kako ne moze da se svira?
Ako je metalni deo - prag - dobar, a druvo ulubljeno, sta smeta? Kao kada je vrat skalopiran, uopste ne dodirujes drvo ispod zice pa opet sviras.
Ako je metalni deo - prag - dobar, a druvo ulubljeno, sta smeta? Kao kada je vrat skalopiran, uopste ne dodirujes drvo ispod zice pa opet sviras.
- mr.bluesman
Već sam objasnio može da se svira ali teško i zvuk je tup na tim mestima. Žica zvuči kao prigušena ne daje lep ton nego tup.
Pravogi kao pragovi su ok., ništa im ne fali, samo je drvo problem.
Pravogi kao pragovi su ok., ništa im ne fali, samo je drvo problem.
Pa nije ti to od drveta. Neki drugi problem je u pitanju.
yeah, nije ti od toga. Zica ne dodiruje drvo (na tom delu gde vibrira), pa ne moze da utupi zvuk..vidi moja kako se ulubila pa nema problema 

- mr.bluesman
A od čega se to toliko deformiše? Starosti ili sviranja? Ja kad sam video kod druga te deformacije odmah sam pomislio da je vlaga u pitanju, mada on kaže nije, drži je u sobi.
Ja na primer imam gitaru već nekih 5- 6 godina ko nova je.
Ja na primer imam gitaru već nekih 5- 6 godina ko nova je.
Ovo na njegovoj slici nije deformisano. To zovu skalopirani pragovi. Drvo izmedju pragova se namerno tako udubi da bi se lakse podigla/zavila/bendoval zica. Mozes malo vise da zakopas ispod nje prstom sa rezultatom da ti je zica prilikom zavijanja vise na prstu nego ispod prsta i nece da ispadne. Na bancikinoj gitari je to fabricki tako na poslednjim pragovima, ali rade ljudi to i "aftermarket".
Mislim da je ideja postala popularna sa Yngvie Malmsteenom.
http://www.seymourduncan.com/blog/the-p ... ingerboard
Yngwie je video od Blackmore-a...a i ja sam. Ovo smo radili cale i ja, na svim pragovima, ali asimetricno, vise na tanjim zicama posto se tu vise "kopa" prstima. Tako nekako je i kod Blackmore-a, dok Yngwie radi simetricno. Stavio sam samo kao argument da drvo oko pragova ne moze da utupi zvuk ako ga nema.veljapa wrote:Ovo na njegovoj slici nije deformisano. To zovu skalopirani pragovi. Drvo izmedju pragova se namerno tako udubi da bi se lakse podigla/zavila/bendoval zica. Mozes malo vise da zakopas ispod nje prstom sa rezultatom da ti je zica prilikom zavijanja vise na prstu nego ispod prsta i nece da ispadne. Na bancikinoj gitari je to fabricki tako na poslednjim pragovima, ali rade ljudi to i "aftermarket".
Moze da bude problem sa puno drugih stvari...a sto ne metes sliku za pocetak? I neki clip, da ne nagadjamo sta ti podrazumevas pod "tup" zvuk i "ulubljen prag"
- mr.bluesman
NIje moja gitara, od drugara je zato nemam sliku. Zamoiio me da se raspitam da li može da se to sredi i da li se isplati u smislu da ne bude popravka skuplja od vrenosti cele gitare.
Gledajući slike ova gitara nema to. Prvo ona ima bukvalno rupe između 0 i 1 praga i 2 i 3 praga. Te rupe zahvataju B G D žicu. Znači nije kao na lsici ulubljeno nego su bukvalno napravljene rupe s tim što drvo nije puklo nego je samo ušlo unutra. I na tim mestima prvo jače mora da se stisne žica da bi se čula, a i kad se čuje zvuči tupo, zvuči kao kad bi mutirao zvuk žice desnom rukom, takav zvuk daje kad je pritisnuta na tom problematičnom mestu.
Zamoliću drugara da slika pa da mi pošalje sliku ako može. Da je moja gitara rado bi slikao, ovde sam prvenstveno da informativno saznam da li može to da se sredi i da li se isplati. Ipak je to jeftin Stagg koji nov košta oko 8-10k dinara.
Gledajući slike ova gitara nema to. Prvo ona ima bukvalno rupe između 0 i 1 praga i 2 i 3 praga. Te rupe zahvataju B G D žicu. Znači nije kao na lsici ulubljeno nego su bukvalno napravljene rupe s tim što drvo nije puklo nego je samo ušlo unutra. I na tim mestima prvo jače mora da se stisne žica da bi se čula, a i kad se čuje zvuči tupo, zvuči kao kad bi mutirao zvuk žice desnom rukom, takav zvuk daje kad je pritisnuta na tom problematičnom mestu.
Zamoliću drugara da slika pa da mi pošalje sliku ako može. Da je moja gitara rado bi slikao, ovde sam prvenstveno da informativno saznam da li može to da se sredi i da li se isplati. Ipak je to jeftin Stagg koji nov košta oko 8-10k dinara.