Izrada gitarskog pojacala
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Izrada gitarskog pojacala
Prvo da kazem da ne zelim da radim neko besno pojacalo koje je ekvivalentno nekom od 800-900e. Hteo bih da uradim pojacalo koje ce ispuniti moje potrebe, koje inace nisu velike jer nemam nikakvo pojacalo, niti pedalu, a ni procesor. Elektricnu gitaru ukljucujem u komp direktno, a do danas ni kabl normalan nisam imao. Pojacalo hocu sam da napravim jer me interesuje elektronika i da bi me naravno kostalo manje.
Sto se elektronike tice nisam pocetnik, ali nisam radio nesto ozbiljnije. Lik koji se bavi HI-FI-em i koji je zavrsio elektroniku mi je rekao da je razlika izmedju gitarskog i audio pojacala razlika u preampu (predpojacalu) i mislim da je to tacno sto se tice low-end pojacala, zar ne? Ja sam prema tome zakljucio da bih mogao da kupim neko HI-FI pojacalo i napravim gitarsko predpojacalo koje bih integrisao u njega.
Sto se kabineta tice meni se najvise svidja zvuk open-cab-a, znaci ono kada je pozadi pojacalo delimicno otvoreno(ako se nisam dobro izrazio). Znam samo kakva bi konstrukcija otprilike trebala da bude, ali ne znam koji bih materijal trebao da koristim. Hoce li iverica zavrstiti posao?
Na netu sam video poprilican broj sema, ali mi to nista nije sigurno i ne bih da ulazem novac u komponente i jos posle da mi sprze zvucnik ili gitaru ili da mene udari struja. Ima li koga na forumu da je uspesno napravio pojacalo? Svaka pomoc je dobrodosla. Hvala unapred!
Sto se elektronike tice nisam pocetnik, ali nisam radio nesto ozbiljnije. Lik koji se bavi HI-FI-em i koji je zavrsio elektroniku mi je rekao da je razlika izmedju gitarskog i audio pojacala razlika u preampu (predpojacalu) i mislim da je to tacno sto se tice low-end pojacala, zar ne? Ja sam prema tome zakljucio da bih mogao da kupim neko HI-FI pojacalo i napravim gitarsko predpojacalo koje bih integrisao u njega.
Sto se kabineta tice meni se najvise svidja zvuk open-cab-a, znaci ono kada je pozadi pojacalo delimicno otvoreno(ako se nisam dobro izrazio). Znam samo kakva bi konstrukcija otprilike trebala da bude, ali ne znam koji bih materijal trebao da koristim. Hoce li iverica zavrstiti posao?
Na netu sam video poprilican broj sema, ali mi to nista nije sigurno i ne bih da ulazem novac u komponente i jos posle da mi sprze zvucnik ili gitaru ili da mene udari struja. Ima li koga na forumu da je uspesno napravio pojacalo? Svaka pomoc je dobrodosla. Hvala unapred!
Re: Izrada gitarskog pojacala
U Artistu imaš Behringer pojačalce 15 W sa lampom u pretpojačalu i jednim zvučnikom od 20 cm koje radi jako lepo i košta tek nešto preko 6.000 dinara. E, a sada te izazivam da napraviš isto takvo pojačalo za te pare! To ne može, veruj mi.blaze wrote:Prvo da kazem da ne zelim da radim neko besno pojacalo koje je ekvivalentno nekom od 800-900e. Hteo bih da uradim pojacalo koje ce ispuniti moje potrebe, koje inace nisu velike jer nemam nikakvo pojacalo, niti pedalu, a ni procesor. Elektricnu gitaru ukljucujem u komp direktno, a do danas ni kabl normalan nisam imao. Pojacalo hocu sam da napravim jer me interesuje elektronika i da bi me naravno kostalo manje.
Sa najezdom kineske robe,nije isplativo praviti "skromnije" uredjaje.Jednostavno se ne isplati.Samogradnja se isplati samo po sistemu "ne zalim, pravim za sebe".Iskustvo i proverene sheme mogu jedino dati razultat.
Na sajtu g-dina Bore Jagodica ima puno saveta i proverenih konstrukcija,a i sam konstruktor pruza sve vrste tehnicke podrske. http://bas.elitesecurity.org/mojiprojekti1.html
Na sajtu g-dina Bore Jagodica ima puno saveta i proverenih konstrukcija,a i sam konstruktor pruza sve vrste tehnicke podrske. http://bas.elitesecurity.org/mojiprojekti1.html
Nije baš istina da se ništa ne postiže - uči se tako. Ali da, generalno se više isplati kupiti skromne stvari, a nabudžene praviti... cene kod pravljenih stvari se kreću linearno, a kod kupovnih logaritamski.
blaze je, između ostalog, napisao da bi mogao da napravi pretpojačalo i uzme snagaš, što je recimo isplativo. Ubedljivo najjisplativije je praviti pedale, koje mogu koštati smešno malo ako ne kupuješ hammond kutije i druge gluposti. U suštini, cenu pravljenih uređaja određuju transformatori i zvučnici. Čim se prevali granica od recimo 300-400eur isplativost raste logaritamski, a troškovi ostaju srazmerni, dok kod kupovnih isplativost opada, a cena raste logaritamski...
Ja sam se bacio u pravljenje pojačala sa lampom u predpojačalu (kasnije možda dodam još jednu za distorzivni kanal), i izaće me oko 150eur, otprilike 60W RMS, što je povoljno. Takođe treba imati u vidu da koristim vrhunske elemente - Philips snagaško integrisano kolo, Texas Instruments operacioni pojačavač, Ei Niš lampe ALI pravljene po specifikacijama Telefunkena, svi ih hvale na netu, Celestion zvučnik, isl. Jedini bedak je što nisam u mogućnosti zasad da napravim efekte.
U svakom slučaju - ja ti preporučujem da praviš.
blaze je, između ostalog, napisao da bi mogao da napravi pretpojačalo i uzme snagaš, što je recimo isplativo. Ubedljivo najjisplativije je praviti pedale, koje mogu koštati smešno malo ako ne kupuješ hammond kutije i druge gluposti. U suštini, cenu pravljenih uređaja određuju transformatori i zvučnici. Čim se prevali granica od recimo 300-400eur isplativost raste logaritamski, a troškovi ostaju srazmerni, dok kod kupovnih isplativost opada, a cena raste logaritamski...
Ja sam se bacio u pravljenje pojačala sa lampom u predpojačalu (kasnije možda dodam još jednu za distorzivni kanal), i izaće me oko 150eur, otprilike 60W RMS, što je povoljno. Takođe treba imati u vidu da koristim vrhunske elemente - Philips snagaško integrisano kolo, Texas Instruments operacioni pojačavač, Ei Niš lampe ALI pravljene po specifikacijama Telefunkena, svi ih hvale na netu, Celestion zvučnik, isl. Jedini bedak je što nisam u mogućnosti zasad da napravim efekte.
U svakom slučaju - ja ti preporučujem da praviš.
- Rocket Roll
Eto vidiš. Uvek kad praviš nešto sebi - muzička oprema, polica za kuću, faširane šnicle ili jaje na oko - isplati se samo ako radiš najbolje što se može, inače se gubi svrha. Dakle, ili najbolji elementi - Hammond i Texas Instruments "gluposti", recimo - ili idi i kupi Behringer.Bodomovac wrote:Ubedljivo najjisplativije je praviti pedale, koje mogu koštati smešno malo ako ne kupuješ hammond kutije i druge gluposti...
[...]
Takođe treba imati u vidu da koristim vrhunske elemente...
Ne isplati se "biti razuman", škrtariti na delovima - "neću Hammond kutiju, saviću neko parče lima" - jer će ono što napraviš biti neznatno skuplje od Behringera a radiće lošije (i trajaće manje) od Beringera. Požalićeš što si uopšte nešto pravio (kao što sam ja požalio izradu Triangle Big Muffa, u kojoj sam pravio kompromise).
"Uspavani tranzistor, skrivena lemilica" škola kung-fua je strašan hobi.

Pa ako si u mogućnosti onda praviš the very best.
Ako ne onda i limenka može da posluži.

Ako ne onda i limenka može da posluži.

- Rocket Roll
Pade mi na pamet da te pitam - kako ćeš za kućište?
Po mom iskustvu, najlakši (ali najzanimljiviji!) deo posla je štampana ploča i elementi. Posle toga dođe ono dosadno "majstorisanje".
Radiš po nekom projektu, imaš li neke šablone?
Po mom iskustvu, najlakši (ali najzanimljiviji!) deo posla je štampana ploča i elementi. Posle toga dođe ono dosadno "majstorisanje".
Radiš po nekom projektu, imaš li neke šablone?
Za snagaš koristim Philipsovo kolo TDA1514A u mostnom spoju 2x12V napajanje 4oma zvučnik, dakle cca 60W, a pretpojačalo je kombinovano, ali za osnovu koristim (izmenjen) Aron Nelson's Shaka Tube koji će biti clean channel. Malo ću experimentisati sa tim, pa ako mi se bude svidela distorzija, onda ću napraviti još jedan komad za dirty channel.
Kućište mi zadaje glavobolje. Ne znam još kako ću to rešiti... videću sa nekim. Mada kontam da napravim neku kompresionu kutiju, ali ne znam kako će se to odraziti na kvalitet zvuka...
Kućište mi zadaje glavobolje. Ne znam još kako ću to rešiti... videću sa nekim. Mada kontam da napravim neku kompresionu kutiju, ali ne znam kako će se to odraziti na kvalitet zvuka...
- Rocket Roll
E, to, brate. To je i najteže i najdosadnije. Ako te ne bude mrzelo, baci neke slike ili neke ideje, kada počneš da radiš na kućištu.Bodomovac wrote:Kućište mi zadaje glavobolje. Ne znam još kako ću to rešiti... videću sa nekim.
Will do.
Mada mislim da do te faze ima još nekih mesec dana.
Mada mislim da do te faze ima još nekih mesec dana.
Evo kako sam odlucio da uradim. Bice prost rad oko elektronike jer je kit. Mislim da uzmem da sklopim ovo predpojacalo iz radio kluba http://www.radioklub.co.yu/katalog/komp ... ?q=rk+3641 (ako neko zna koja podesavanja imaju na njemu neka kaze, ili da koristim i ovo http://www.radioklub.co.yu/katalog/komp ... ?q=rk+3761) i pojacalo http://www.radioklub.co.yu/katalog/komp ... ?q=rk+3760. Ali me zbunjuje sta je ovo NF. Moze li neko da mi objasni u cemu je razlika izmedju snagaskog, HI-FI i NF pojacala? Zvucnik mislim da ubacim 12" da li bi trebao da koristim gitarsku seriju ili mogu i neki obican posto je low end pojacalo? Kutiju mislim da radim po onim slikama koje je Funkomat okacio samo da ga horizontalno skratim na pola posto je jedan zvucnik u pitanju. Da li fali nesto da radim od iverice posto su sve zvucna kutije koje sam ja video od ovog materijala.
P.S. Jel je ovo realna snaga pojacala 60W ili je 60W kao sto su moji stari Genius plasticni zvucnii imali 15000W
?
P.S. Jel je ovo realna snaga pojacala 60W ili je 60W kao sto su moji stari Genius plasticni zvucnii imali 15000W

Mislim da bi i snagaško i HiFi i NF pojačala mogla da prođu, pošto gitare spadaju u niske frekvencije inače, mada u podeli zvuka baš i ne znam. Znam da se u pedalama dosta koriste NF operacioni pojačavači, tako da kontam da bi redovno radilo, mada opet ja nebi experimentisao sa tim. Zvučnik je bolji ako je gitarski, ali ako nemaš para, onda uzmi nešto obično, ali gledaj da ima papirno vešanje, i uopšte da je od papira. Ali stvar kod gitarskih zvučnika je ta da oni otseku neke neželjene zvukove tipa šištanja, pištanja i tako toga... dakle više frekvencije. I drži se pravila da zvučnik mora biti 20% jači od snage pojačala. I mislim da tamo ne dobiješ trafo u tom kitu, tako da bi trebao da ga sam kupiš, što bi u tvom slučaju koštalo cca 2500din.
Valjda je realna snaga.
Valjda je realna snaga.
Naravno da cu uzeti jaci zvucnik. Ako se budem skrpio za gitarski uzecu ovaj http://www.player.co.yu/product.php?ID=639. U svakom slucaju ce mi zvucnik koristiti i kad uzmem neko ljudski pojacalo, mozda on bude bolji od onog koji je u njemu. Na koliko ovo pojacalo radi? Jel tu neki "egzoticni" trafo moram da kupim.
Morao bih da vidim šemu da bih ti rekao tačno kakav treba, ali recimo da treba 150VA što se tiče snage. Može i 120VA, ali ti se teže nalaze.
Ja sam uzeo domaći Trafomatic torusni trafo od 150VA, 2x12V, i koštao je oko 2700din. Uzeo bih 120VA, ali tog ne prave.
Ja sam uzeo domaći Trafomatic torusni trafo od 150VA, 2x12V, i koštao je oko 2700din. Uzeo bih 120VA, ali tog ne prave.
Ako ne budem imao za gitarski, da li mogu da koistim ovaj JBSystems SP 10/150. Znam da je verovatno kineski nego sa slike mi ovo ne izgleda kao papir.
http://www.player.co.yu/category.php?ID=91
http://www.player.co.yu/category.php?ID=91