Umjetnicka strana gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

bojke

Umjetnicka strana gitare

Post by bojke » 19 May 2008, 16:41

Veliki pozdrav svima, Nov sam clan ovog veoma korisnog foruma.Za pocetak da kazem samo da sam se odusevio nacinom komunikacije i stvarima koje mogu da nadjem ovdje.Samo tako nastavite (nastavimo).

A sad da predjem na stvar.

Da li bi neko mogao da mi objasni metod ispisivanja teksta na akusticnu gitaru i iscrtavanja kruznih motiva oko otvora.
U glavnom koji materijali za crtanje.

U naprijed hvala ,

Pozdrav iz Banjaluke

:)

Rocket Roll

Re: Umjetnicka strana gitare

Post by Rocket Roll » 20 May 2008, 16:53

Dobrodošao. Najjednostavnije je da sa StewMaca naručiš nešto ovako: http://www.stewmac.com/shop/Inlay,_pearl/Purfling.html

Image

Ako bi hteo to da praviš, osnovni sastojci recepta su abalone ("Petrovo uho", tj.sedef iz sedefnih školjki, pitaj nekog filigrana) i epoksi-lepkovi.

Što se iscrtavanja tiče, to se zove "soundhole rosette" - potraži po netu, možda ima neka "receptura" za pravljenje?

Image

bojke

Post by bojke » 20 May 2008, 18:49

Taman sam otvorio forum reko da vidim da slucajno neko nije odgovorio.Al eto neko se sjetio.

Ma gledao sam ja to sa sedefom kao " INLAY" fazon, ali to je drugacije od onog sto ja zelim.Ja cu rucno da crtam ,trebalo mi je da saznam kako se zove to pravljenje ,znaci SOUNDHOLE ROSETTE.NAJVAZNIJE MI JE MATERIJAL KOJIM CRTAM I KAKO UTICE NA LAK. Pogledacu na netu samo metode,a dizajn meni ostaje.

Hvala puno .

Ako ima jos neko ideju neka okaci

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 20 May 2008, 18:59

bojke

Post by bojke » 20 May 2008, 19:11

HAHA ... joj ljudi moji da mije neko pricao da je ova pricao ovoliko nauka ja ne bi vjerovao.Sad mi se i ne pravi majke mi.
Sve je ono super.

Ali ja kontam samo da nacrtam nekim rapidografom ili necim slicnim i da prelakiram.Ne ovaj fazon sa glodanjem, pa ubacivanjem .

U svakom slucaju hvala,

Tako jednostavno a evo ubih se trazeci na netu zna li neko samo da mi kaze kojom olovkom da crtam.
Kontam isto da istampam na neki papir ,e sad na koji i kako to me zanima..

Hvala na dobrodoslici .

pozz

viden

Post by viden » 22 May 2008, 10:58

Na najskupjim gitarama rozeta se radi intarzijom tj. tehnikom implantiranja drveta (u boji) u prednju ploču oko otvora.
Ono što bi ti da uradiš (crtanje pa lakiranje) tipično je za jeftine gitare 70-ih i 80-ih godina i to najviše istočno-evropske proizvodnje.
Međuti, i to može izgledati odlično ali moraš voditi računa o par stvari:
- ne crtaj po "golom" drvetu jer će se boja, ma kakva bila, kapilarno razliti. Drvo mora biti tanko lakirano lakom ili nekim filerom koji će popuniti pore.
- vodi računa koje kombinacije boja i lakova koristiš da ne bi došlo do reakcije između njih, tj. gledaj da sve bude na istoj bazi (akril. nitro...).

bojke

Post by bojke » 22 May 2008, 16:56

Da li to znaci da onda temeljni sloj moze da se iskoristi kao neka podloga za crtanje?
I ako nije problem navesti sto vise vrsta boja za crtanje,

A nije mi niko odgovorio za pisanje teksta,

Konkretno Viden na onoj svojoj gitari koju je radio pa prikazivao nama, cime je iscrtavano ime ?

Hvala puno .

viden

Post by viden » 22 May 2008, 22:13

bojke wrote:Da li to znaci da onda temeljni sloj moze da se iskoristi kao neka podloga za crtanje?
I ako nije problem navesti sto vise vrsta boja za crtanje,

A nije mi niko odgovorio za pisanje teksta,

Konkretno Viden na onoj svojoj gitari koju je radio pa prikazivao nama, cime je iscrtavano ime ?
Da, temeljni sloj je u suštini podloga.
Što se tiče boja one zavise od podloge koju koristiš.
Ako koristiš nitro temelj na njega možeš (nakon što se dobro osuši) nanositi bilo koju boju (akril, poliuretan, nitro...). Nikako nitro boju na bilo koju drugu podlogu (poješće je).
Što se tiče gitare koju sam ja radio, to kako sam naneo logo je poslovna tajna :D .
Šalim se, naravno.
Ja to nisam crtao.
Uradio sam logo i isekao na kateru (kod firmopisca) na muflonu (samolepljivi papir) i tako praktično dobio šablon.
Zatim sam taj deo nalepio na lakiranu gitaru i akrilnom bojom špricao šablon (kompresorom) pa to kasnije prelakirao još jednim tankim slojem bezbojnog laka.
Nije nikakav problem ali je potrebno malo iskustva jer ako se prerano ukloni šablon ostaju končići od boje a ako se okasni onda boja puca prilikom skidanja šablona pa logo opet ispadne neravan.
Znači, za tu tehniku treba prvo eksperimentisati i meriti vreme sušenja boje.

bojke

Post by bojke » 23 May 2008, 13:18

Uradio sam logo i isekao na kateru (kod firmopisca) na muflonu (samolepljivi papir) i tako praktično dobio šablon.
Zatim sam taj deo nalepio na lakiranu gitaru i akrilnom bojom špricao šablon (kompresorom) pa to kasnije prelakirao još jednim tankim slojem bezbojnog laka.
Shvatio sam u principu sve sto si objasnio ,samo sto se tice naljepnice nisam.
Da li si odstampao naljepnicu tako da tekst koji pise je bukvalno sam bez omotaca ,(znaci slova su u principu naljepnica),ili su slova na podlozi koja je samoljepljiva. Valjda me razumijes.

U glavnom preko toga lakiranje.

E sad ja uopste nemam iskustva sa lakiranjem , sto se tice moje gitare meni jos malo fali da je skroz izbrusim, pa onda lakiranje.
Za to sam kontao da trazim savjete tek kasnije ,mada sam procitao sve moguce ovdje sto se tice lakiranja.
Nemam kuci kompresor ,kontam da radim ili sprejom ili cetkom ,nekako mi se cini sprej bolje i brze.
(ode ja daleko sa pricom)
Radoznao decko >

Hvala .

Critical
PedoBear

Post by Critical » 23 May 2008, 14:08

ili su slova na podlozi koja je samoljepljiva. Valjda me razumijes.
Ja kontam da je ovako uradio, znaci samolepljiva podloga na kojoj su slova isecena i tako dobijen sablon,posle nalepio to i samo prespricao ,kad se osusilo samo skinuo nalepnicu i slova su ostala :D

Ako nisam dobro skontao neka me viden ispravi :D

Ovako nesto Image i onda samo prespricas preko a kad skines nalepnicu ostane "It is what it is" :D

bojke

Post by bojke » 23 May 2008, 14:32

Sve to stoji , ali onda mora bojom da sprica supljine naljepnice odnosno sablon slova. Ali ja sam kontao da ne boji nista, nego sam mislio da je istampao slova u vec recimo crnoj boji i onda naljepio ,pa lakirao. ZNaci bez ikakve boje sa moje strane .Samo naljepnica.

Ma samo najlaksi nacin me interesuje.

Critical
PedoBear

Post by Critical » 23 May 2008, 15:01

bojke wrote:Sve to stoji , ali onda mora bojom da sprica supljine naljepnice odnosno sablon slova. Ali ja sam kontao da ne boji nista, nego sam mislio da je istampao slova u vec recimo crnoj boji i onda naljepio ,pa lakirao. ZNaci bez ikakve boje sa moje strane .Samo naljepnica.

Ma samo najlaksi nacin me interesuje.

E moze i to ,to je Fox Iv radio ,KLIK (pogledaj drugu stranu teme):)

viden

Post by viden » 23 May 2008, 15:22

Critical je upravu.
Ja sam radio ŠABLONOM, dakle bojio sam "šupljine" u papiru a zatim preko toga naneo još jedan tanki sloj bezbojnog laka.
Naravno, ima mnogo načina (ja se držim starinske škole).
Na većini novih električnih gitara npr. logo se radi na tankoj providnoj foliji koja se zatim prelakira.

bojke

Post by bojke » 23 May 2008, 15:43

Ma da... Ima mnogo nacina.
Na većini novih električnih gitara npr. logo se radi na tankoj providnoj foliji koja se zatim prelakira.
Upravo sam gledao snimak firme CARVIN kako pravi gitare i koristi malu naljepnicu koju svu nalijepi i onda lakira tankim slojem.

Evo sad upravo smirglam gitaru ,crko sam .

Veliki pozdrav.

Critical
PedoBear

Post by Critical » 23 May 2008, 16:16

Ako ces da radis sa nalepnicom ja ti preporucujem da pogledas onaj link gore koji sam dao ,kako je to Fox uradio i uslikao uz naravno lepo obimno objasnjenje :D

Post Reply