Aktivirajte svoju pasivnu gitaru

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Bane bass

Aktivirajte svoju pasivnu gitaru

Post by Bane bass » 08 Apr 2008, 11:45

Pre izvesnog vremena sam napravio nekoliko sklopova,koji bi mogli biti interesantni gitaristima i naravno bas-gitaristima.
Ne bih zeleo da trosim reci,zasto je dobro imati i malo elektronike u gitari,jer toga ima poprilicno na netu.
Prva stvar je preamp sa podesavanjem pojacanja,a druga su baferi.
Preamp sadrzi jedan JFET tranzistor i par komponenata,napaja se iz baterije od 9V i trosi je jako malo.Dimenzije prototipa su 26x22x8,sto bi kasnije moglo biti i manje.
Baferi,(imam ih dva) sadrze dva JFET tranzistora,napajaju se iz baterije od 9V i trose kao i preamp.Dimenzije su 19x17x4,tako da se u nekim slucajevima mogu montirati i na sam magnet.
Navedene sklopove NE PRODAJEM,vec ih nudim BESPLATNO na koriscenje.Ako neko nije u stanju sam da montira iste,ja cu ih montirati BESPLATNO u najkracem mogucem roku.
Uslov je da korisnik donese gitaru,alkalnu bateriju (novu),prikljucak za istu i novu banana uticnicu (stereo).Stereo banana uticnica je neophodna,da bi se sklop mogao iskljuciti svaki put kada se kabl izvuce iz gitare.
Oba navedena sklopa su detaljno ispitana i proverena na uredjajima,ali nisu proverena u praksi,zato sam se i odlucio na ovo,jer mi je potrebna kritika ljudi,koji se bave muzikom.
Pored gore navedenih tehnickih uslova,oko ugradnje,postoje i uslovi,koji se ticu dalje eventualne proizvodnje istih ili slicnih sklopova.Ocekujem da mi se jave muzicari sa iskustvom,koji dobro poznaju svoj dosadasnji instrument i koji su voljni da kriticki ocene ucinak aktiviranja svoje gitare i ovde na forumu ga prenesu svima.Nadam se recitosti i objektivnosti.Kriticki sud je najvazniji,jer nista nije konacno i sve se moze promeniti.
Unapred se zahvaljujem svima i nadam se dobroj saradnji.Mozete me kontaktirati i preko PM,ako zelite.

Bane bass

Re: Aktivirajte svoju pasivnu gitaru

Post by Bane bass » 10 Apr 2008, 23:41

http://www.till.com/articles/GuitarPreamp/ na ovom sajtu imate celu pricu,zasto,zbog cega,kako itd...

Bane bass

Post by Bane bass » 11 Apr 2008, 10:00

Nabavio sam konektor za bateriju i banana uticnicu,a kupicu i bateriju,ako je to jedini problem.Sada je u pitanju samo vasa dobra volja,da donesete gitaru kod mene i probate nesto novo.
Naravno,ako ne budete zadovoljni zvukom,vraticu sve kako je bilo,ali sumnjam da ce iko pozeleti povratak na staro.
Sada je sve APSOLUTNO BESPLATNO!!!

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 11 Apr 2008, 10:08

Hmmm ja sam zainteresovan.... ali problem jer sto sam iz Knjazevca... kada budem dolazio u BGD javicu se... nadam se uskoro... ako nista drugo da se vise upoznam sa tvojom ponudom...

A dotle, molim te, posto ovde ima ljudi koji se ne razumeju u tehncki deo ili ne barataju engleskim najbolje nije lose da malkice priblizis sve ovo na serbian i malo prostijim (narodskim) jezikom... slobodno potrosi neku rec...

Bane bass

Post by Bane bass » 11 Apr 2008, 21:21

Dejankuki je izgleda najhrabriji, a videcete da ne boli.
Sto se tehnickih detalja tice,stvari stoje ovako.Magnet (pick up) nije bas najsrecniji elektro-akusticni pretvarac.Ima vise mana nego vrlina (ma koliko ih vi voleli). Jednostavno to je tako.Jedan od najvecih problema je njegova velika izlazna impedansa i kao posledica toga nastaju problemi sa kablovima,potenciometrima i sumovima okoline. Imaju relativno nizak izlazni napon,sto se odrazava na dinamiku i odnos signal-sum.I jedan i drugi problem se resavaju preampom. Postoje razne konstrukcije,ali sam se za ovu opredelio zbog jednostavnosti i pristojnog kvaliteta.Strah od prepobude ne bi trebalo da postoji,jer sam mu dovodio iz ton-generatora mnogo vece signale nego sto ih moze tvoriti bilo koja pasivna gitara i sve je bilo savrseno u celom frekventnom opsegu. Shema sa linka je bila samo polazna tacka. Moja konstrukcija je pretrpela mnoge izmene i usudjujem se da kazem,mnogo vise obecava. No videcemo.Dejankuki ce, nadam se, biti krajnje kritican i svako njegovo zapazanje ce mi biti od koristi za dalje unapredjenje. Mogu se i drugi javiti. Ionako to sto imam moze posluziti za dve gitare.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 11 Apr 2008, 21:30

Hmmm, da, nisam najhrabriji vec sam oklevao jer sam stvarno daleko (nadao sam se da ce se vec neko blizi javiti)... dolazim povremeno u BGD pa cu te svakako kontaktirati...

I da, jesam zainteresovan da probam to tvoje resenje jer se izmedju ostalog bavim i snimanjem, pa me interesuje usput kakvo je tu stanje...

Da li je izlaz dovoljno jak/slab da se snima bez onog pravog predpojacivackog uredjaja koji svi jurimo kada je rec o kompjuterskom snimanju.

Da li to moze biti "zamena" za DI-box i kada je rec o kompu i kadaje rec o "direktno u miksetu".

Ajde za pocetak neka bude ovo... a kasnije.. mozda se nadovezem...

nadam se da nije problem sto postavljam potpitanja...

viden

Post by viden » 12 Apr 2008, 12:08

Ex, kad bi' i ja bio bliže :( .
Mene zanima kako se tvoja rešenja ponašaju sa piezo pickup-ovima?
Da li si probao tako nešto s akustičnim ozvučenim gitarama?

Sava

Post by Sava » 12 Apr 2008, 12:13

Bane bass wrote: Oba navedena sklopa su detaljno ispitana i proverena na uredjajima,ali nisu proverena u praksi,zato sam se i odlucio na ovo,jer mi je potrebna kritika ljudi,koji se bave muzikom.
Odličan pristup, pozdravljam.

Bane bass

Post by Bane bass » 13 Apr 2008, 15:23

Dejane, ne znam da li ce izlaz iz gitare biti dovoljan za potrebe snimanja,suvise je nepoznatih u igri.
Videne, mislim da ovakvo resenje ne moze da se koristi sa piezo,zbog nj. niskog napona,a nedovoljnog pojacanja preampa,ali mozda imam resenje i za to.Bitno mi je da znam koliki je izlazni napon na piezu,a ostalo se da resiti.
Dusane,nisam najbolje razumeo,kakve veze ima bafer sa klikovima.Da li su isti nastali posle instaliranja bafera? Ja nemam prakticna iskustva sa baferima,zato sam i pokrenuo temu.

sikibaba

Post by sikibaba » 16 Apr 2008, 20:03

probao bih ovu kombinaciju...imam skvaer jazz,japanski...u principu,ok gitara.
svirao sam,godinama,na aktivnim jeftinim i skupim.valjda sam merodavan.da li mozes da obezbedis da
preklopnikom "vratis" na staro,tj da malo sviram "ovako" a malo "onako"?iz BG sam

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 16 Apr 2008, 20:34

Dejane, ne znam da li ce izlaz iz gitare biti dovoljan za potrebe snimanja,suvise je nepoznatih u igri.

Eh, da eto itu bih mogao da probam tvoj sistem...
da li mozes da obezbedis da
preklopnikom "vratis" na staro,tj da malo sviram "ovako" a malo "onako"?iz BG sam
E i ovo bi bilo "pametno" za probu. Uporedni test dva zvuka...

Bodomovac

Post by Bodomovac » 16 Apr 2008, 22:17

dejankuki wrote:
da li mozes da obezbedis da
E i ovo bi bilo "pametno" za probu. Uporedni test dva zvuka...
Naravno da može. I mislim da bi to bilo najbolje da se uradi sa push-pull potenciometrom, da se nebi bušila rupa u gitari za novi prekidač.

w437776

Post by w437776 » 06 May 2009, 16:05

Image
Pre neki dan sam naleteo na ovu semu i od viska delova napravio preamp... Umesto J201, koristio sam 2N5457. Preamp sam ugradio u gitaru i dodao DPDT prekidac. Snimak (gitara direktno u line in, integrisana zvucna, Amplitube 2 - Clean Tube 2 preset, prvo bez sa preamp-a, pa sa, pa bez, pa opet sa :D ):
http://www.box.net/shared/qq0ryexr36
Oprostite na sviranju, jedna ruka mi je u gipsu. :D
Image
Image
Image
Image

MUzzY

Post by MUzzY » 06 May 2009, 18:36

Evo ja sam iz Bg-a i voljan sam da probam :)
Ja do sad iskljucivo snimam tako da me bas interesuje kakve su predosti/mane.

@w437776: Sa ukljucenim preampom dbije dosta vise HiFi. Kao kad ukljucim BBE sonic maximiser? Ineresantno nema sta.

w437776

Post by w437776 » 06 May 2009, 22:39

Sutra cu da uzmem mikrofon od ortaka pa cu da snimim nesto na lampasu. Na lampaskom pojacalu, ovaj preamp single-ovima daje veoma zanimljivu boju, a humbuckerima predivan overdrive.

Post Reply